Un profesor indecis și-a întrebat o fostă elevă dacă să se vaccineze anti-COVID. Ce răspuns a primit

Foto: © Ponpun Tong | Dreamstime.com

“La începutul activității mele profesionale am fost profesor și diriginte al unei tinere de la Colegiul de Informatica”, scrie un profesor care a dorit să-și păstreze anonimatul și care povestește cum s-a gândit să o întrebe pe fosta sa elevă ce să facă în legătură cu vaccinarea.

Ca tuturor profesorilor din România, în această perioadă școala la care profesează i-a cerut să spună dacă e dispus sau nu să se vaccineze. Solicitarea a fost făcută de ministerul Educației – Edupedu.ro a scris aici despre acest demers. “Mi s-a solicitat disponibilitatea mea pentru vaccinare și încă nu am oferit un răspuns. Am căutat să mă informez cât mai mult. În zadar. Internetul e fragil. Drept pentru care am încercat varianta umană,” spune cadrul didactic.

Acesta i-a scris fostei sale eleve: “am rugat-o să-mi explice, motiveze ce presupune vaccinarea. Am precizat din capul locului că doresc un răspuns pe limba mea de pământean și să evite termenii medicali”.

Redăm, cu acordul profesorului, mesajul acestuia și mesajul primit de la fosta sa elevă.

“Nu sunt fricos, dar e firesc să fiu precaut, prudent și să nu mă arunc cu ochii închiși în întuneric. Întrucât mi s-a solicitat disponibilitatea mea pentru vaccinare și încă nu am oferit un răspuns, am căutat să mă informez cât mai mult. În zadar. Internetul e fragil. Drept pentru care am încercat varianta umană. La începutul activității mele profesionale am fost profesor și diriginte al unei tinere de la Colegiul de Informatică. O elevă normală care știa încă de prin clasa a XI-a (profil chimie-biologie, pe atunci) că va dori să urmeze Medicina. Cu studiu individual profund, cu olimpiade, concursuri, tenacitate, ani de zbatere azi e un medic pasionat. Astfel, mi-a fost facil să o abordez (ea existând și în lista mea scurtă de Facebook). Am rugat-o să-mi explice/motiveze ce presupune vaccinarea. Am precizat din capul locului că doresc un răspuns pe limba mea de pământean și să evite termenii medicali. Iată ce mi-a transmis (nu știam că poate să-mi dedice atâta timp).

“Buna ziua și La Mulți Ani!!!

Domnule profesor, nu e obligatorie vaccinarea, e opțiunea dvs. dar omenește și medical vă sfătuiesc să o faceți… Vă spun de ce m-am vaccinat eu și sunt bine. Coarnele le aveam de dinainte, iar coadă încă nu mi-a crescut. Nu știu să vă zic despre cipuri, dar și dacă mi le-au injectat, nu ma deranjează, n-ar avea mare lucru de descoperit la mine și s-ar plictisi repede să mă urmărească, întrucât de când cu pandemia, fac naveta spital-casă, nu merg nicăieri.

Vă zic de ce m-am vaccinat eu: În primul rând am încercat să fac tot ce a fost omenește posibil să nu le infectez pe bunica și pe mama, de când a început pandemia. Ele au și patologii asociate și niște ani în plus, deși virusul te lovește oricând, nu întreabă câți ani ai. N-am avut o zi liberă până prin august, deși lumea nu ieșea din casă, lucram din ambulator la telefon, era cumplit, că nu mai respectam programul, sunau pacienții și noaptea, și în weekend. În timpul ăsta, gărzi la covid…horror!!! Știind ce cazuri am văzut acolo încă de la început, am știut că nu avem voie sa ne îmbolnăvim! Tratamentul nu e specific și nici nu speram să apară vreun tratament eficient, dar speram la vaccin ca la ultima luminiță de la capătul tunelului

E foarte perfidă boala, nu iartă. Veneau tineri care erau rău tare, de bătrâni nu mai zic, locuri să-i pui, nicăieri, nici pe scaune nu mai încăpeau! Pentru vreun pacient grav stăteam cu orele să cer accept de la Spitalul Județean să mi-l primească direct în terapie. Telefoane cu nemiluita, salvări disponibile ioc, pur și simplu îi puneam ceva cât să-l amelioreze cât de cât și mă rugam să nu moară pe hol sau în cort! Alții, dimpotrivă, aveau saturație în oxigen de 30-20%, dar se simțeau binișor și nu pricepeau de ce mă agit jumătate de noapte să-i transfer la alt spital, dacă ei se simt ok și nu vor acolo, că auziseră că acolo se moare, dar eu știam că nu prind dimineața, dacă nu îi intubează. Nici nu vreau să-mi amintesc, a fost ca un coșmar din care nu mă puteam trezi!

Despre vaccin vă pot spune că sunt conștientă că sunt multe necunoscute, pentru a răspunde la unele întrebări e nevoie să treacă timpul, el ne va da răspunsul. Așa e cam pentru toate celelalte vaccinuri, tratamente, etc. Deci e onest când medicii întrebați răspund cu “nu știm ” exact la vreo întrebare, că e absolut normal sa fie așa. E la fel în cazul tratamentelor noi care apar și chiar și noi, medicii, suntem reticenți să le prescriem până nu avem niște evidențe clare și mai ales experiența unui predecesor care să ne garanteze că e în regulă. Dar dacă nu riști câteodată, nu poți avea reușite. Trebuie să îți asumi niște riscuri, informat fiind. Despre efectele secundare ale vaccinului, care sunt în mare parte comune și altor vaccinuri, vă pot spune că ele pot apărea și în urma bolii, însă acestea din urma evoluează mult mai zgomotos și sunt mult mai greu de tratat. Aproape toți bolnavii pe care i-am cunoscut au rămas cu urmări destul de serioase după boala și nu puțini au murit după ce au fost declarați vindecați, tocmai din cauza faptului ca virusul o fi dispărut din organism, dar efectele lui dezastruoase au continuat să evolueze, fiind o boala care afectează toate organele și țesuturile, nu doar plămânii.

Din fericire, au reușit sa creeze un vaccin iar in curând vor apărea mai multe variante, sperăm disponibile pe scara largă. Eu am încredere în evoluția medicinei, în tratamente inovatoare cu efecte adverse asumate pentru ca le utilizez și eu zilnic și implicit în vaccinurile existente pe piață, iar acum și în acesta. Sunt recunoscătoare experților care cred că au muncit mult mai mult ca mine în toată perioada asta ca să găsească formula optimă în cel mai scurt timp, iar dacă pentru mine a fost epuizant și responsabilitatea enormă, nu aș vrea să fiu în pielea lor! Iar întrebările care nu au raspuns nu mă sperie, știu că timpul va veni cu rezolvarea. Dar dacă am făcut vaccinul știu că am șanse să aștept să treacă timpul

În plus, dacă Doamne ferește! contactez virusul după vaccinare, nu e la fel de grav, deoarece corpul meu sintetizează deja anticorpi împotriva lui și va fi mult mai bine pregătit să-i facă față. E ca în cazul gripei: nu-ți garantează nimeni că nu faci boala dacă te-ai vaccinat, dar dacă o faci, va fi o formă mai ușoară. Așa că e o datorie din partea mea față de cei dragi în primul rând, față de colegii care nu au avut șansa să reziste în fața lui până a apărut acest vaccin și nu în ultimul rând față de bolnavii de care ma ocup zilnic și care s-au săturat să vadă în fața lor un combinezon, vizieră, mască, bonetă și mănuși și să mă recunoască numai după voce

În plus, trebuie să fiu exemplu atât cât reușesc, să-i încurajez să facă tot ce ține de ei pentru a se salva pe sine și pe cei dragi. De aceea m-am vaccinat. Nu știu câți anticorpi voi dezvolta și cât timp mă vor proteja, asta e variabil de la unul la altul, sunt conștientă că va deveni un vaccin sezonier sau anual, asta ne va răspunde tot timpul. Eu nu am timp pentru polemici ulterioare și nici energie să o cheltui pt cine nu vrea să priceapă, dar în pătratul meu informez pe oricine mă întreabă cu privire la evidențele de care sunt sigura și îmi exprim și eu necunoscutele absolut firești Îmi cer scuze că v-am scris haotic, dar mă pregătesc să intru la serviciu”.

P.S.Postarea are caracter informativ și este posibilă cu acordul fostei eleve, azi doctor cu mult bun simț. Mă voi vaccina și eu. Rugămintea mea este următoarea: dacă-l vedeți pe colonelul Valeriu Gheorghiță, sa-i spuneți să-mi aducă vaccinul într-o caserola de înghețată (caserola cu cel mai mare gramaj)”.

Foto: © Ponpun Tong | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version