Ligia Deca: Se acordă sume forfetare elevilor navetiști din județele în care Consiliile Județene nu au încheiat contracte cu transportatorii

2.303 vizualizări
Foto: © Veranika Semchanka | Dreamstime.com
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că se acordă sume forfetare elevilor navetiști din județele în care nu s-au încheiat contractele cu transportatorii, într-un interviu pentru Europa Liberă România. Acestea se acordă și în cazurile în care nu există transport public sau transport școlar asigurat de către autoritatea publică locală.
  • Elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu și au transport în zonă încă nu beneficiază de transport gratuit, a semnalat Edupedu.ro, într-un articol publicat pe 25 septembrie.

Ligia Deca a explicat mecanismul nou prin care este asigurat transportul gratuit pentru elevi și spune că se acorda sume forfetare elevilor din județele în care nu s-au încheiat contractele cu transportatorii.

În ceea ce privește viramentul direct de la inspectorat către transportatori, „plățile vor fi făcute în decurs de câteva săptămâni”, a precizat Ligia Deca. 

Intervenția ministrului Educației la Europa Liberă România despre transportul elevilor

Ligia Deca explică mecanismul nou prin care este asigurat transportul gratuit pentru elevi:

„Soluția finală privind acoperirea costurilor de transport, gratuitatea pe transport pentru accesul la educație, a fost decisă și adoptată de către Parlament. Această soluție prevede ca pentru transportul public să nu mai existe avansarea de bani, de sume de către elevi sau de către familiile lor. 

Există un sistem de schimb de date: familia spune pe ce rută se deplasează elevul, această situație se centralizează, se transmite mai departe la inspectorat. Inspectoratul primește din partea consiliul județean lista transportatorilor și se face după aceea un virament direct de la inspectorat către transportatori, care eliberează titlul pentru elevi. Acest lucru înseamnă că ei primesc direct dovada cu care pot călători gratuit. Asta prevede legea, hotărârea de Guvern.” 

Ligia Deca, despre blocajele intervenite în acordarea transportului gratuit pentru elevi:

„Orice sistem nou are nevoie de legislație de aplicare. Legislația, adică hotărârea de Guvern, nu putea fi emisă de către Guvern decât după intrarea în vigoare a legii, că nu aveam cum altfel, nu aveam baza legală. După ce legea a fost emisă, a fost adoptată hotărârea de Guvern, după care, în mod firesc, există un timp de schimb de date, până când se fac viramentele, durează. Eu cred că în decurs de câteva săptămâni plățile vor fi făcute. 

Avem însă o problemă pe care încercăm să o clarificăm: pentru județele în care nu s-au încheiat contractele de către Consiliile județene cu transportatorii, pentru că, în acel caz, nu vorbim despre transport public, dar aceasta nu este o chestiune care să depindă de Ministerul Educației. 

În cazurile în care, de exemplu, nu avem transport public sau nu avem transport școlar asigurat de către autoritatea publică locală, noi acordăm sume forfetare. Deci, chiar dacă este o problemă, nu s-au încheiat contractele la nivel județean cu transportatorii, noi tot acordăm sume forfetare. 

Din nou, acest sistem, care înseamnă că nu se mai avansează bani are nevoie de un pic de timp să intre în vigoare. Unul dintre motivele pentru care această problemă este complicat de rezolvat este că nu există stat în Uniunea Europeană care să acopere toate costurile de transport, indiferent dacă transportul este public sau nu. ”

Informații de context despre transportul elevilor

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede că elevii au transport gratuit:

Articolul 83 – (1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, prevăzut la art. 117 alin. (10) lit. r) pct. (iv), beneficiază de gratuitate, în condițiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de Guvern inițiate de Ministerul Educației și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, cu consultarea structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale.

Hotărârea de Guvern privind normele metodologice privind transportul elevilor din 8 septembrie 2023 prevede pentru transportul public local și metropolitan, județean și interjudețean:

  • Părintele/Reprezentantul legal/Elevul major solicită unității de învățământ, în scris, letric sau online, în primele 5 zile lucrătoare de la începutul anului școlar, traseul și operatorul de transport folosit. Solicitarea trebuie să cuprindă următoarele date:
    a) numele și prenumele elevului;
    b) CNP;
    c) adresa de domiciliu de la care se deplasează zilnic către unitatea de învățământ, adresă care trebuie să coincidă cu adresa cu care elevul este înregistrat în Sistemul informatic integrat al învățământului din România;
    d) traseul pe care circulă de la domiciliu la unitatea de învățământ și de la unitatea de învățământ către domiciliu;
    e) distanța în kilometri dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află unitatea de învățământ;
    f) operatorul de transport folosit și tipul transportului executat, respectiv local, metropolitan, județean, interjudețean.
Cine poate primi sumă forfetară, care presupune un decont

Elevii care nu se regăsesc în situațiile de transport gratuit, primesc o sumă forfetară. Aceștia ar trebui să îndeplinească două condiții: să nu poată fi școlarizați în satul, comuna, orașul sau municipiul de domiciliu și să nu beneficieze de existența serviciilor de transport public. 

Sumele forfetare vor fi unice la nivelul fiecărui județ. Consiliile județene sunt cele care stabilesc cuantumul sumei forfetare. „Suma forfetară este unică la nivelul județului și stabilește tariful mediu lei/kilometru de care beneficiază elevii din unitățile de învățământ preuniversitar din județul respectiv”.

Foto: © Veranika Semchanka | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Transportul gratuit pentru elevii navetiști din legea educației Deca-Iohannis înseamnă abonamente și de 400 de lei pe lună plătite din banii elevilor și ai părinților, în prima lună de școală / Elevă în clasa a XII-a: Nu știu dacă voi recupera vreodată acești bani
Normele de aplicare pentru transportul gratuit, decontat sau cu reducere al elevilor și studenților, publicate în Monitorul Oficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitate importantă din Washington, acuzată că a îndepărtat afișe care protestează împotriva persecutării uigurilor, tibetanilor și locuitorilor din Hong Kong de către guvernul chinez / Președintele Universității admite că a greșit

O universitate importantă din Washington s-a trezit săptămâna aceasta în postura de a cenzura critici la adresa guvernului chinez prin îndepărtarea unor afișe artistice menite a evidenția în cursul primei…
Vezi articolul