BREAKING 56,3% dintre profesorii respondenți spun că nu sunt de acord să se vaccineze împotriva Covid-19 și 43,2% își doresc să revină la școală și să predea față în față înainte de începerea campaniei de vaccinare – SONDAJ al Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

9.528 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
În total, 56,3% din cei 13.356 de profesori respondenți la un sondaj au spus că nu sunt de acord să se vaccineze împotriva COVID-19, iar 43,2% spun că își doresc să revină la școală și să predea față în față înainte de începerea campaniei de vaccinare. Sondajul a fost realizat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ în perioada 16 – 21 decembrie 2020, în rândul angajaților din învățământ, pentru a vedea care este percepția acestora privind redeschiderea unităților școlare și vaccinarea voluntară, se arată într-un comunicat de presă al acestora.

În ceea ce privește momentul revenirii la predarea față în față, 43,2% doresc să revină în școli cât mai curând posibil, în timp ce 41,4% consideră că reluarea cursurilor ar trebui să aibă loc după finalizarea campaniei de vaccinare la nivel național.

Majoritatea persoanelor chestionate doresc redeschiderea unităților de învățământ și revenirea la predarea față în față. Astfel, peste 70% din cei care au răspuns la chestionar, mai precis 73,1%, doresc redeschiderea grădinițelor; 75,7% doresc ca elevii din clasele pregătitoare și I-IV să revină în clase; 70,6% sunt pentru redeschiderea școlilor pentru elevii claselor V-VIII; 69,4% au răspuns că vor redeschiderea liceelor și școlilor profesionale.

Chestionarul vine în contextul în care Agenția Europeană pentru Medicamente ar urma să aprobe în 23 decembrie vaccinul Pfizer/ BioNTech, primul vaccin anti-COVID pentru uz în Uniunea Europeană.

Astfel, din ianuarie, autoritățile române ar urma să înceapă vaccinarea populației. Potrivit Strategiei de vaccinare, în România, în prima etapă vor intra cadrele medicale, urmând ca în etapa a doua să fie cuprinși și angajații din sistemul de învățământ.

Foto: © Chayakorn LotongkumDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


25 comments
  1. Apropo de titlul articolului…..
    Câți dintre elevi spun că nu sunt de acord să se vaccineze împotriva Covid-19 si câți vor sa se vaccineze?
    Întreb si eu….

  2. Atunci cand ti se ingradesc drepturile si libertatile – la educatie, la munca, la libera circulatie, la intrunire, la proprietate, la procurarea celor necesare traiului, la practicarea religiei conform cultului de care apartii etc, dar ti se impun – sau ti se refuza!- proceduri medicale sau tratamente de orice tip, in scopul unui ipotetic bine comun, atunci sa stiti ca traiti in dictatura. Daca nu intelegeti ceea ce am scris, inseamna ca probabil sunteti prea tineri si nu stiti ce inseamna dictatura. Am rugaminte catre moderator sa publice comentariul.

    1. @Isa
      Doamnă…In primul rand, vedeti ca ati incurcat articolele si ati postat aici, cred, din neatentie. Apoi, in afara de fantoma cizmarului, nu prea se intelege cu cine va certati. Si de ce. Ideea e simpla. Cine doreste se vaccineaza, cine nu, nu. Faptul ca in 2021 multi dintre noi gandesc ca pe vremea lui Torquemada, asta e alta poveste, care tine de gradul de educatie si de bagajul intelectual. La unii e bagaj de cală, la altii e poșeta. Dumneavoastra unde va incadrati?

    2. CORECT! Ceea ce comunismul nu a intraznit sa reprime se reprima acum iar marea majoritate a oamenilor fie ignora fie considera normal sa aplicam metodele ineficiente ale evului mediu in limitarea unei epidemii. Trist dar adevarat.

      1. Avem acum o metodă diferită de cele de ev mediu ( biologic, suntem, totuși, ca în Evul Mediu), ne putem vaccina. Dacă nici asta nu vrem, putem muri ca în Evul Mediu, avem libertatea asta.

  3. Sa se vaccineze cine doreste. Nu este obligatoriu si, in general, eu personal nu accept sa-mi faca cineva binele cu forta – asa cum se intampla de mai mult de 9 luni. Am dreptul sa decid daca vreau sa mor sau sa traiesc asa cum vreau eu si cat vreau eu. Si eu vreau sa inceapa scoala cu prezenta fizica de pe 11 ianuarie 2021 si sa nu-si mai bata nimeni joc de copii, de familiile lor si de profesori – toti cei implicati trebuie sa-si puna la dispozitia Ministerului Educatiei domiciliul, dispozitivele si utilitatile ca sa desfasoare cursuri online “gratuite”?! Nu, multumesc, nu vreau nici scoala online si nici vaccin, doamna ministru.

  4. Mai degrabă pare o presiune pusă pe profesori să se vaccineze.
    Sondajul, dacă a existat e irelevant.
    Oricum vaccinul nu e ,,obligatoriu” prin lege dar devine obligatoriu prin constrângere (Nu poți călători fara certificat de vaccinare, nu te poti caza la hotel…
    Da. Surprinzător, vaccinul nu te apără de sarscov2, doar iti garantează o formă mai ușoară a bolii.
    Este declaratia lui Tătaru, ministru interimar al sănătății.
    Așadar sa nu ne îmbătăm cu apă caldă (sic), sa așteptăm întâi rezultate evidente ale efectului acestor vaccinuri( ca sunt vreo 5 diferite, până acum)

  5. Aceste vaccinuri nu vindecă, nu previn, nu tratează , nu atenuează simptomele (e placebo!), nu opresc răspândirea virusului.

    Vă întreb: de ce vă vaccinați?

  6. Cu mare regret trebuie sa o spun ca pandemia ne-a facilitat intelegerea mai buna a calitatii (sau mai precis a lipsei acesteia) cand vine vorba de actul educational. Dupa parerea mea, doua treimi dintre cadrele didactice actuale nu ar avea ce cauta in sistemul de invatamant. Fie nu au vocatie, fie nu au interes, fie nu au capabilitate intelectuala pentru un astfel de proces. Fie toate trei la un loc. Este, de asemenea, regretabil sa observi “nivelul de sincronizare” intre cei care vor la scoala cu orice pret si cei care nu vor sa se vaccineze! Aproximativ acelasi procent. Uluitor si trist!

  7. Nu am fost consultati de niciun sindicat. De unde vin cifrele astea? Eu vreau vaccin, vreau sa incep semestrul la scoala. Faceti rost de un astfel de sondaj sa vedem si noi. Cata vreme nu am primit nimic, nu pot spune decat ca cifrele sunt false.

  8. Ce metoda de esantionare a folosit aceasta Federație a Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ ? Cum au realizat sondajul? In ce perioada? Marja de eroare? Increderea?
    Asa zisul sondaj trebuia facut de profesionisti, nu de amatori.

  9. Spiru Haret cuprinde doar o mica parte din salariații din învățământ.
    Sunt sindicate care cuprind mult mai mulți salariați, de exemplu FSLI.
    Nu cred ca profesorii sunt atât de inconștienți încât sa nu se vaccineze, lăsându-se în voia elevilor contaminați și asimptomatici.
    Nu cred ca profesorii sunt atât de inconștienți încât în plina pandemie sa se expună în mijloacele de transport în comun și în fata elevilor asimptomatici.
    Un profesor bun organizator și serios, este astfel ai la orele face to face, cât și la cele online.
    Nu ii expuneți pe toți, numai pentru ca unii se plictisesc acasă și li s-a urat cu binele.

    1. Tocmai s-a dat stirea la un post tv foarte popular si a spus: 13.000 de profesori au participat la sondaj. Eu unul nu am fost intrebat asa ceva. Dar si daca as fi fost, as fi raspuns la fel: ma voi vaccina categoric.

  10. Atât timp cât companiile producătoare de vaccinuri nu își asumă responsabilitatea pentru efectele vaccinurilor nu are niciun sens să vă vaccinați. Tot aceste companii spun că vaccinurile nu opresc răspândirea virusului!

    1. Nici macar medicul dentist nu isi asuma responsabilitatea pentru tratarea unei carii… Intr-un fel, este normal. Vaccinurile nu pot fi testate pe 100% din populatie. Nu pot prevedea orice interactiune posibila cu orice fel de “bagaj genetic” sau orice fel de boala secundara pe care o poate avea o persoana care se vaccineaza. Si nu e o chestiune specifica acestui vaccin. Este o chestiune specifica ORICARUI vaccin.

      1. Tocmai de aceea necesita o asa zisa ,,proba a timpului” Daca vaccinul trece cu brio proba timpului si mai ales in timp util (inainte de a se ,,epuiza” pandemia) poate ca ma voi vaccina, dup[ o testare prealabila. Pana atunci astept sa vad ce poate acest vaccin si ma bucur ca sunt peste 40% de doritori. Daca la acest procent se adauga cei care au dobandit imunitate naturala chiar si ptr cateva luni, pandemia se va stinge inainte de vaccinarea tuturor.

    2. Cine zice asta? Orice vaccin da sansa ca un procent insemnat sa nu mai faca boala sau a unei forme mai blande a bolii in cazul celorlalti. Prin reducerea numarului de vectori de raspandire, pandemia se stinge.
      Ca sa isi asume complet responsabilitatea, probabil ar intarzia lansarea cativa ani sau ar cere pret triplu ca sa acopere posibilele procese. Ambele ar duce la pierderea de vieti omenesti.

    3. Cred ca pentru a ne face mai bine intelesi ar trebui sa mentionam ca de cand a inceput pandemia nu am fost intrebati nimic absolut despre ce vrem, ce avem, ce putem. Nimic. Niciun sindicat, niciun sondaj, nimic. Doar cerinte si impuneri cu de-a sila. Asa ca cei care inca mai credeti in sondajele profesorilor de tipul radiatii sau vaccin, sa stiti adevarul: NIMENI NU A INTREBAT NIMIC SI NU NE-A DAT NIMIC. Ni s-a tot luat, ni s-au tot cerut si ni s-a tot aruncat in cap rosii, ca sa nu zic un cuvant urat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Recunoașterea funcției didactice obținute de universitari în străinătate e valabilă doar la nivel de universitate, dispare posibilitatea recunoașterii valabile la nivel național – Metodologie nouă pentru învățământul superior / Documentele necesare la dosar

Recunoașterea funcției didactice de către o universitate, în cazul funcțiilor obținute la universități acreditate din străinătate, este valabilă și produce efecte juridice doar la nivelul acelei instituții de învățământ superior,…
Vezi articolul

Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest și consilier onorific al premierului Ciucă: Voi pleda pentru ceea ce susțin profesorii / Cu o oră înainte de ședința de Guvern în care a fost aprobată legea educației, ministrul Finanțelor împreună cu alții au scos capitolul de salarizare unde salariul minim trebuia să fie mediu brut pe economie. Dacă eliminăm această piatră de temelie, restul rămâne suspendat în aer și se știa acest lucru

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, lider PNL și consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, susține revendicările profesorilor în această grevă generală declanșată în sistemul de învățământ. Pirtea…
Vezi articolul

Silvia Mușătoiu a demisionat de la conducerea Colegiului Șincai din București: Nu e un moment bun să fiu director, într-o astfel de atmosferă de conducere la toate nivelurile: inspectorat, primărie, minister. Este o lume care nu este a mea

Silvia Mușătoiu a demisionat din funcția de director al Colegiului Național “Gheorghe Șincai” din București. În locul său, inspectoratul l-a numit, la propunerea sa, pe fostul inspector de matematică Vlad…
Vezi articolul