Triaj zilnic în școli și părinții care au copii bolnavi care strănută, au febră, să îi rețină la domiciliu, recomandă Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, dupa declararea stării de alertă epidemiologică – instrucțiune

Alexandru Rafila / Foto: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului - Facebook.com

„Părinții care au copii bolnavi, care strănută, au febră, simptomatologie specifică virozelor, să îi rețină la domiciliu, triaj zilnic în școli”, recomandă Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, după ce a fost instituită starea de alertă epidemiologică determinată de gripă, pe 1 februarie. Instrucțiunea Ministerului Sănătăţii care conține recomandări pentru școli a fost publicată în Monitorul Oficial pe 2 februarie.

După a treia săptămână de creștere consecutivă a cazurilor de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), „peste nivelul mediu înregistrat în ultimii 5 ani”, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că s-a luat decizia declarării stării de alertă epidemiologică, „însă nu vor fi restricții pentru populație”, într-o conferinţă de presă, pe 1 februarie. 

Pe 2 februarie, instrucțiunea Ministerului Sănătății privind starea de alertă epidemiologică determinată de gripă a fost publicată în Monitorul Oficial.

Simptomele gripei, răcelii comune și infecției cu virusul sincițial respirator, conform Ministerului Sănătății

Simptomele gripei: Febră cu valori crescute (> 38,5-39°C) cu durata de 3-5 zile, frison, cefalee și dureri de gat, tuse persistenta, dureri musculare persistente și dureri articulare, astenie fizică. Simptomele debutează brusc și durează 7-10 zile.

Simptomele infecției cu virusul sincițial respirator (VSR) sunt: tuse, secreții nazale, febră, respirație șuierătoare, respirație rapidă, apnee la sugari (pauze în respirație). Simptomele durează aproximativ două săptămâni.

Simptomele răcelii comune: nas înfundat, secreții nazale abundente, tuse sporadică, dureri în gât, subfebrilitate (până la 38°C) sau febra moderată, evolutie autolimitată  Simptomele debutează progresiv și durează cel mult 5-7 zile.

Recomandările ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila:
Instrucțiunea Ministerului Sănătății, publicată în Monitorul Oficial

Art. 4. –  „Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor colabora cu inspectoratele școlare din teritoriu, în vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă în unitățile/instituțiile de învățământ, după cum urmează: 

a) realizarea triajului zilnic în colectivitățile școlare

b) informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii;

c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor

d) aerisirea periodică a încăperilor

e) respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință.” 

Datele raportate de Institutul Naţional de Sănătate Publică:

În săptămâna 22.01.2024 – 28.01.2024 (S04/2024) au fost:

Săptămâna 22.01.2024–28.01.2024 (S04/2024) a fost a 3-a săptamână consecutivă în care incidența infecțiilor respiratorii a depășit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane. Având în vedere succesiunea a 3 săptămâni care au evoluat cu o intensitate înaltă a activității gripale și cu o răspândire geografică extinsă a circulației virusurilor gripale la nivelul întregii țări, putem vorbi de o situație de alertă epidemiologică”, conform comunicatului INSP.

Citește și:
Lucrurile pe care nu trebuie să le împartă elevii la școală, enumerate în materialele informative trimise școlilor de Ministerul Educației, în contextul creșterii numărului de cazuri / Cum pot deosebi părinții gripa de o banală răceală
Școlile vor informa părinții să nu trimită copiii la școală dacă au dureri în gât, nas înfundat și febră – recomandă Ministerul Sănătății / Pentru elevii cu semne de boală transmisibilă respiratorie se recomandă izolarea la domiciliu
Exit mobile version