ULTIMA ORĂ Ministerul Educației face precizări după manipularea publică făcută marți, prin prezentarea de către Ligia Deca a datelor despre greviști raportate la numărul total de angajați

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Educației revine cu precizări, după ce ministra Educației Ligia Deca și apoi instituția pe care o conduce au anunțat că mai sunt circa 53% dintre angajații din învățământ în grevă generală. Acest lucru a fost criticat de sindicate marți seara, federațiile anunțând că procentele au fost greșit raportate la numărul total al angajaților, când ar fi trebuit să fie raportate la numărul celor care au declanșat conflictul de muncă, conform legii.

Ce transmite Ministerul Educației: „Referitor la Informarea de presă transmisă astăzi, 6 iunie 2023, ce conține informații statistice privind procente ale întregului personal/ ale cadrelor didactice care continuă protestul declanșat în data de 22 mai 2023 sau și-au reluat activitatea, facem următoarele precizări: 

Datele făcute publice astăzi de Ministerul Educației au rezultat din centralizările primite de la nivelul inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma raportărilor unităților de învățământ.

Procentele comunicate de Ministerului Educației astăzi, 6 iunie, sunt calculate prin raportare la totalul personalului, respectiv la totalul personalului didactic din învățământul preuniversitar, nu la numărul total al membrilor de sindicat.

Ministerul Educației a solicitat și a centralizat, în această perioadă, informații statistice privind întregul personal din unitățile de învățământ, pentru o imagine de ansamblu asupra dinamicii din sistem, în contextul protestului personalului din unitățile de învățământ preuniversitar”. 

Ce prevede legea 367/2022: Articolul 153(1) „În situația în care, după declanșarea grevei, mai mult de jumătate din numărul angajaților/lucrătorilor care au hotărât declararea grevei renunță în scris la grevă, aceasta încetează”.

Sindicatele au arătat că greva generală continuă cu 86,93% dintre angajații din Învățământ care au declanșat protestul colectiv de muncă.

Ce a prezentat Ligia Deca:

Întrebată câte cadre didactice mai sunt în grevă, ministrul Educaţiei a arătat într-o conferință organizată ad-hoc la sediul instituției pe care o conduce, fără ca jurnaliștii acreditați să fie anunțați despre eveniment, că, la data de 6 iunie, centralizarea de dimineaţă, până în ora 10.00, arăta că „avem un procent total personal participant la grevă de 52,8%, 52,9% iar procentul de cadre didactice din aceştia, participante, 59,4%”. „Situaţia faţă de 31 mai, procent total personal participant de grevă pe 31 mai era de 58%, iar procendul de cadre didactice participante la grevă 64%, înainte de ziua de 1 iunie când a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă”, a mai spus ministrul. Ligia Deca a mai anunţat că numărul de şcoli care în integralitate au renunţat la grevă este de 170, între 31 mai şi 6 iunie.

Aceasta a prezentat retragerea a 15.000 de participanți la grevă din protestul de muncă drept „o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern”.

Despre piruetă completă a Ligiei Deca, de vineri până marți și cum a trecut de la declarații de genul „nu e treaba Ministerului Educației să comunice date despre profesorii greviști, ci a sindicatelor“, la anunțul că 15 mii de persoane ar fi ieșit din grevă ca „o dovadă de încredere în măsurile luate de Guvern“, citiți mai multe în analiza Edupedu.ro.

Exit mobile version