Vicepreședintele USR Tineret, Ciprian Constantinescu, despre postarea care compara exmatricularea studenților de la drept care au copiat cu o execuție publică: „E o poziție redactată de mine”

Sursă foto: captură Facebook

Vicepreședintele USR Tineret, Ciprian Sorin Constantinescu, a spus sâmbătă seară că este autorul controversatului text publicat pe Facebook de USR Tineret în care scria, referitor la cei 45 de studenți de la Drept propuși pentru exmatriculare pentru fraudarea examenelor: „Execuțiile publice sunt o rămășiță medievală demnă de regimurile absolute sau teocratice. (…) Țapi ispășitori caută doar dictatorii și autoritarii. Nu putem sta muți atunci când în România se formează generații de magistrați în spiritul cruzimii și răzbunării.” „Nu e nimeni prieten cu studenții, e o poziție redactată de mine pe baza a ceea ce a spus judecătorul Danileț și pe baza informațiilor publice de la Constantin-Alexandru Manda, care a prezentat situația de acolo”, a scris Constantinescu, într-un comentariu public la o postare de pe Facebook a Antoniei Pup, fostă președinte a Consiliului Național al Elevilor.

Vicepreședintele USR Tineret a comparat-o pe Antonia Pup cu Ana Pauker* în primul său comentariu de la postarea acesteia, în care Pup își exprimase părerea despre situația de la Facultatea de Drept a Universității din București și în care amintea de campania „Fără Penali în Funcții Publice” a USR, prin care partidul și-a câștigat o mare parte popularitate în rândul electoratului.

Mihai Gabriel Costea, președintele USR Tineret Sursă foto: captură Facebook
Mai jos, schimbul de replici de la postarea Antoniei Pup:
Vineri, judecătorul Cristi Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a postat pe Facebook următorul mesaj:

LE. Am greșit când am spus 10 ani. După ce am citit anumite comentarii si postări ale unor tineri, cred ca sancțiunea adecvata ar fi una singura: interdicția pe viață de a mai candida la Drept. Drept si furt nu pot exista in aceeași casa. Din fericire pt trișori (posibil viitori șpăgari și escroci) o asemenea sancțiune nu exista. 45 de trișori exmatriculați de la Drept. Eu le-aș da interdicție pe cel puțini 10 ani în a mai da admitere la această facultate. Felicitări conducerii Facultății de Drept din cadrul U.B pentru normalitatea acestei decizii și mișcătoarele cuvinte: ”Justiția se învață din școală. Dacă școala de drept însăși nu este fermă cu privire la valorile dreptății și echității, justiția nu se poate înfăptui în societate”. Aștept ca celelalte facultăți de drept să procedeze la fel. Trișorii nu au ce să caute la Drept!

Sursă foto: captură Facebook
Poziția lui Constantin-Alexandru Manda în legătură cu cei 45 de studenți de la Drept, propuși pentru exmatriculare:

„Subiectul principal de pe tapetul acestei săptămâni a fost “marea fraudă a viitorilor magistrați”, cazul celor 49 de studenți de la Drept propuși spre exmatriculare pentru că au copiat la unul sau mai multe examene prin grupuri de WhatsApp. Până la finalizarea procedurii disciplinare m-am abținut să zic prea multe pe această temă, dar, ca reprezentant al studenților în Consiliul Facultății, simt nevoia să fac niște precizări. Nu cred că pot scrie ceva mai succint decât ultimul mesaj pe acest subiect transmis către ceilalți membri ai Consiliului, în timpul procedurii de vot electronic:

“Stimate domnule decan,

Distinși membri ai Consiliului,

Frauda academică este, de departe, un comportament reprobabil – un act care nu face cinste niciunui viitor profesionist (al Dreptului și nu numai). Dar, oare, această tipologie comportamentală a început cu grupul supus cercetării disciplinare de față? Spre a nu fi înțeles greșit: nu susțin și nu îmbrățișez această atitudine, ci vreau doar să subliniez dimensiunea cifrei negre a fraudei academice din Facultatea noastră (în online, dar și față-n-față), fapt de care sper că suntem conștienți toți membrii acestui Consiliu.

O eventuală decizie în sensul adoptării propunerii de exmatriculare va reprezenta, pentru studenții supuși cercetării, fie un duș rece, fie o piatră de moară, fie ceva ce le va pune capăt unei viitoare cariere juridice, chiar înainte să înceapă. Dar, oare, pentru dimensiunea reală a lipsei de integritate academică din Facultate va fi mai mult decât o picătură într-un ocean? În lipsa unor acțiuni de educare, prin simpla coerciție ocazională consider că nu se va schimba mai nimic. Și îmi pare sincer rău că justiția populară, cauzată de scurgerea în presă a unor documente de lucru ale Consiliului Facultății, și-a spus cuvântul prin antepronunțarea sa chiar înainte ca noi să ne aplecăm asupra situației de fapt.

În considerarea precedentului din vară, sper, distinși membri ai Consiliului, că veți da curs rugăminților noastre de a arăta clemență față de un act copilăresc, făcut de unii dintre cei supuși cercetării disciplinare fără conștientizarea pe deplin a magnitudinii acestuia.”

E trist să ne mințim că frauda academică a început cu acești studenți și se va încheia cu exmatricularea lor. Din păcate, ei nu sunt decât un trofeu expus pe toate gardurile după ce subiectul a devenit unul public. Poate Facultatea de Drept și-a spălat imaginea în fața unor deontologi de serviciu, dar nouă, studenților ei, ne-a arătat că principii fundamentale precum individualizarea pedepselor, orientarea lor spre reabilitare sau administrarea loială a probelor pot fi ignorate cu ușurință”, a scris Manda pe Facebook.

Constantin-Alexandru Manda, reprezentant al studenților în Senatul Universității din partea Asociației Studenților în Drept Sursă foto: captură Facebook

Consiliul Facultății de Drept și Decanul Facultății de Drept a Universității din București vor înainta Rectorului Universității din București propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I, a informat Universitatea vineri seară. „Studenții pentru care s-a propus exmatricularea au conlucrat pe grupuri de comunicare Whatsapp, în paralel cu desfășurarea examenelor online supravegheate audio/video de profesorii titulari. Scopul conlucrării a fost identificarea răspunsurilor și rezolvarea împreună a subiectelor de la unele dintre examenele scrise susținute online în luna februarie 2021”, se arată în comunicatul universității. Rezultatele obținute de studenții în cauză la examenele pentru care s-a dovedit implicarea lor în fraudă vor fi anulate.

De asemenea, Consiliul Facultății de Drept a hotărât ca, exceptându-se impedimente sanitare certe, începând cu sesiunea din vara anului 2021 – deci actualul an universitar-, examenele și colocviile din toate programele de studii ale Facultății de Drept să se desfășoare față în față, chiar dacă activitatea didactică (cursuri și seminare) va continua online. Citiți comunicatul integral al Universității din București aici.

* Cine a fost Ana Pauker, Historia.ro:

„Ana Pauker, om politic comunist român, de origine evreică (Hanna Robinsohn, pe numele premarital), a fost în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial lideră a grupării „moscovite” (“Pauker”) a Partidului Comunist Român, pentru ca în perioada 1947-1952 să fie vice-prim-ministru și ministru de externe al României. (…)

Temuta tovarăşă Ana Pauker, care poartă răspunderea stalinizării României, a intrat în Partidul Comunist încă de la înființarea lui, în 1921. Dar înainte de asta fusese parte a mişcării contestatare de stânga, la aproape 22 de ani, din 1915, odată cu aderarea la partida social-democrată condusă de Christian Rakovski şi urmase, în acelaşi timp, evoluţia spre ridicarea unei linii comuniste pure şi dure, după modelul leninist. (…)

A fost aleasă secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român și a jucat un rol important în organizarea guvernului de coaliție, intitulat “de largă concentrare democratică”, controlat de comuniști şi prezidat de dr. Petru Groza, în anii 1945-1947. În 1947 a fost numită ministru de externe și vice-prim ministru, fiind prima femeie din lume care a deținut această funcție guvernamentală.

În această calitate, a semnat, între altele, actul prin care România ceda Uniunii Sovietice Insula Șerpilor. Ca lideră a PCR și a regimului dictatorial comunist, deosebit de nepopular și de represiv, și-a câștigat o reputație foarte negativă, mulți considerând că a jucat un rol tenebros în istoria României, pentru că a adus statului român numeroase prejudicii. Conducând țara într-un mod autoritar, Ana Pauker a fost poreclită de poporul român, “Stalin cu fustă”. ”

Exit mobile version