Un profesor indecis și-a întrebat o fostă elevă dacă să se vaccineze anti-COVID. Ce răspuns a primit

61.636 de vizualizări
Foto: © Ponpun Tong | Dreamstime.com
“La începutul activității mele profesionale am fost profesor și diriginte al unei tinere de la Colegiul de Informatica”, scrie un profesor care a dorit să-și păstreze anonimatul și care povestește cum s-a gândit să o întrebe pe fosta sa elevă ce să facă în legătură cu vaccinarea.

Ca tuturor profesorilor din România, în această perioadă școala la care profesează i-a cerut să spună dacă e dispus sau nu să se vaccineze. Solicitarea a fost făcută de ministerul Educației – Edupedu.ro a scris aici despre acest demers. “Mi s-a solicitat disponibilitatea mea pentru vaccinare și încă nu am oferit un răspuns. Am căutat să mă informez cât mai mult. În zadar. Internetul e fragil. Drept pentru care am încercat varianta umană,” spune cadrul didactic.

Acesta i-a scris fostei sale eleve: “am rugat-o să-mi explice, motiveze ce presupune vaccinarea. Am precizat din capul locului că doresc un răspuns pe limba mea de pământean și să evite termenii medicali”.

Redăm, cu acordul profesorului, mesajul acestuia și mesajul primit de la fosta sa elevă.

“Nu sunt fricos, dar e firesc să fiu precaut, prudent și să nu mă arunc cu ochii închiși în întuneric. Întrucât mi s-a solicitat disponibilitatea mea pentru vaccinare și încă nu am oferit un răspuns, am căutat să mă informez cât mai mult. În zadar. Internetul e fragil. Drept pentru care am încercat varianta umană. La începutul activității mele profesionale am fost profesor și diriginte al unei tinere de la Colegiul de Informatică. O elevă normală care știa încă de prin clasa a XI-a (profil chimie-biologie, pe atunci) că va dori să urmeze Medicina. Cu studiu individual profund, cu olimpiade, concursuri, tenacitate, ani de zbatere azi e un medic pasionat. Astfel, mi-a fost facil să o abordez (ea existând și în lista mea scurtă de Facebook). Am rugat-o să-mi explice/motiveze ce presupune vaccinarea. Am precizat din capul locului că doresc un răspuns pe limba mea de pământean și să evite termenii medicali. Iată ce mi-a transmis (nu știam că poate să-mi dedice atâta timp).

“Buna ziua și La Mulți Ani!!!

Domnule profesor, nu e obligatorie vaccinarea, e opțiunea dvs. dar omenește și medical vă sfătuiesc să o faceți… Vă spun de ce m-am vaccinat eu și sunt bine. Coarnele le aveam de dinainte, iar coadă încă nu mi-a crescut🤣. Nu știu să vă zic despre cipuri, dar și dacă mi le-au injectat, nu ma deranjează, n-ar avea mare lucru de descoperit la mine și s-ar plictisi repede să mă urmărească, întrucât de când cu pandemia, fac naveta spital-casă, nu merg nicăieri.

Vă zic de ce m-am vaccinat eu: În primul rând am încercat să fac tot ce a fost omenește posibil să nu le infectez pe bunica și pe mama, de când a început pandemia. Ele au și patologii asociate și niște ani în plus, deși virusul te lovește oricând, nu întreabă câți ani ai. N-am avut o zi liberă până prin august, deși lumea nu ieșea din casă, lucram din ambulator la telefon, era cumplit, că nu mai respectam programul, sunau pacienții și noaptea, și în weekend. În timpul ăsta, gărzi la covid…horror!!! Știind ce cazuri am văzut acolo încă de la început, am știut că nu avem voie sa ne îmbolnăvim! Tratamentul nu e specific și nici nu speram să apară vreun tratament eficient, dar speram la vaccin ca la ultima luminiță de la capătul tunelului😁

E foarte perfidă boala, nu iartă. Veneau tineri care erau rău tare, de bătrâni nu mai zic, locuri să-i pui, nicăieri, nici pe scaune nu mai încăpeau! Pentru vreun pacient grav stăteam cu orele să cer accept de la Spitalul Județean să mi-l primească direct în terapie. Telefoane cu nemiluita, salvări disponibile ioc, pur și simplu îi puneam ceva cât să-l amelioreze cât de cât și mă rugam să nu moară pe hol sau în cort! Alții, dimpotrivă, aveau saturație în oxigen de 30-20%, dar se simțeau binișor și nu pricepeau de ce mă agit jumătate de noapte să-i transfer la alt spital, dacă ei se simt ok și nu vor acolo, că auziseră că acolo se moare, dar eu știam că nu prind dimineața, dacă nu îi intubează. Nici nu vreau să-mi amintesc, a fost ca un coșmar din care nu mă puteam trezi!

Despre vaccin vă pot spune că sunt conștientă că sunt multe necunoscute, pentru a răspunde la unele întrebări e nevoie să treacă timpul, el ne va da răspunsul. Așa e cam pentru toate celelalte vaccinuri, tratamente, etc. Deci e onest când medicii întrebați răspund cu “nu știm ” exact la vreo întrebare, că e absolut normal sa fie așa. E la fel în cazul tratamentelor noi care apar și chiar și noi, medicii, suntem reticenți să le prescriem până nu avem niște evidențe clare și mai ales experiența unui predecesor care să ne garanteze că e în regulă. Dar dacă nu riști câteodată, nu poți avea reușite. Trebuie să îți asumi niște riscuri, informat fiind. Despre efectele secundare ale vaccinului, care sunt în mare parte comune și altor vaccinuri, vă pot spune că ele pot apărea și în urma bolii, însă acestea din urma evoluează mult mai zgomotos și sunt mult mai greu de tratat. Aproape toți bolnavii pe care i-am cunoscut au rămas cu urmări destul de serioase după boala și nu puțini au murit după ce au fost declarați vindecați, tocmai din cauza faptului ca virusul o fi dispărut din organism, dar efectele lui dezastruoase au continuat să evolueze, fiind o boala care afectează toate organele și țesuturile, nu doar plămânii.

Din fericire, au reușit sa creeze un vaccin iar in curând vor apărea mai multe variante, sperăm disponibile pe scara largă. Eu am încredere în evoluția medicinei, în tratamente inovatoare cu efecte adverse asumate pentru ca le utilizez și eu zilnic și implicit în vaccinurile existente pe piață, iar acum și în acesta. Sunt recunoscătoare experților care cred că au muncit mult mai mult ca mine în toată perioada asta ca să găsească formula optimă în cel mai scurt timp, iar dacă pentru mine a fost epuizant și responsabilitatea enormă, nu aș vrea să fiu în pielea lor! Iar întrebările care nu au raspuns nu mă sperie, știu că timpul va veni cu rezolvarea. Dar dacă am făcut vaccinul știu că am șanse să aștept să treacă timpul🙂

În plus, dacă Doamne ferește! contactez virusul după vaccinare, nu e la fel de grav, deoarece corpul meu sintetizează deja anticorpi împotriva lui și va fi mult mai bine pregătit să-i facă față. E ca în cazul gripei: nu-ți garantează nimeni că nu faci boala dacă te-ai vaccinat, dar dacă o faci, va fi o formă mai ușoară. Așa că e o datorie din partea mea față de cei dragi în primul rând, față de colegii care nu au avut șansa să reziste în fața lui până a apărut acest vaccin și nu în ultimul rând față de bolnavii de care ma ocup zilnic și care s-au săturat să vadă în fața lor un combinezon, vizieră, mască, bonetă și mănuși și să mă recunoască numai după voce🙂

În plus, trebuie să fiu exemplu atât cât reușesc, să-i încurajez să facă tot ce ține de ei pentru a se salva pe sine și pe cei dragi. De aceea m-am vaccinat. Nu știu câți anticorpi voi dezvolta și cât timp mă vor proteja, asta e variabil de la unul la altul, sunt conștientă că va deveni un vaccin sezonier sau anual, asta ne va răspunde tot timpul. Eu nu am timp pentru polemici ulterioare și nici energie să o cheltui pt cine nu vrea să priceapă, dar în pătratul meu informez pe oricine mă întreabă cu privire la evidențele de care sunt sigura și îmi exprim și eu necunoscutele absolut firești🙂 Îmi cer scuze că v-am scris haotic, dar mă pregătesc să intru la serviciu”.

P.S.Postarea are caracter informativ și este posibilă cu acordul fostei eleve, azi doctor cu mult bun simț. Mă voi vaccina și eu. Rugămintea mea este următoarea: dacă-l vedeți pe colonelul Valeriu Gheorghiță, sa-i spuneți să-mi aducă vaccinul într-o caserola de înghețată (caserola cu cel mai mare gramaj)”.

Foto: © Ponpun Tong | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


32 comments
 1. As avea o intrebare: de ce li s.a dat drumul la tratament in massa cu ignorarea protocoalele care preced acest demers ? Nimic nu poate fi o urgenta pt a nu testa inainte produsul.

 2. Natura a lucrat milioane de ani pentru a crea sistemul imunitar, scutul de aparare perfect. Atata timp cat este liber si sanatos agresorii nu au nici o sansa . Producerea de anticorpi, fagocitoza si ca ultima solutie producerea de monoxid de azot sunt trei mecanisme care atunci cand functioneaza ne apara cu succes de orice bacterie sau virus. Sistemul imunitar invata si se perfectioneaza continuu. Din pacate prin alimentatia noastra si prin modul de viata obligam sistemul imunitar sa isi diminueze capacitatile preluind alte functii cum ar fi neutralizarea radicalilor liberi, reducerea aciditatii corpului uman, eliminarea reziduurilor rezultate din alimentele necorepunzatoare. Si acum intervine ingamfarea speciei umane care spune noi suntem deasupra naturii si ca introducand un corp strain direct in sangele pacientului determinam sistemul sa functioneze din nou la capacitatea maxima . Si mai este o intrebare: ce au de castigat cei care produc vaccinul si duc munca de convingere si ce castiga cei care se opun vaccinarii (dpv financiar)?

 3. ” Iar întrebările care nu au raspuns nu mă sperie, știu că timpul va veni cu rezolvarea”.
  Pentru unii timpul e foarte pretios. Sunt oameni bolnavi care de mult asteapta vaccinul si se pierd in necunoscut Acestia nu stiu cat timp mai au si nu stiu ce -i asteapta dupa….Mai multa informare si putina empatie din partea expertilor i-ar fi ajutat…

 4. Ce păcat, că și printre cititorii siteului EDUPEDU sunt analfabeți funcționali. (Citesc, dar nu pricep, nu înțeleg.) Doamna (D-ra) doctor a explicat cât se poate de clar: Cu vaccin e mult mai bine, șansele de supraviețuire pentru individ (și de a scăpa de pandemie pentru omenire) sunt MULT-MULT mai mari. Că pot fi și efecte secundare? Cine crede în știință e bine, cine crede în Facebook și alte minuni este dreptul lui. Dar să vedem cine râde la urmă. Dacă cei care sunt în linia întâi, (medicii și asistenții cu pricină), nu sunt crezuți de unii, atunci cei în cauză să asculte pe șarlatanii și imbecilii sau netoții. Opțiunea lor.

 5. De multe ori stau și mă gîndesc cît de cretini vă imaginați voi că ar putea fi conaționali voștri.

 6. frumos articol, nu i.a crescut coarne si nici coada ca nu asta e motivul_ sa sperie prin infatisare…daca nu e obligatoriu de ce il vede obligatoriu? ascult si urmaresc in jur si prea vad multi infectati_ cazuri rare, usoare , bine , daca e covid…culmea! familia mea nu a mai racit, nu a mai facut febra anul asta! mai ales eu care raceam groaznic in decembrie si februarie…nici macartusea care ma omora!! si daca tot da atatea detalii , de ce nu apar nume sau adrese? sa ne convingem ca nu e doar o compunere emotionabta…pot scrie si eu una mai interesanta!!!

  1. Te asigur eu ca trei colegi profesori au suferit forme grave de covid, au fost internați cam o luna fiecare, unul doua saptamani la ATI.
   O profesoara de la alt liceu a murit de covid, alta de la alt liceu a făcut o forma grava de covid,dar a refuzat internarea, în schimb soțul (tot profesor) și o asistenta medicala au stat în permanenta langa ea și au îngrijit-o cum a recomandat medicul.
   O familie de vecini au fost toți bolnavi de covid, forma acceptabila, astfel au fost tratați acasă, vizitați de medicul de familie. Singurul asimptomatic a fost copilul. Se știe ca în general copiii sunt asimptomatici, de unde și pericolul de a transmite boala cadrelor didactice și persoanelor vulnerabile din familie.
   Cam aceștia sunt cei pe care ii cunosc și s-au îmbolnăvit. Nu va dau numele lor. Nu se dau nume fără consimțământul persoanelor respective sau al familiilor lor.

 7. Eu vroiam dar am decis să astept datorită lipsei de informații de la inițiatorii campaniei de vaccinare.
  Plus ca a apărut o nouă tulpină si actualul vaccin nu se știe dacă este bun si pentru asta.
  Si plus ca au fost si persoane care au avut reacții grave la vaccin.
  De ce nu ai posibilitatea unei testări a reacției la vaccin?Un test pentru a stabili dacă ești alergic sau nu la componentele lui?
  De ce nu suntem informati ca si cand am fi niste fiinte cu conștiința si libertatea de a alege?
  Si poate ca daca nu vreau formula cu ARN o sa mi-l pot procura pe cel care folosește,”rețeta” clasică.
  Riscul meu,viață mea,alegerea mea.

  1. @Flori
   Ati decis sa asteptati DIN CAUZA lipsei…
   De unde ati scos-o pe asta cu reactiile grave? Dati o sursa (dar nu alea cu asistenti din Mangalia😅). Cine va opreste sa va informati? A, daca gresiti sursele, e problema dvs.

  2. Alegerea ta, viața ta, riscul tuturor.
   Dar nu mai contează, suntem oameni liberi, vaccinarea nu e obligatorie.
   Ba se știe, actualul vaccin este eficient și pentru noua tulpină.

   1. Nu înțeleg de ce e riscul tuturor.Cei care fac vaccinul pot lua și transmite coronavirusul și de aceea masca este obligatorie și după vaccinare.Eu am purtat mereu mască.Tu,cel care te vaccinezi,ești oarecum in siguranță pentru că organismul tau ar trebui sa fie imunizat.
    Atâta presiune pentru un progres nesigur.
    Vaccinul acesta poate da reacții adverse și peste 10,20 de ani.Si nu se știe ce pentru ca tocmai îl testează.
    Vreau vaccinare și vreau să și aleg pentru că suntem într-un stat democratic sau e liber doar la bullyng și hoție și mârșăvie.

 8. Fiecare intelege cu “capul său” ! Bun articol! Libertatea e libertinaj, ptr. unii, indiferent cât de gravă ar fi situatia!! Cine să vă poată lămuri? Doamne ajută-ne, ca să fim mai BUNI, să dispară MANIPULAREA! VIRUSUL NU IARTĂ PE NIMENI!! SĂNĂTATE, BUNĂTATE pentru NOI TOȚI! LA MULȚI ANI!!

 9. Eu oricum optasm pentru a fi vaccinat.
  Cine nu are chef, sa nu se vaccineze.
  Dacă apărea un ticnit care va șoptea ca aghiuta va însemnează cu semnul lui dacă faceți vaccinul… pe ăla îl credeați.

  1. @mișu
   Partea proasta e dubla: n-ati inteles nici textul in limba materna, nici engleza n-o prea conduceti (“several weeks after…”, “it’s not yet clear…etc), dar postaciti. Foarte bine, ramaneti in realitatea dvs paralela…

  1. Da, practic sunt nemuritori….. Logica beton!!!! E simplu, dacă ai copil doctor ai șanse să atingi suta lejer, că de, boala te ocolește. Atenție cum traversați totuși, că accidentu’ nu se pune!!! E adevărat ce se spune despre mama proștilor, e gravidă tot timpul!!!! Noi să fim sănătoși că boala vine singură….

  1. A vrut argumente, de ce DA sau de ce NU.

   Acesta i-a scris fostei sale eleve: “am rugat-o să-mi explice, motiveze ce presupune vaccinarea. Am precizat din capul locului că doresc un răspuns pe limba mea de pământean și să evite termenii medicali”.

   Cititi articolul cuvant cu cuvant, daca se poate.

   1. Ăsta e doar una dintre dovezile că povestea este una inventată și are scop propagandistic. De ce un doctor ar fi cerut să i se răspundă printr-un limbaj simplu? Păi pentru a înțelege și cititorii site-ului, nu? Se observă de la prima citire că e fake.

   1. Da un punct de vedere! Acum inca putem sa avem p.d. v. NU stiu pe viitor .Cert este ca subtil se incearca vaccinarea cu orice pret .Cu coarne sau nu,cu coada ori ba vaccinarea trebuie sa respecte termene! Bun! Si cu libertatea mea cum ramane? Cu termenul meu de a trai ,de a alege, de a selecta ,de a astepta ,de a cugeta , cum ramane ? Sau cu dreptul meu de a nu fi cinditionat ,cum ramane?

    1. @robi
     Ai grija mare sa nu te prinda pe vreo straduta echipele de vaccinatori sa-ti rapeasca libertatea, dacule! Fii vigilent! Vegheaza!

    2. „Acum inca putem sa avem p.d. v. NU stiu pe viitor .Cert este ca subtil se incearca vaccinarea cu orice pret .”
     Cine-ti pune pumnul in gura ca sa nu te exprimi?
     Cine vrea sa te vaccineze cu orice pret?
     Ai cumva dovezi? Te-a sunat cineva sa te ameninte sa te vaccinezi, ca altfel…? Ti-a zis seful ca te da afara daca nu vii cu dovada vaccinului? Au inceput sa-ti piuie cipurile 5G bagate de Gheitz prin termometrele non-contact, sau cum?

     Cum ramane cu libertatea ta, intrebi tu. Dar cu libertatea mea cum ramane? Cu dreptul meu de a fi sanatos, sa nu ma-mbolnavesti tu, posibil asimptomatic? Eu trebuie sa ma feresc de tine, pentru ca tu n-ai bunul simt sa-ti pui macar o batista la gura cand tusesti, daramite sa-ti pui „botnita” la gura?

     Eu ma vaccinez pentru ca asa vreau eu. Tu nu te vaccinezi pentru ca asa vrei tu. Unde-i problema?
     Inca n-am gasit pe nimeni sa-mi arate vreo dovada ca i s-ar fi pus s#la in coaste ca sa se vaccineze, deci plangerile tale sunt absolut aiuristice. Tu nu vrei sa te vaccinezi, dar nu vrei sa lasi nici pe altii.
     Ramai nevaccinat, dar sa nu cumva sa treci pe la spital daca te imbolnavesti. Adu-ti aminte ca medicii fac toti parte dintr-un complot mondial, cu singurul scop vaccinarea ta si alora ca tine, care stiu ca pamantul e plat.

     1. Tocmai am vazut un film la postul Aspena 1. Kingsman…de acolo s-or fi inspirat astia…antivaccinistii. Deosebirea intre mine si ei e ca eu am inteles ca filmul e doar o fictiune, lol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
elaborarea curriculumului de liceu

Alocarea de fonduri “iresponsabil de mici” educației, școală din ce în ce mai neatractivă pentru copii și nevoia regândirii programelor școlare – Federația sindicatelor libere din învățământ face aceleași constatări ca în 2017, într-o rezoluție către Minister, Guvern și Parlament

Politica de “subfinanțare cronică a sistemului de învățământ”, salariile nemotivante și impredictibilitatea în educație sunt câteva dintre constatările dintr-o rezoluție anunțată de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și postată…
Vezi articolul
Modificările pentru Bacalaureat -Când au loc detașarea la cerere și detașarea în interesul învățământului

ANALIZĂ Criteriile de acordare a gradației de merit 2020: Sunt punctate suplimentar rezultatele la olimpiade, participarea la comisii și simpozioane; depunctate rezultatele cu elevii dezavantajați sau crearea de resurse e-learning – proiect

Criteriile de acordare a gradației de merit în Sesiunea 2020 se modifică, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educației. Comparativ cu criteriile din sesiunea 2019, sunt punctate…
Vezi articolul

Reforma liceelor profesionale din Franța, contestată pentru al doilea an la rând de profesori, care anunță grevă pe 12 decembrie. Tăieri de posturi în schimbul unui număr mai mare de ore de practică în companii, printre nemulțumiri

Sindicatele din învățământul profesional francez cheamă din nou personalul la grevă pe 12 decembrie, pentru a cere retragerea proiectului de reformă a liceului profesional, potrivit FranceInfo. Reforma, prezentată de președintele…
Vezi articolul