Transportul “gratuit” al elevilor încă are sincope la 3 luni de când a început școala. Secretarul de stat Zoltan Kallos anunță că se lucrează la o hotărâre de guvern “tocmai pentru a asigura gratuitatea elevilor”

Kallos Zoltan / Foto: Facebook.com

La începutul celui de-al doilea modul de școală, secretarul de stat în Ministerul Educației, Zoltan Kallos, anunță că “în acest moment este pe circuitul de avizare o hotărâre de guvern care practic updatează și îmbunătățește acel HG (n. red. privind acordarea transportului gratuit pentru elevi) tocmai pentru a asigura gratuitatea elevilor”. Secretarul de stat a făcut această declarație în cadrul ședinței comisiei de învățământ din Camera Deputaților de miercuri, 8 noiembrie, unde se discuta despre raportul privind starea învățământului românesc pe 2021-2022. Deputata PSD Ana-Lorena Predescu i-a reproșat Ministerului Educației faptul că “principala cauză a abandonului școlar o reprezintă transportul elevilor către școală”.

Amintim, Ligia Deca spunea recent că elevii navetiști din județele unde nu există transport public sau transport școlar asigurat de către autoritatea publică locală vor primi sume forfetare.

Secretarul de stat în Ministerul Educației Zoltan Kallos a spus că “în acest moment este pe circuitul de avizare o Hotărâre de Guvern care practic updatează și îmbunătățește acel HG tocmai pentru a asigura gratuitatea elevilor”. În cadrul ședinței comisiei de învățământ din Camera Deputaților, unde se discuta despre raportul privind starea învățământului românesc pe 2021-2022, secretarul de stat din Ministerul Educației i-a răspuns deputatei PSD Ana-Lorena Predescu care a reproșat Ministerului faptul că “principala cauză a abandonului școlar o reprezintă transportul elevilor către școală”.

Zoltan Kallos a spus că se lucrează la reglementări pentru că atunci când a fost scris actul normativ privind acordarea transportului gratuit, “situații punctuale din județe nu putea fi prevăzute“.

Redăm discuția pe acest subiect din ședința comisiei de învățământ

Deputata PSD Ana-Lorena Predescu: Principala cauză a abandonului școlar o reprezintă transportul elevilor către școală, lucru care n-a fost reglementat nici măcar acum. Adică practic n-am învățat nimic din raportul de anul trecut ca să putem să venim cu îmbunătățiri pentru anul acesta școlar. Vă rog să-mi confirmați dacă Ministerul Învățământului (sic!) a găsit într-un final o soluție pentru a asigura transportul elevilor care nu frecventează școala din localitatea de domiciliu.

Zoltan Kallos, secretar de stat în Ministerul Educației: În conformitate cu prevederile legii educației, articolul 83, unde se spune că acea gratuitate, stabilirea pașilor procedurali prin obținerea acelei gratuități sunt scriși într-o Hotărâre de Guvern. În momentul în care a fost adoptată au fost județe, nu toate, și nu pentru toate rutele unde au început să emită operatorii de transport acele abonamente gratuite pentru elevi. Însă din feedback-ul pe care l-am primit din județe, ne este foarte clar că sunt foarte multe situații care nu puteau fi prevăzute, situații punctuale care nu putea fi prevăzute în momentul în care s-a scris hotărârea de Guvern, astfel încât în acest moment este pe circuitul de avizare o Hotărâre de Guvern care practic updatează și îmbunătățește acel HG tocmai pentru a asigura gratuitatea elevilor.

Deputata social democrată Ana-Lorena Predescu: Aveți un orizont de timp pentru când va fi aceasta făcută publică. Suntem totuși în mijlocul anului școlar și trebuie să trebuiau găsite soluțiile dinainte de a începe anul școlar.

Zoltan Kallos, secretar de stat în Ministerul Educației: Repet, acea hotărâre de guvern există, sunt județe unde s-au eliberat acele abonamente gratuite, dar pentru a acoperi toate situațiile și pentru a asigura gratuitatea pentru toți elevii se lucrează la acea variantă nouă de hotărâre de Guvern.

Informații de context

Ligia Deca anunța într-un interviu pentru Europa Liberă România, pe 19 octombrie, despre blocajele intervenite în acordarea transportului gratuit pentru elevi că în situațiile în care nu avem transport public sau nu avem transport școlar asigurat de către autoritatea publică locală, noi acordăm sume forfetare”. Nu a precizat că vor fi făcute reglementări ulterioare prin acte normative în privința transportului.  

Procedura prin care elevii navetiști ar trebui să beneficieze de transport gratuit, potrivit legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 este una birocratică.

Anul acesta nu se mai decontează transportul elevilor, ci legea prevede că se asigură gratuitatea în diverse situații:

Articolul 83 – (1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, prevăzut la art. 117 alin. (10) lit. r) pct. (iv), beneficiază de gratuitate, în condițiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de Guvern inițiate de Ministerul Educației și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, cu consultarea structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale.

Hotărârea de Guvern privind normele metodologice privind transportul elevilor din 8 septembrie 2023 prevede pentru transportul public local și metropolitan, județean și interjudețean:

Elevii care nu se regăsesc în situațiile de transport gratuit, primesc o sumă forfetară. Aceștia ar trebui să îndeplinească două condiții: să nu poată fi școlarizați în satul, comuna, orașul sau municipiul de domiciliu și să nu beneficieze de existența serviciilor de transport public. 

Sumele forfetare vor fi unice la nivelul fiecărui județ. Consiliile județene sunt cele care stabilesc cuantumul sumei forfetare. „Suma forfetară este unică la nivelul județului și stabilește tariful mediu lei/kilometru de care beneficiază elevii din unitățile de învățământ preuniversitar din județul respectiv”.

Au fost însă probleme în unele județe, din cauza lipsei de coordonare între școală (n.red școala nu are nici o relație contractuală sau instituțională cu operatorii de transport), operatorii de transport, inspectorate școlare și consilii județene. Asta pentru că nici HG-ul și nici metodologia privind acordarea transportului gratuit nu prevede clar cine este responsabil de procedură.

Edupedu.ro a scris că în județul Constanța de exemplu, elevii au plătit cel puțin în prima lună transportul pentru că școlile nu găseau transportatorii din lista trimisă de Consiliul județean.

Cu câteva zile înainte, șeful ISJ susținea că majoritatea elevilor navetiști din Constanța vor putea beneficia de transportul gratuit.

Citește și:
“Transportul gratuit” al elevilor navetiști, în aer. Cazul Constanța: Școlile nu găsesc transportatorii din lista trimisă de Consiliul județean, dar au trimis tabelele cu numele elevilor pe o adresă de e-mail, spune șeful ISJ care anunța că de azi aproape toți elevii vor merge gratuit la școală

De luni, 2 octombrie, majoritatea elevilor navetiști din Constanța vor putea beneficia de transportul gratuit, susține șeful ISJ. Acesta spune că peste 90 % dintre școlile și liceele din județ au transmis listele cu numele elevilor și stațiile unde urcă și coboară

Transportatorii din județul Constanța nu fost informați de inspectoratul școlar despre procedura prin care trebuie să acorde gratuit transportul elevilor navetiști. Reprezentantul unei firme: Am primit pe mail niște liste cu numele elevilor, dar nu știm ce să facem mai departe, cum ne recuperăm banii?

Transportul gratuit pentru elevii navetiști din legea educației Deca-Iohannis înseamnă abonamente și de 400 de lei pe lună plătite din banii elevilor și ai părinților, în prima lună de școală / Elevă în clasa a XII-a: Nu știu dacă voi recupera vreodată acești bani
Exit mobile version