ULTIMA ORĂ Organele de cercetare penală, sesizate de Ministerul Educației în cazul a trei școli din care subiectele la română, de la Evaluarea Națională, au fost făcute publice înainte de termen, anunță ministrul Cîmpeanu

15.703 vizualizări
Sursă foto: Pixabay.com
Organele de cercetare penală au fost sesizate de Ministerul Educației în cazul a trei centre de examen din care subiectele de la proba scrisă de Limba și literatura română au fost făcute publice înainte de termen, a anunțat într-o conferință de presă ministrul Sorin Cîmpeanu.

„Ministerul Educației a sesizat deja organele de cercetare penală cu privire la toate cele trei situații în care subiectele au fost făcute publice înainte de termenele reglementate prin lege”, a spus Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: “La nivel naţional, cu unele excepţii, nu au fost incidente majore. Am existat incidente la nivelul a trei şcoli în care subiectele au fost făcute publice în pofida reglementărilor. În acest sens, Ministerul Educaţiei a sesizat deja organele de cercetare penală cu privire la nerespectarea regulilor în această situaţie, în toate cele trei situaţii. Este vorba de subiecte care au fost făcute publice înainte de termenul precizat în reglementări.

(…) Faptul că din trei şcoli au ajuns publice subiectele verificăm şi organele de cercetare penală verifică, de asemenea. Este posibil să fi ajuns chiar cu câteva minute înainte de începerea examenului, denotă o slabă pregătire a directorilor de şcoli.

Da, cu siguranţă vor exista sancţiuni. Iar pentru modul în care au fost făcute publice subiectele din cele trei şcoli (…), în afară de sancţiunile pe linia Ministerului Educaţiei este vorba despre cercetare penală. Ministerul Educaţiei a sesizat organele de cercetare penală, tocmai pentru a învăţa să respectăm regulile”.

Ministrul are a adăugat că „pentru divulgarea subiectelor, sancțiunea este cu siguranță cea mai gravă”, în comparație cu o altă neregulă – constatată la Satu Mare, unde 10 elevi au primit la proba scrisă de azi subiectele de la simularea Evaluării Naționale. Acolo se va relua examenul mâine cu varianta de rezervă, a mai anunțat oficialul.

Sursă foto: Pixabay.com


4 comentarii
  1. Dacă ministerul ar publica la ora 12 cel târziu subiectele și baremele probabil nu ar mai apărea în presă. Copiii vor să se autoevaluare cât mai repede. Examenul se termină la 11 dar ministerul publică la 15. Sunt mai multe fusuri orare în România?
    Celor care le-au dat copiilor subiectele de la simulare în loc de subiectele de examen de ce nu li se face plângere penală? Pentru greșelile adulților tot copiii plătesc (susțin din nou proba la română).

  2. Si ce vere daca se afla , doamne dupa ce ca ne puneti sa tocim niste comentarii de pe vremea lu mamaie pentru bac , daca ajung subiectele cu cateva minute , vai tragedie

  3. Dar in scolile in care directorii modifica notele in cataloage la cererea parintilor, indiferent de nota elevului din lucrare, cand vor veni ,,organele de cercetare penala”? Ori in acele doua cazuri d-l Campeanu a primit instructiuni clare de la predecesoare?

    1. Sesizări organe competente, nu vor veni daca nu cunosc fraudele și infracțiunile! Unde se întâmplă, spuneti…?! Vă ajut eu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

EXCLUSIV Mircea Miclea: Rezultatele de la Evaluarea Națională reflectă o funcționare cosmetizată a sistemului, oglindesc efortul părinților de a asigura meditații și ocolesc deficitele din ultimii 2 ani. Ce nu au putut cosmetiza este diferența mult prea mare dintre mediul rural și mediul urban. Copiii din rural au obținut de 3 ori mai multe medii sub 5 decât cei din urban

Rezultatele obținute de elevi la Evaluarea Națională 2022, cu un procent al mediilor peste 5 care a ajuns pentru prima dată peste nivelul dinaintea introducerii camerelor de luat vederi în…
Vezi articolul