DOCUMENT Până pe 14 ianuarie toate școlile, inspectoratele și casele corpului didactic trebuie să trimită la minister numărul angajaților dispuși să se vaccineze. Solicitarea prevede împărțirea lor pe trei categorii

22.048 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Ministerul Educației solicită tuturor școlilor, inspectoratelor școlare și caselor corpului didactic situația cu personalul dispus să se vaccineze, potrivit unei adrese obținută de Edupedu.ro.

Este vorba despre Adresa nr. 23 de la Direcția Generală Învățământ Preuniversitar din data de 05.01.2020. Asta înseamnă că adresa a fost trimisă marți, nu luni, cum anunța ministrul Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus că a cerut tuturor școlilor și universităților o raportare numerică cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţamânt, iar datele vor putea fi luate în calcul în decizia de deschidere a școlilor.

În document de fapt sunt niște instrucțiuni despre cum școlile să facă un tabel în care să completeze această statistică. Totul birocratic, nimic despre informarea asupra nevoii de vaccinare sau asupra vaccinării ori a vaccinului.

Solicitarea prevede ca până pe 14 ianuarie să fie trimise pe două adrese de email de la minister, și în format editabil, și în format scanat, statistica personalului din învățământul preuniversitar “care își exprimă disponibilitatea privind vaccinarea anticovid-19.

Potrivit surselor Edupedu.ro, deși adresa ministerului dă termen până pe 14 ianuarie, inspectoratele au transmis în teritoriu termenul limită pe 12 ianuarie, pentru școli.

Deși personalul din învățământ lucrează în școli sau în inspectorate și casele corpului didactic, indiferent dacă e didactic, didactic auxiliar sau nedidactic, solicitarea de la minister prevede împărțirea pe trei categorii a acestora:

 • didactic de predare
 • didactic auxiliar
 • nedidactic

De asemenea vor fi trecute în tabel doar o dată persoanele care lucrează la mai multe școli.

Solicitarea vine fără ca Ministerul Educației să lanseze până la această dată o campanie de informare destinată profesorilor și celor din învățământ, legată de vaccin și vaccinare. Asta deși un sondaj făcut de FSE “Spiru Haret” la finalul anului trecut arăta că 56,3% dintre profesorii respondenți nu sunt de acord să se vaccineze împotriva Covid-19 și 43,2% își doresc să revină la școală și să predea față în față înainte de începerea campaniei de vaccinare.

Într-un comunicat trimis Edupedu.ro de Ministerul Educației luni seara, Cîmpeanu susține că „Ne dorim derularea semestrului II în format clasic. Ne vom putea pronunța după 20 ianuarie. Nu excludem niciun scenariu”.

“Deschiderea școlilor nu este condiționată de vaccinare”, a anunțat duminică, 3 ianuarie, doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.

Reamintim că, potrivit Strategiei de vaccinare profesorii și personalul din învățământ vor fi vaccinați gratuit în a doua parte a etapei a II-a, înainte de personalul bisericii, după armată, poliție și lucrători din “sectorul economic vital”.

Pe 30 decembrie ministrul Educației anunța că “vom face propunerea, eventual, de vaccinare prioritară a educatorilor și învățătorilor, pentru corelare cu prioritatea acordată grădinițelor și școlilor primare.

Încă din 15 decembrie UNICEF recomanda ca profesorii să aibă prioritate la vaccinurile anti-COVID-19, așa încât școlile să stea deschise.

Foto: © Zhuravlevab – Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
 1. Buna ziua ! A nu te vaccina nu înseamnă că ești un cadru didactic iresponsabil.Este alegerea fiecăruia ,de liberul arbitru ori suntem încă intr o țară nedemocratica unde suntem forțați sau influențați sa ne vaccinam că se supără partidul ….Este decizia fiecăruia . Scoala românească este de reformat in totalitate pornind de la mentalitatea profesorilor unu fara de celălalt ,de programa stufoasă unde se învață cum să bifam materia parcursa fara aprofundarea propriu zisa unde ajung copii in clasa a 8 a sa nu cunoască bazele căci părinții nu au reușit să sprijine de acasă fie cu meditator sau să aibă timp să se ocupe căci sunt la serviciu și nu toți au bonee sau bunici sau își permit after school. Iar virusul poate fi peste tot in supermarket ,parcuri și în scara de bloc .” Responsabili “sunt cei ce au lăsat și permis răspândirea acestui virus in tara cu bună știință sau neștiință iar noi acum un popor Cenusareasa Uniunii Europene suportam consecintele.Pentru cei ce nu sunt informați va rog informați va sau călătoriți în alte țări UE să vedeți cum sunt tratați oamenii cadrele didactice implicit nu sunt Obligați sa se vaccineze forțat că nu da bine la poza școlii ,a partidelor sau a intereselor ascunse . …….Fiecare ființă pe aceasta planetă este liber să decidă dacă vrea sa se vaccineze sau nu .

 2. Este logic și omenește sa nu se înceapă scoala face to face înainte de vaccinarea cadrelor didactice și trecerea unui timp rezonabil pentru formarea unei imunitati.
  Scoala online nu este o pedeapsa, se poate prelungi pana atunci. Elevii care învață la scoala face to face, învață și online. Ceilalți stau cu gândul aiurea și în bănci, și la biroul lor de lucru de acasă. Încă acasă sunt ceva mai atenți, știind ca în camera poate întra oricând (dacă nu este deja acolo) și unul din parinti.
  Cei care așteaptă sa se vaccineze, sunt cadre didactice responsabile, care nu vor sa fie aruncate în *groapa cu lei”.Nu ar fi corect. Din sute de elevi cu care vor avea zilnic contact, cu siguranta, unii elevi vor fi contaminați și asimptomatici (fie s-au contaminat din mijloacele aglomerate de transport în comun, fie din alte surse).
  Nu sunt vinovați profesorii responsabili, ca unii colegi ai lor sunt antivaccin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul a dat Ordonanţă de Urgenţă prin care se pot reface toate contractele de “titularizare” pe şcoală, făcute pe baza articolului 253 din Legea 1, declarat neconstituţional. Angajările se pot face pe durata viabilităţii postului

La finalul şedinţei de Guvern de miercuri ministrul Educaţiei a anunţat că Executivul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care să rezolve situaţia creată prin declararea de către CCR a…
Vezi articolul

VIDEO Cum devii profesor în Franța, în 30 de minute: Îți trebuie minimum o diplomă de licență, susții interviu cu inspectori și ești instruit câteva săptămâni până în septembrie / Criza de cadre didactice este mare, iar participanții la concursul de titularizare sunt nemulțumiți

De o lună și câteva săptămâni încoace, în Franța, Ministerul Educației organizează sesiuni de recrutare de profesori, în contextul unei crize de personal didactic, adâncită de criza pandemică în care…
Vezi articolul

BREAKING Reacție dură a sindicatelor din Educație la „fuga de răspundere” a „pedagogilor” invocată de ministrul Sănătății: Guvernul României a fugit de răspundere amânând majorările salariale legale pentru profesori / Anunță proteste de luni, în toată țara, dacă nu va fi modificată instrucțiunea pentru ca elevii să fie testați „cu prioritate” acasă

Cele două federații sindicale din învățământul preuniversitar, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” „solicită Guvernului României să intervină și să stopeze politica de umilire…
Vezi articolul