VIDEO Cîmpeanu: Estimez că anul viitor vom avea peste 20-25 de mii de posturi titularizabile, pentru că vom scoate la concurs și acele posturi care au o jumătate de normă

Foto: Simion Mechno - Agerpres Foto

Ministrul Educației a anunțat că anul viitor Ministerul pe care-l conduce va scoate la concursul de angajare în învățământ peste 20-25 de mii de posturi titularizabile, adică acele posturi care au viabilitate mai mare de 4 ani și pe care profesorii se pot angaja pe perioadă nedeterminată. În declarația făcută la B1TV, Cîmpeanu a spus că anul acesta au fost doar 5.193 de astfel de posturi.

Ministrul a spus că scoaterea la concurs a unui număr de posturi de cinci ori mai mare va fi posibilă prin transformarea în titularizabile a posturilor care au doar o jumătate de normă (n. red. o normă de predare are 18 ore pe săptămână)

„A fost definită noțiunea de post didactic. Tocmai ce am încheiat examenul de titularizare, am avut 5.193 de posturi scoase la concurs. Doar 5.193. Am avut discipline precum sociologie sau filozofie în care au fost doar trei posturi în toată țara. Pentru a fi titularizabile. Adică pentru a fi ocupate pe perioadă nedeterminată, adică pentru a oferi șansa acelui profesor de a contracta, spre exemplu, un credit la bancă.

La geografie, doar nouă posturi în toată țara au fost, dintre care niciunul în mediul rural.

Având această problemă, cu ceea ce prevedea acest proiect de lege, încă din anul viitor în loc să avem 5.000 de posturi titularizabile estimez că vom avea peste 25.000, deci de cinci ori mai multe. De ce? Pentru că vom scoate la concurs și acele posturi care nu au o normă întreagă, au cel puțin o jumătate de normă, pentru a atrage în sistem profesori, pentru ca și în mediul rural să avem șansa de a avea profesori.

Sunt profesori care de 10 – 12 – 15 ani iau la examenul de titularizare, pe care-l susțin an de an, peste nota 9, însă atunci când ai trei posturi sau nouă posturi în țară, evident că ele vor fi ocupate de cei cu 9,80, 9,90, și un candidat bun cu peste 9 nu are șansa să intre la clasă.

Neavând această șansă, atunci îți predă limba engleză profesorul de limba română care știe sau nu știe limba engleză. În felul acesta vom putea, cel puțin 20.000 de profesori, estimez că vor putea să fie titularizați la anul”, a declarat ministrul Educației.

Declarația integrală aici:

Încă din 12 iulie, de la prezentarea proiectelor de legi ale educației, ministrul Cîmpeanu a declarat că profesorii se vor putea titulariza și pe mai puțin de 18 ore, cât este o normă didactică de bază.

Citește și: Profesoara Nina Vasile, despre repetarea nejustificată pe termen nelimitat a concursului de Titularizare: Ce-ar fi să se dea în fiecare profesie mereu examenul de intrare?
Exit mobile version