Supravegherea audio-video în clase: Un proiect de lege pentru introducerea sistemelor de monitorizare în grădinițe a primit aviz negativ și de la Consiliul Economic și Social, și de la Consiliul Legislativ / Filmarea fără consimțământ „încalcă drepturile individuale, dreptul la confidențialitate și demnitate personală”

608 vizualizări
ID © Kittipong Jirasukhanont | Dreamstime.com
Un proiect de modificare a Legii învățământului preuniversitar, așa încât să fie permisă instalarea unor sisteme de supraveghere în grădinițe și creșe, anume în clase, pe holuri, în sala de mese și în exteriorul clădirilor, proiect depus în Parlament la începutul acestei luni, a primit aviz negativ atât din partea Consiliului Economic și Social, cât și din partea Consiliului Legislativ. Una dintre principalele obiecții ține de posibilitatea încălcării drepturilor copiilor și profesorilor. Avizul nefavorabil al CES a venit chiar în ziua în care ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat proiectul de ordonanță de urgență prin care se propune extinderea supravegherii audio-video la nivelul tuturor școlilor.

Înainte ca acest proiect de OUG, pentru modificarea Legii învățământului preuniversitar 198/2023, să fie prezentat de Minister, în Camera Deputaților a fost depus, la începutul lunii, un proiect de modificare a aceleiași legi, ce viza instalarea sistemelor de supraveghere în grădinițe și creșe. Despre acest proiect, Edupedu.ro a scris pe larg în urmă cu mai bine de două săptămâni.

Și proiectul din Parlament, și cel anunțat de ministrul Ligia Deca prevăd instalarea unor astfel de camere fără acordul părinților sau al profesorilor. În cazul inițiativei Ministerului, reprezentanții instituției au arătat că imaginile ar urma să fie accesibile strict în scopul protecției persoanelor și bunurilor și în cel al prevenirii actelor de violență.

 • Or, aspectul folosirii unor astfel de acord fără consimțământul profesorilor, elevilor și părinților este invocat în avizele negative transmise pentru proiectul ce a fost depus în Parlament înaintea inițiativei Ministerului.

Proiectul, depus de 33 de deputați PSD, menționa în Expunerea de motive că inițiativa „vine în sprijinul proiectelor pe care ministerul (educației – n.red.) le derulează, în sensul reglementării obligativității instalării sistemelor audio-video în cazul unităților de învățământ anteșcolar și preșcolar (…) Propunerea de față are la bază creșterea numărului de acte de violență în aceste zone, fapt care generează îngrijorare și nevoia de a propune soluții concrete (…)”.

Pe 25 martie, însă, adică în ziua conferinței de presă în care ministrul Ligia Deca a prezentat inițiativa similară ce vizează întregul sistem școlar, prin ordonanță de urgență, pentru proiectul de lege din Parlament a fost înregistrat aviz nefavorabil din partea Consiliului Economic și Social. O zi mai târziu, era înregistrat aviz negativ și din partea Consiliului Legislativ. Ambele avize au rol consultativ, dar expun probleme pe care proiectele de lege le pot ridica din perspectiva legislativă și din cea a impactului social.

Ce spune avizul nefavorabil al CES:

 • Reglementările UE în privința protecției persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal „impun reguli stricte privind prelucrarea datelor cu caracter personal, inclusiv imaginile”.
 • „Filmarea cadrelor didactice și a copiilor fără consimțământul acestora, respectiv fără consimțământul tutorilor legali ai copiilor încalcă drepturile individuale, dreptul la confidențialitate și demnitate personală a cadrelor didactice și a copiilor.”
 • „Instituirea permisiunii filmărilor audio-video în sălile de clasă încalcă drepturile individuale și profesionale ale cadrelor didactice și poate reprezenta o imixtiune în activitatea instructiv-educativă de către factori externi care pot interpreta eronat, chiar abuziv orice cuvânt sau gest al personalului didactic implicat (…)”. 
 • „Filmarea copiilor ar putea aduce grave prejudicii de imagine copiilor, dar și familiilor acestor copii (…)”.

Avizul nefavorabil CES – integral:

Ce spune avizul negativ al Consiliului Legislativ:

 • „(…) apreciem că soluția legislativă preconizată creează premisele ingerinței în dreptul la viață intimă, familială și privată, consacrat de art. 26 din Constituție”
 • De lege lata, art. 66 alin. (7) prevede posibilitatea ca părinții să aibă acces la înregistrări, în anumite condiții menite să asigure protejarea dreptului la viață intimă familială sau privată, normă ale cărei rațiuni sunt înfrânte prin adoptarea soluțiilor legislative preconizate care ar acorda părinților accesul la sistemul audio-video în condiții libere, fără limitare, care nu ar putea garanta caracterul confidențial al înregistrării audio-video”.
 • „(…) Propunerea legislativă este de natură să aducă atingere și dispozițiilor Regulamentului (UE) 2016/619 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date (…)” 

Avizul negativ al Consiliului Legislativ – integral:

Citește și:
Camere de supraveghere obligatorii în creșe și grădinițele de stat și private în sălile de clasă, pe holuri, în săli de mese, de festivități și în curte, fără acordul părinților și cadrelor didactice – proiect
Camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor, anunță Ligia Deca: Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice
Să introduci camere de supraveghere în toate școlile fără consultarea profesorilor, părinților și elevilor „este, pur și simplu, o inepție” – directorul Asociației pentru Tehnologie și Internet, Bogdan Manolea, despre schimbările propuse de ministra Ligia Deca

Photo © Kittipong Jirasukhanont | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


5 comments
 1. Eu am avut copilul la o gradinita particulara unde erau camere si asa am vazut, datorita fcamerelor, cum pe fiul meu l-a lovit un alt copil, iar fiul meu s-a aparat si l-a ciupit de brat pe agresorul sau.. Dar doamna educatoare nu a vazut de la inceput toata scena, ci a surprins doar momentul cand fiul meu l-a ciupit pe celalalt si atunci doamna l-a certat ca a fost “agresiv” si ca nu este bine deloc bine ceea ce a facut. Si cand fiul meu a mers in bancuta lui plangand ca a fost nedreptatit, a mai fost certat inca o data ca plange degeaba si struca atmosfera. Evident, cand am venit de la serviciu sa-mi iau copilul acasa, am fost informata ca s-a comportat urat. Acasa insa, am urmarit filmarea si am vazut cum au decurs in realitate evenimentele si asa i-am povestit a doua zi doamnei educatoare cum au decurs, de fapt, lucrurile. Asadar, cel putin in cazul copiilor mici si nu numai, consider necesare aceste camere in clase cu posibilitatea ca parintii sa aiba acces la filmare.

 2. Am inceput ca profesor sa ma simt ca un infractor. Sub pretextul violentei in scoli, Big Brother va veghea fiecare pas nu al elevului, ci al profesorului, altul decat cel obladuit de directorul ghiocel de partid. Desi nu e ok sa vorbesti din proprie experienta, am trecut prin asa ceva… Am luat prin concurs de titularizare postul incalzit la san de director pentru un verisor. Au urmat tracasari in orice mod, asistenta saptamanal(desi am muuuulti ani de invatamant, rezultate notabile si gradul I). Nu stiu cum nu i-a fost rusine directorului, profesor de educatie tehnologica, sa faca asa ceva si sa-mi tina mie predici pe matematica… Nu, camerele nu vor ajuta la nimic. Am avut camere prin fiecare scoala prin care am trecut recent. Elevii o parte rad ca-s false, iar o parte, fix violentii, nu dau doi bani pe prezenta lor. In schimb, sunt film artistic pentru director care, a-propos, are degrevare de ore ca sa aiba timp sa se ocupe de partea manageriala, nu sa se uite pe camere la panda pentru propriile interese. Eu stiu ca e ocupat nevoie mare, cand are timp si de vizionari?

  1. Sunt folosite pentru pretexte de a îndepărta profesorii care nu se supun conducerii politice.

   Un elev face prostii, înjură, își bate colegii, distruge ceva, etc – ce sancțiuni i se aplică? Mustrare scrisă, în particular, fix nimic.

   Un profesor (special vizat de conducere, trepădușii lor nu vor păți niciodată nimic) ridică tonul pentru a controla clasa, face o glumă pentru detensionare, își permite să cheme la tablă o beizadea – zboară din învățământ pentru că stresează elevul!

   Ne iau pe toți de fraieri, de parcă nu-s clare adevăratele obiective!

 3. Deci Deca știe că încalcă legea.

  Dar cârdășia partidelor guvernamentale care deja se cred inamovibile conduce la astfel de insistențe pentru abuzuri.

  Sau poate sunt obligați să o țină pe Deca în brațe, indiferent ce face, având in vedere ca a fost recomandată de ,, împărat ”

  Poate votul din iunie îi va trezi la realitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Propunerea de 2,1% din PIB pentru Educație, în proiectul de buget pe 2023 nu are nicio legătură cu prioritățile programului România Educată, spune Alianța organizațiilor studențești, care amenință cu proteste „față de nepăsarea clasei politice”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) anunță că, dacă proiectul de Lege a Bugetului de Stat pe 2023 va fi trimis în Parlament în varianta ce prevede o…
Vezi articolul

Alexandru Dumbravă, fost viceprimar al Sibiului, director de școală și fost inspector școlar, a primit 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendare într-un dosar de fraudă cu bani europeni. Decizia nu este definitivă

Fostul viceprimar al Sibiului, Alexandru Dumbravă, a primit o sentință de închisoare cu suspendare de 2 ani și 3 luni pentru „folosire de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete,…
Vezi articolul