VIDEO Copiii pe internet: riscuri și oportunități, identitatea personală, competențele digitale necesare pentru siguranță în mediul online – emisiune de consiliere școlară la Teleșcoala

Școala online

Foto: © Sam Wordley - Dreamstime.com

Gândiți-vă de două ori înainte să postați ceva [pe Internet], fie că sunt poze sau informații și nu spuneți niciodată ceva online ce nu ați spune față în față, îi sfătuiește pe elevi și tineri Anda Rodideal, profesor consilier școlar în Capitală, într-o emisiune de Dirigenție la TeleȘcoala TVR despre siguranța pe internet pentru copii.

“Nu putem evita pandemia și ceea ce s-a întâmplat în această perioadă, dar trebuie să conștientizăm faptul că școala online ne-a făcut pe toți să ne dăm seama că avem nevoie de competențe digitale mai multe, mai înalte, încât să facem față viitorului, dar și lumii actuale. (…) În plus, este nevoie să fim atenți la sănătatea noastră fizică și psihică, așa cum vă spuneam mai devreme. Soluțiile: în primul rând, să conștientizați riscurile și avantajele tehnologiei. În al doilea rând, să vă construiți competențe digitale și în al treilea rând să vă dezvoltați autocontrolul în așa fel încât tehnologia să vă ajute și să nu vă facă rău“, spune în introducere Anda Rodideal, profesor consilier școlar la Școala Gimnazială “Iancului” și Școala Gimnazială nr. 71 din București.

De avut permanent în vedere: Familia și școala sunt alături de voi. De fiecare dată când aveți o problemă online, apelați la adulții din jurul vostru. În plus, țineți minte: internetul nu a fost inventat pentru copii. Este necesară o educație digitală încă de la vârste mici deoarece un copil care are acces la mediul online găsește conținut nelimitat și devine vulnerabil la influențele negative de care copiii erau în mod normal feriți pe vremea în care internetul nu exista”, potrivit profesoarei.

Anda Rodideal, profesor consilier școlar / Foto: captură YouTube – TVR

În legătură cu identitatea din spațiul online pe care și-o aleg copiii când își creează conturi pe rețelele sociale, doamna consilier le prezintă elevilor că “absolut tot ceea ce faceți online contribuie la a vă forma o identitate în mediul virtual. Este important ca această identitate pe care o aveți pe internet să corespundă cu cea din realitate. Chiar dacă nu vă dați datele personale, acele caractere pe care vi le alegeți să corespundă cu ceea ce sunteți voi în realitate“.

Redăm din emisiune, mai jos:

“Am venit astăzi să vă povestesc câteva lucruri despre un subiect foarte interesant pentru voi, cu siguranță, despre Internet: cum anume să îl faceți să fie prietenul vostru, un prieten bun care să vă ajute să vă dezvoltați personal și să reușiți să realizați tot ce vă doriți voi. O să vă arăt cine, ce, cât, cum utilizează, ce avantaje și ce dezavantaje aveți, care sunt riscurile online și o să vă povestesc un pic despre digitalizare și ce înseamnă a avea competențe digitale.

Cum utilizează lumea internetul. Știți că, în anul 2021, într-un singur minut sau trimis 70.000.000 de mesaje pe Whatsapp și pe Messenger? Acest lucru este evident: atât noi adulții, cât și voi copiii utilizăm internetul foarte, foarte mult. Încă din anul 2019, copiii între 11 și 16 ani în România utilizau internetul de pe telefonul mobil în proporție de 96%. Foarte, foarte mult timp stau copiii pe internet și, în urma școlii online și a pandemiei, în ziua de astăzi voi stați mai mult de 7 ore în fiecare zi, unii chiar și 12 ore pe zi. Va dați seama? Este enorm.

Ceea ce fac copiii pe internet fac și adulții, face toată lumea, dar foarte mult timp se petrece pe rețelele de socializare: toți copiii au câte un cont, cel puțin, pe o rețea de socializare, încă din 2019. Ce mai este interesant: aproape jumătate dintre copii, chiar mai mult, spun că știu mai mult decât părinții lor despre cum se utilizează internetul și, tot cam același procent spun că ceva i-a deranjat online: dintre ei, 44% spun că au fost foarte deranjați de ce li s-a întâmplat online”, prezintă profesoara.

“De ce v-am spus aceste cifre? Pentru că ele sunt foarte importante. Să știți că, dacă ne comparăm cu colegii voștri europeni sau chiar cu alții din întreaga lume, folosiți ca ei internetul: foarte mult. Acest lucru nu este rău (…), dar trebuie să devină prietenul vostru deoarece trăim într-o lume în care viitorul este prevăzut a fi digitalizat, iar noi a avea suficiente competențe digitale pentru a folosi tehnologia în favoarea noastră.

Mai vream să vă spun că voi, așa cum probabil știți, faceți parte din generația Z, toți cei născuți după anul 1997, nativii digitali. Înseamnă că voi aveți niște trăsături comune, respectiv folosiți tehnologia de la cele mai mici vârste. (…) Cu toții folosiți rețelele de socializare atât de mult, încât s-au schimbat modalitățile prin care interacționați și relaționați cu ceilalți. Și, din păcate, față de generațiile anterioare, apar noi probleme de sănătate, atât în plan fizic, cât și în plan psihic.

Apar ceea ce se numește sindromul “ochiului digital” datorită expunerii îndelungate la ecrane, probleme cu coloana vertebrală, cu obezitatea, cu greutatea, dar și probleme în interiorul nostru: de anxietate, de depresie, această utilizare exagerată, conectivitatea, toate creează un stres suplimentar care nu vă face bine. Nu putem evita pandemia și ceea ce s-a întâmplat în această perioadă, dar trebuie să conștientizăm faptul că școala online ne-a făcut pe toți să ne dăm seama că avem nevoie de competențe digitale mai multe, mai înalte, încât să facem față viitorului, dar și lumii actuale.

În plus, este nevoie să fim atenți la sănătatea noastră fizică și psihică, așa cum vă spuneam mai devreme. Soluțiile: în primul rând, să conștientizați riscurile și avantajele tehnologiei. În al doilea rând, să vă construiți competențe digitale și în al treilea rând să vă dezvoltați autocontrolul în așa fel încât tehnologia să vă ajute și să nu vă facă rău”, mai spune aceasta.

Avantajele și riscurile internetului, prezentate de consilierul școlar

“Vreau să vă spun că atât riscurile, cât și oportunitățile internetului se întrepătrund, ele nu există unele separate de celelalte. Depinde de noi, de vârsta noastră, de accesul pe care îl avem, ce tip de tehnologie folosim, de timpul pe care îl petrecem online, de familie, de nivelul de educație, de cultură, de țară, ca aceste oportunități sau riscuri să apară într-un grad mai mare sau mai mic.

În plan fizic, faptul că voi folosiți tehnologia, faptul că vă jucați atât de mult, vă crește coordonarea ochi-mână și vă crește atenția la detalii. Pe de altă parte, riscurile apar tot în plan fizic, cum vă spuneam, din cauza statului atât de mult timp la birou (…) apar probleme de vedere, cu greutatea, cu circulația, cu mușchii.

În plan cognitiv, adică al învățării: internetul vă îmbunătățește performanțele școlare, vă oferă acces la numeroase cunoștințe și astfel reușiți să fiți mai creativi, să gândiți critic, să rezolvați diferite probleme. Pe de altă parte, tot în același plan al învățării, dacă deveniți prea mult atrași de ceea ce apare online, vine scăderea performanțelor, un deficit de atenție (…).

În plan emoțional, în plan social, vorbim de oportunități legate de contactul cu diverse persoane, cu persoane din lumea largă, de a face parte din tot felul de comunități, de grupuri, de a vă dezvolta interesele, să vă crească starea de bine, să diminueze depresia. Însă în unele cazuri din păcate, lumea se izolează, minimizează interacțiunile față în față, apar anxietatea, agresivitatea, expunerea la mesaje deranjante online.

În consecință, e bine să rețineți trei mari lucruri:

De avut permanent în vedere: “Familia și școala sunt alături de voi, de fiecare dată când aveți o problemă online, apelați la adulții din jurul vostru. În plus, țineți minte: internetul nu a fost inventat pentru copii. Este necesară o educație digitală încă de la vârste mici deoarece un copil care are acces la mediul online, găsește conținut nelimitat și devine vulnerabil influențele negative, de care copiii erau în mod normal feriți pe vremea în care internetul nu exista”, potrivit Andei Rodideal.

“Exercițiu: gândiți-vă la activitățile pe care le-ați făcut online: acasă, la școală, pe laptop sau tabletă. Alegeți-le pe cele care ies în evidență, faceți o listă cu ele și încadrați-le în categoriile următoare: ‘Nu mi-a plăcut’, ‘Mi-a plăcut’ și ‘Mi-a plăcut foarte mult’. Este foarte important să vă obișnuiți să vă gândiți periodic la aceste lucruri, astfel încât să alegeți ceea ce faceți online și să vă aducă avantaje, să vă placă. Ca atare, soluția pentru a elimina cât se poate de mult riscurile internetului, pentru a avea acces la oportunități, este să vă dezvoltați competențele digitale. Simultan, în mediul online apar și riscurile, dar prin dezvoltarea competențelor digitale le putem surmonta.

Ce înseamnă competențele digitale pentru copii și adolescenți? Este important să înțelegeți că este un termen foarte complex, nu înseamnă doar a utiliza câteva ecrane, ci se referă la o întreagă gamă de competențe pe care fiecare dintre noi trebuie să le dezvolte la un nivel cât mai avansat. Acest concept a fost dezvoltat la nivelul Uniunii Europene încă din 2016 (…) și ideea este că la întregul sistem al UE aceste competențe sunt măsurate și se dorește dezvoltarea lor” (…).

“Este vorba despre:

Referitor la siguranță, vă invit să vorbim despre două lucruri pe scurt: cookie-urile, niște fișiere care stochează informații despre voi și despre comportamentul vostru online. Toate acele site-uri care vă cer să acceptați politica lor de cookie, de fapt asta fac după aceea [urmăresc preferințele voastre online]. Acest lucru nu este rău, că le dați accept, dar trebuie să conștientizați că ele rețin ceea ce vă interesează, după care analizează aceste date și vă oferă produse, servicii, să fie special pentru voi, să le cumpărați.

Al doilea lucru: Phisingul, o metodă de fraudă online prin care se fură datele utilizatorului, inclusiv cele de intrare în cont și cele bancare. Nu faceți cumpărături online singuri, apelați la părinți, pentru că apar mesaje suspecte și puteți ajunge să vă dați datele personale. Blocați orice astfel de mesaj primit și chemați un ajutor.

Foto: captură YouTube / TVR

“Câteva dintre cele mai importante riscuri care apar cel mai des:

Alte riscuri: datele personale și furtul lor, construirea identității online / offline. La fel și reclamele, știrile false: verificați-le! Dacă ceva vi se pare prea frumos să fie adevărat, să știți că de obicei nu este! Mare atenție la înșelătorii, la viruși, la super-oferte și “mega-câștiguri”. Nu uitați ca pe internet toate jocurile și materialele sunt create de profesioniști special pentru a vă atrage și convinge să stați mai mult pe internet.

Prevenirea riscurilor: Blocați conținutul agresiv, nepotrivit vârstei voastre. Respectați datele voastre personale și ale altora. Distribuiți cu prudență, nu puteți ști unde ajunge ceea ce postați. Gândiți de două ori. Învățați să folosiți internetul pentru a vă perfecționa competențele dorite. Protejați-vă pe voi, aparatele, sănătatea voastră. Observați, gândiți-vă în ce fel utilizați fiecare tehnologia și analizați ce vă place și, ce nu vă place, schimbați, limitați.

Ce mai puteți face? Anunțați dacă vă confruntați cu oricare din riscurile din mediul online, un adult, un părinte, un profesor sau măcar prieteni. Controlați timpul pe care îl petreceți online, folosiți opțiunea ‘privat’, legată de vizibilitatea contului pe rețelele de socializare. Controlați sursele de la care vă luați informațiile. Orice postați, distribuiți și comentați online, gândiți-vă foarte bine înainte de a o face. Rețineți că riscurile nu pot fi eliminate, dar putem învăța cum să le facem față și putem să ne perfecționăm competențele digitale, foarte util pentru viitorul nostru”, a mai prezentat aceasta elevilor.

Emisiunea: TeleȘcoala – Dirigenție de gimnaziu / Internetul este prietenul meu:

Foto: © Sam WordleyDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
VIDEO Nevoile relaționale la adolescenți – emisiune de consiliere la Teleșcoala, despre tipurile de comunicare, mesaj psihologic și interpretări în relațiile cu ceilalți
VIDEO Cum să îți alegi liceul și profesia – emisiune de consiliere la Teleșcoala, despre autocunoaștere
VIDEO Cum să înveți pentru succes la examenul de Bacalaureat – emisiune de consiliere școlară la Teleșcoala
Exit mobile version