Testele de antrenament pentru elevii care vor da Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat 2023 nu vor mai fi publicate, spune șeful instituției care face subiectele de examen: „Pot fi folosite cele din anii anteriori”

Foto: © erkan kurt | Dreamstime.com

În anul școlar 2022-2023, nu o să mai fie publicate teste de antrenament pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a, cei care urmează să susțină Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat 2023, după cum a declarat, pentru Edupedu.ro, Marian Șuță, director general al Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație: „Nu, cum s-a anunțat, nu vor mai fi (publicate – n. red.)”.

Marian Șuță a precizat că pot fi folosite testele de antrenament din anii anteriori: „Nu, cum s-a anunțat, nu vor mai fi (publicate – n. red.), dar pot fi folosite cele din anii anteriori”.

Amintim că secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Sorin Ion, a declarat în octombrie 2022 că Ministerul Educației analizează dacă să mai publice sau nu seturi de teste de antrenament pentru examenele naționale.

Într-un interviu din luna mai 2021, psiholog și fost ministru al Educației, Mircea Miclea avertiza că “excesul de teste de antrenament determină învățarea nu pentru înțelegere, ci pentru test. Asta înseamnă că învățarea devine superficială”. “Programele remediale sunt soluția, nu testele excesive care din nou vor cosmetiza realitatea”, aprecia Miclea, după ce Ministerul Educației decisese să publice o dată la două săptămâni seturile de teste de antrenament.

Pentru BAC 2022, nu s-au publicat astfel de teste. În schimb, au fost 6 seturi de teste de antrenament doar pentru evaluarea națională. Testele de antrenament din 2020 și 2021 pentru ambele examene naționale pot fi consultate aici.

Foto: © erkan kurt | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
octombrie 2022 – Ministerul Educației analizează dacă să mai publice sau nu teste de antrenament pentru Evaluarea Națională și BAC 2023. Secretarul de stat Sorin Ion: Există riscul distorsionării pregătirii pentru examene
Exit mobile version