„Tur de forță” în Parlament, pe tema proiectelor de legi ale Educației, cu reprezentanții elevilor, părinților, profesorilor și cultelor, anunțat de președinta Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților: Au fost trimise foarte multe amendamente la minister și nu prea s-au luat în considerare

Foto: © Photographerlondon | Dreamstime.com

Marți și miercuri vor fi dezbătute în Parlament proiectele de legi ale Educației, după cum a anunțat Natalia Intotero, președinta Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților. Au fost invitați reprezentanții elevilor, părinților, studenților, profesorilor și cultelor, conform sursei citate. „Vom avea din nou un tur de forță, de discuții”, pentru că au fost trimise „foarte multe amendamente la minister și nu prea s-au luat în considerare”. Declarațiile au fost făcute săptămâna trecută, în cadrul emisiunii InfoEdu, de pe TVR Info.

„Săptămâna viitoare, pentru că avem timp până în data de 18 (aprilie -n.red), am spus să nu treacă așa timpul doar pentru depunere de amendamente, vom avea din nou un tur de forță, de discuții, pentru că cei pe care eu am să-i numesc acum au trimis foarte multe amendamente la minister și nu prea s-au luat în considerare”, a spus Intotero.

Marți vor fi întâlniri cu reprezentanții autorităților locale, de la ora 10 și până la ora 12, urmând dezbaterile cu reprezentanții părinților, elevilor, studenților, sindicatelor, inclusiv cu cei ai cultelor, după cum a precizat președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților.

Informații de context

Consiliul Național al Elevilor susține că eliminarea admiterii separate la liceu reprezintă o prioritate reală pentru o îmbunătățire noului proiect de lege. Reprezentanții elevilor critică posibilitatea introducerii religiei ca disciplină la alegere pentru examenul național de Bacalaureat și condamnă acțiunile unor grupuri de cadre didactice care au forțat elevii din țară să participe la „marșuri pentru viață”.

Cultele religioase i-au transmis lui Marcel Ciolacu, atât în calitatea acestui ade lider PSD, cât și de președinte al Camerei Deputaților, solicitările lor de modificare a proiectelor de legi ale educației, în sensul eliminării “diversității” și “orientării sexuale” din legile educațeii, precum și de menționării religiei ca materie opțională la bacalaureat.

Cultele au făcut aceste solicitări, inițial, luna trecută, înainte ca proiectele de legi ale educației să fie aprobate de către Guvern și trimise spre a fi dezbătute în Parlament. 

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că, în cele 9 zile în care proiectele au stat în așa-zisa consultare pe pagina Ministerului Educației, au fost primite peste 470 de propuneri de modificare.

Redăm declarațiile Nataliei Intotero

Moderatoare: În acest moment, aveți consens în coaliție?

Natalia Intotero: În momentul de față, nu discutăm de consens pe amendamente. Suntem curioși să vedem ce amendamente vor avea colegii de la celelalte partide, iar acolo unde ideile noastre sunt aceleași, bineînțeles că mergem pe amendamente comune. (…) Săptămâna viitoare, pentru că avem timp până în data de 18 (aprilie -n.red), am spus să nu treacă așa timpul doar pentru depunere de amendamente, vom avea din nou un tur de forță, de discuții, pentru că cei pe care eu am să-i numesc acum au trimis foarte multe amendamente la minister și nu prea s-au luat în considerare. Și atunci, începând de marți, vom avea următoarele întâlniri în prima întâlnire va fi cu reprezentanții autorităților administrațiilor locale, comune, orașe, municipii, consilii județene, marți, de la ora 10:00 la 12, apoi de la ora 12:00 – reprezentanți ai elevilor, părinților, studenților, sindicatelor din învățământ.

Moderatoare: Săptămâna viitoare aveți un astfel de program.

Natalia Intotero: Da, inclusiv mediu economic, inclusiv cultele. Marți, miercuri – program intensiv, pentru că a fost o discuție astăzi în cadrul comisiei: rămânem până joi noaptea sau intensificăm marți, miercuri. Toți colegii au fost de acord. Lucrăm marți de dimineață de la prima oră până noaptea târziu, dacă este cazul, pentru a avea aceste discuții. La ultima discuție de miercuri va fi invitată doamna ministru, după ce încă o dată colegii de la diferite partide politice ascultă opinia a tuturor celor interesați de de educație și părerea lor: cât de mult au fost luate în considerare aceste amendamente.

Moderatoare: Aveți și un plan B, în cazul în care doamna ministru nu vine, pentru că aveți experiența colegilor dvs. care au așteptat-o șase luni?

Natalia Intotero: Noi considerăm că trebuie să fie prezentă, este de datoria dânsei. Sunt legile elaborate de acea comisie, mă rog, este doamna ministru, sunt cinci secretari de stat, doi subsecretari de stat, doi secretari generali. Deci are acolo echipă.

Foto: © Photographerlondon | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Marcel Ciolacu, președintele PSD: Dascălii au ajuns bătaia de joc a unor elevi care consideră că au doar drepturi, fără nicio obligaţie. Avem legile Educaţiei în Parlament. PSD va insista ca noile reglementări să restabilească autoritatea profesorilor
Natalia Intotero (PSD), despre admiterea separată la liceu: Nu trebuie să gândim cu încăpățânare. Nu este legea unei persoane sau legea a două persoane, este legea țării
Eliminarea concursului de admitere la liceu – o prioritate reală pentru o îmbunătățire substanțială a noului proiect de lege, susține Consiliul Național al Elevilor care a trimis amendamente parlamentarilor
DOCUMENT Cultele religioase fac acum presiuni politice, direct la șeful PSD, Marcel Ciolacu, pentru eliminarea “diversității” și a “orientării sexuale” din legile educației / Solicită și ca Religia să fie disciplină opțională la Bac
Exit mobile version