ULTIMA ORĂ Organele de cercetare penală, sesizate de Ministerul Educației în cazul a trei școli din care subiectele la română, de la Evaluarea Națională, au fost făcute publice înainte de termen, anunță ministrul Cîmpeanu

15.749 de vizualizări
Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli
Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli Foto: Pixabay.com
Organele de cercetare penală au fost sesizate de Ministerul Educației în cazul a trei centre de examen din care subiectele de la proba scrisă de Limba și literatura română au fost făcute publice înainte de termen, a anunțat într-o conferință de presă ministrul Sorin Cîmpeanu.

„Ministerul Educației a sesizat deja organele de cercetare penală cu privire la toate cele trei situații în care subiectele au fost făcute publice înainte de termenele reglementate prin lege”, a spus Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: “La nivel naţional, cu unele excepţii, nu au fost incidente majore. Am existat incidente la nivelul a trei şcoli în care subiectele au fost făcute publice în pofida reglementărilor. În acest sens, Ministerul Educaţiei a sesizat deja organele de cercetare penală cu privire la nerespectarea regulilor în această situaţie, în toate cele trei situaţii. Este vorba de subiecte care au fost făcute publice înainte de termenul precizat în reglementări.

(…) Faptul că din trei şcoli au ajuns publice subiectele verificăm şi organele de cercetare penală verifică, de asemenea. Este posibil să fi ajuns chiar cu câteva minute înainte de începerea examenului, denotă o slabă pregătire a directorilor de şcoli.

Da, cu siguranţă vor exista sancţiuni. Iar pentru modul în care au fost făcute publice subiectele din cele trei şcoli (…), în afară de sancţiunile pe linia Ministerului Educaţiei este vorba despre cercetare penală. Ministerul Educaţiei a sesizat organele de cercetare penală, tocmai pentru a învăţa să respectăm regulile”.

Ministrul are a adăugat că „pentru divulgarea subiectelor, sancțiunea este cu siguranță cea mai gravă”, în comparație cu o altă neregulă – constatată la Satu Mare, unde 10 elevi au primit la proba scrisă de azi subiectele de la simularea Evaluării Naționale. Acolo se va relua examenul mâine cu varianta de rezervă, a mai anunțat oficialul.

Sursă foto: Pixabay.com


4 comments
  1. Dacă ministerul ar publica la ora 12 cel târziu subiectele și baremele probabil nu ar mai apărea în presă. Copiii vor să se autoevaluare cât mai repede. Examenul se termină la 11 dar ministerul publică la 15. Sunt mai multe fusuri orare în România?
    Celor care le-au dat copiilor subiectele de la simulare în loc de subiectele de examen de ce nu li se face plângere penală? Pentru greșelile adulților tot copiii plătesc (susțin din nou proba la română).

  2. Si ce vere daca se afla , doamne dupa ce ca ne puneti sa tocim niste comentarii de pe vremea lu mamaie pentru bac , daca ajung subiectele cu cateva minute , vai tragedie

  3. Dar in scolile in care directorii modifica notele in cataloage la cererea parintilor, indiferent de nota elevului din lucrare, cand vor veni ,,organele de cercetare penala”? Ori in acele doua cazuri d-l Campeanu a primit instructiuni clare de la predecesoare?

    1. Sesizări organe competente, nu vor veni daca nu cunosc fraudele și infracțiunile! Unde se întâmplă, spuneti…?! Vă ajut eu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Cum se desfășoară simularea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului 2020: testările încep la ora 9, când se deschid subiectele. Rezultatele nu se fac publice / Regulile simulărilor pentru clasele a VIII-a și a XII-a au fost trimise de Minister către inspectorate

Simulările examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat vor începe pe 23 martie la ora 9:00, moment în care în fiecare sală se deschid plicurile cu subiectele, însă elevii trebuie să…
Vezi articolul

Pregătire gratuită pentru Evaluarea Națională susținută prin campania “Oferă Educație” – 300 de lecții video, exerciții și teste omologate de Ministerul Educației, resurse educaționale inovative și interactive (P)

Peste 3.300 de elevi de clasa a VIII-a din 150 de școli din mediul rural, din județele Argeș, Constanța și Dâmbovița, au primit acces gratuit la programele de pregătire la…
Vezi articolul

Performanță la sat. Elevii de la școli din mediul rural cu media 10 la Evaluarea Națională 2023. Cele trei medii de 10 din Ialomița sunt ale elevilor din mediul rural, tot trei sunt și în Ilfov. Câte doi sunt și în județele Neamț și Maramureș

12 elevi de la școli din mediul rural, care au susținut Evaluarea Națională 2023, au luat nota 10 atât la Limba română, cât și la Matematică, potrivit rezultatelor consultate de…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Ministrul Deca susține că „încearcă” o modificare a platformei de corectare digitizată de la Evaluarea Națională 2024, astfel încât greșelile de notare de la subiectele grilă să se întoarcă „la aceiași corectori, cu rugămintea să se mai uite o dată, să nu fie o eroare umană”

Ministrul Ligia Deca anunță că „încearcă” o modificare a platformei digitale prin care sunt corectate lucrările elevilor la Evaluarea Națională 2024, după ce la simulare profesorii au semnalat nenumărate greșeli…
Vezi articolul