ULTIMA ORĂ Organele de cercetare penală, sesizate de Ministerul Educației în cazul a trei școli din care subiectele la română, de la Evaluarea Națională, au fost făcute publice înainte de termen, anunță ministrul Cîmpeanu

Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli

Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli Foto: Pixabay.com

Organele de cercetare penală au fost sesizate de Ministerul Educației în cazul a trei centre de examen din care subiectele de la proba scrisă de Limba și literatura română au fost făcute publice înainte de termen, a anunțat într-o conferință de presă ministrul Sorin Cîmpeanu.

„Ministerul Educației a sesizat deja organele de cercetare penală cu privire la toate cele trei situații în care subiectele au fost făcute publice înainte de termenele reglementate prin lege”, a spus Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: “La nivel naţional, cu unele excepţii, nu au fost incidente majore. Am existat incidente la nivelul a trei şcoli în care subiectele au fost făcute publice în pofida reglementărilor. În acest sens, Ministerul Educaţiei a sesizat deja organele de cercetare penală cu privire la nerespectarea regulilor în această situaţie, în toate cele trei situaţii. Este vorba de subiecte care au fost făcute publice înainte de termenul precizat în reglementări.

(…) Faptul că din trei şcoli au ajuns publice subiectele verificăm şi organele de cercetare penală verifică, de asemenea. Este posibil să fi ajuns chiar cu câteva minute înainte de începerea examenului, denotă o slabă pregătire a directorilor de şcoli.

Da, cu siguranţă vor exista sancţiuni. Iar pentru modul în care au fost făcute publice subiectele din cele trei şcoli (…), în afară de sancţiunile pe linia Ministerului Educaţiei este vorba despre cercetare penală. Ministerul Educaţiei a sesizat organele de cercetare penală, tocmai pentru a învăţa să respectăm regulile”.

Ministrul are a adăugat că „pentru divulgarea subiectelor, sancțiunea este cu siguranță cea mai gravă”, în comparație cu o altă neregulă – constatată la Satu Mare, unde 10 elevi au primit la proba scrisă de azi subiectele de la simularea Evaluării Naționale. Acolo se va relua examenul mâine cu varianta de rezervă, a mai anunțat oficialul.

Sursă foto: Pixabay.com

Exit mobile version