VIDEO Cum să îți alegi liceul și profesia – emisiune de consiliere la Teleșcoala, despre autocunoaștere

2.557 de vizualizări
Foto: RBLS
În alegerea unui liceu și a unei viitoare meserii, un elev de gimnaziu, cu precădere clasa a VIII-a, este esențial să își recunoască reușitele și să își descopere punctele forte, spune Ionela Stan, profesor consilier școlar la Școala Gimnazială nr. 190 din București, într-o emisiune de consiliere și dezvoltare personală de la TeleȘcoala TVR. “Este important să ai încredere în tine chiar dacă cineva îți poate zice ‘A, crezi tu că o să ajungi acolo?‘. Să îți pui în minte: ‘nu depinde decât de mine‘”, îi încurajează profesoara consilier școlar pe elevi.

Atunci când un elev de clasa a opta își analizează perspectivele, în privința alegerii unui liceu, a unei profesii, acesta ar trebui să țină cont și de personalitate, interese, valori, rețeaua personală și influențele educaționale din viața sa, după cum a prezentat, mai întâi pe scurt și apoi în detaliu, doamna consilier. Emisiunea – transcris și video – mai jos. “Într-adevăr, vă pregătiți pentru peste 5 ani, 10, 25, cine știe ceva fi atunci, dar cum am spus: vă veți schimba și veți putea face în acest drum – care nu e niciodată liniar și are tot timpul intersecții – și alte decizii. Este important să nu renunțați”, afirmă aceasta despre parcursul profesional.

Autocunoașterea, așa cum spunea marele filosof Socrate, este foarte importantă: ‘Cunoaște-te pe tine însuți’ este foarte importantă. Pentru orice vrem să facem în viață, de fapt. Și, aici, m-am oprit la aptitudini. Aptitudini vine de la cuvântul ‘apt’, ‘capabil să…’. Foarte important să reținem că unii dintre noi suntem capabili în partea sportivă, unii dintre noi am descoperit partea muzicală, plastică sau, poate, suntem foarte buni și ni se spune ‘ești matematicianul clasei’, învățăm cu ușurință limbi străine și scriem eseuri cu mare pasiune și atunci avem aptitudini lingvistice“, a mai precizat Ionela Stan despre lucrurile pe care un copil/elev le face cu ușurință și pasiune.

“Lucrați la această atitudine pozitivă față de voi înșivă, este foarte important să aveți încredere în voi, este foarte important să vă descoperiți atuurile voastre. Orice profesie este potrivită dacă acolo unde mergem, la job, suntem fericiți. Asta contează cel mai mult în viața oricărui om. Este important să ai încredere în tine chiar dacă cineva îți poate zice ‘A, crezi tu că o să ajungi acolo?’. Să îți pui în minte: ‘nu depinde decât de mine'”, punctează profesoara.

Emisiunea, redată integral:

“Astăzi vom fi împreună pentru a desfășura o activitate de consiliere școlară, special pentru voi cei de clasa a opta – Ce școală aleg?. Poate un liceu teoretic, cu profil real sau uman, poate liceul tehnologic dacă îmi place tehnologia sau poate un liceu economic dacă îmi doresc în timp să fiu un om de afaceri. Este foarte important să urmăriți, poate și să desfășurați cu mine exercițiile pe care vi le propun astăzi.

Ionela Stan, consilier școlar / Foto: captură “TeleȘcoala” – YouTube

Ce face această disciplină Consiliere și dezvoltare personală așa de importantă la clasa a VIII-a? Contribuie la realizarea profilului vostru de personalitate, vă ajută să vă dezvoltați, sunteți adolescenți și aveți primul pas important în viața voastră: să luați o decizie reală. Și vă ajută să urmăriți cele cinci dimensiuni ale personalității:

Pe de o parte, să vă cunoașteți punctele tari și punctele slabe, avem cu toții așa ceva, să vă exprimați mai ușor emoțiile și să reușiți și astfel să dezvoltați relații armonioase cu ceilalți, să descoperiți metode eficiente de învățare – pentru că suntem diferiți, avem stiluri de învățare diferite – să planificați apoi pașii spre alegerea unei meserii, unei profesii potrivită personalității voastre și, nu ultimul rând și foarte important de altfel, să învățați să trăiți sănătos.

Atunci când alegem școala/profesia, ca ea să fie potrivită pentru noi, pentru personalitatea noastră, trebuie să ținem cont de:

  • suntem diferiți, unii dintre noi sunt extroverți, așa cum sunt eu de exemplu, o persoană energică, foarte socială, cu mulți prieteni, dornică să ajute pe alții, dar sunt și persoane introverte care sunt mult mai eficiente când lucrează singure, sunt dornice să citească mai mult decât să socializeze, să petreacă timp împreună – de exemplu, ca programator IT-ist este un model de personalitate;
  • interesele pe care le avem, adică ce ne place să urmărim sau să facem, poate vă place fotbalul sau sunteți preocupați de muzică;
  • valorile sunt foarte importante în profesia pe care o alegem. Poate pentru noi importantă este familia, să fim în familie;
  • piața muncii: pentru că întotdeauna suntem în mișcare, societatea se schimbă, este nevoie să ne adaptăm;
  • statutul socio economic: depinde cât de mult ne dorim să progresăm în timp;
  • rețeaua personală, foarte important pentru că poate ne place să fim împreună cu prietenii noștri la liceul respectiv, la școala respectivă;
  • ambianța culturală – cu ce ne poate influența. Poate trăiesc la munte, o profesie importantă este cea de silvicultor sau lucrător în sculptură de lemn;
  • influențele educaționale, modelele voastre în viață. Poate că aveți un profesor sau o vedetă care vă este un model.

Autocunoașterea, așa cum spunea marele filosof Socrate, este foarte importantă: ‘Cunoaște-te pe tine însuți’ este foarte importantă. Pentru orice vrem să facem în viață, de fapt. Și, aici, m-am oprit la aptitudini. Aptitudini vine de la cuvântul ‘apt’, ‘capabil să…’. Foarte important să reținem că unii dintre noi suntem capabili în partea sportivă, unii dintre noi am descoperit partea muzicală, plastică sau, poate, suntem foarte buni și ni se spune ‘ești matematicianul clasei’, învățăm cu ușurință limbi străine și scriem eseuri cu mare pasiune și atunci avem aptitudini lingvistice.

Personalitatea – am spus că și aceasta contează: suntem extroverți sau introverți. Interesele – este foarte important aici să știm ce ne face plăcere. Acestea sunt interesele noastre, ce ne face plăcere și la ce ne pricepem, de fapt. Și valorile noastre comune: vom detalia mai târziu. De exemplu, o valoare după care mulți sunt atenția acum în alegerea profesiei este banul. Banii, sănătatea, de ce nu să fiu respectat, contează foarte mult atunci când îmi aleg o profesie. Am pregătit o serie de întrebări pentru aceste aptitudini, aceste interese, valori pe care voi le aveți:

  • Cine sunt eu, adolescentul de azi din clasa a VIII-a, în pragul unei decizii importante.
  • Ce calități am, este important să am o părere bună despre mine, să am încredere în mine și să îmi cunosc calitățile, pentru că acestea mă vor conduce spre o profesie în care să am și rezultate bune.
  • Ce îmi place să fac, ce aptitudini am, ce abilități am. Acum vin la stima de sine: trebuie să fiu foarte atent cât de puține lucruri fac și de cât reușesc (…) să recunosc, să fiu mândru de succesul pe care l-am realizat. Mă întreabă copiii ce înseamnă succes. Nu știu, pentru o persoană care lucrează foarte mult, este mobilizată, perseverentă, să ia un 8 la mate poate să fie un succes dacă a progresat de la nota 5, să zicem.
  • Ce îmi doresc să fac în viață, o întrebare la care și noi adulții mai reflectăm și să nu uitați că nu sunteți singuri în acest demers și în această alegere.
  • Cine mă sprijină în alegerea profesiei mele? Nu uitați că sunt alături de voi părinții voștri sau alți membri ai familiei, profesorii voștri, poate profesorii care vă conduc – profesorul diriginte sau consilierul școlar – și chiar colegii voștri, poate prietenii care sunt deja la liceu.

Cum să mă cunosc mai bine? Am spus deja cum, acum vă recomand niște exerciții. În primul rând, găsiți niște grile de personalitate pentru autoevaluarea stimei de sine. De ce e așa de importantă? Pentru că, dacă avem o stimă de sine pozitivă, avem încredere în noi și reușim. [Apoi] o analiză SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats – “Puncte Tari, Puncte Slabe, Oportunități, Amenințări” – n. red.), ce oportunități avem pe viitor, dar și ce amenințări. Și o scară de valori, am discutat mai devreme despre ea.

Acum, vă propun niște aplicații, sunt drăguțe, ușor de făcut acasă. Primul este ‘Trifoiul norocos’ (minutul 9:49 în video-ul de la final). Luați o foaie de hârtie, desenați cu verde un trifoi cu 4 foi, de aceea este și norocos și în fiecare petală – vă luați timp 15, 20 de minute, reflectați cu voi înșivă – scrieți în prima petală 3 calități. Ce calități puteți avea: poate că sunteți o persoană sociabilă, poate că sunteți o persoană organizată, vă place să îi conduceți pe ceilalți, să îi sprijiniți și atunci acestea vă pot ajuta într-o profesie pe care v-o doriți.

În petala 2 veți pune 3 trăsături personale care pot fi piedici în alegerea acestei profesii. Ce poate să fie o piedică? De exemplu, sunt o persoană mai puțin răbdătoare sau mai impulsivă și am de lucrat la aceste trei trăsături un pic negative. Poate că nu îmi place să mă trezesc dimineața și pentru profesia respectivă ar însemna un program coerent. Sau poate nu îmi place să lucrez într-un mediu închis, sunt o persoană dornică să merg pe teren. Poate că nu ai așa multă răbdare, poate că nu ești la fel de organizat ca altcineva pentru profesia respectivă. Sau îți place să lucrezi afară, nu ești așa pasionat să stai 8 ore într-un birou.

Foto: captură – YouTube

La a treia petală avem caracteristici pe care vrei să le schimbi. Plecând de la aceste piedici, poate vrei să îmbunătățești, nu? Îți dorești foarte mult să practici acea profesie. Și atunci faci demersuri să poți să modifici aceste puncte slabe. Și, acum, petala norocoasă, petala 4, aceea în care este bine să ții cont și de părerile celor care te iubesc, care te cunosc: părinți, profesori, colegi, prieteni. Pentru că, uneori, ceilalți știu mai multe lucruri despre noi, ei observă și pot să vadă ‘vai, ce talentat ești când pictezi, când faci ceva cu mâinile tale’, sau ești foarte priceput în aranjarea hainelor, îți plac culorile. Există licee și școli profesionale, tehnologice, vocaționale, aici este nevoie să dai aceste probe de aptitudini și să știți dinainte să vă consultați cu profesorii voștri, pentru că ei le știu, cu domnul/doamna profesor diriginte care se ocupă cu consilierea voastră în clasa a VIII-a și, de ce nu, profesorul vostru consilier școlar.

Colegii voștri vă pot susține și știu ce calități aveți, de multe ori e greu să ne spunem calitățile, suntem obișnuiți să spunem mai degrabă [defectele / punctele slabe] – pentru că de cele mai multe ori în societate ni se arată puncte slabe, mai des suntem criticați și nu reușim să vedem ce avem mai bun. Să nu uitați asta, fiecare om este valoros, fiecare om este unic. Trifoiul norocos despre asta este. Mie îmi place foarte mult și această aplicație ‘Comoara mea’. Se face de-a lungul unei săptămâni, vă recomand seara, ca să vă simțiți bine cu voi înșivă, să vă folosiți niște bilețele galbene – considerăm că ar fi trei galbeni – pe fiecare să scrieți ‘ce îmi place să fac’, ‘ce activitate mă face fericit’ (poate chiar din ziua aceea, ați descoperit asta), ‘la ce mă pricep cel mai bine’. Le puneți în acel mic cufăr.

Eu acasă am un mic cufăr în care pun aceste bilete. La sfârșitul săptămânii le extrageți, le lipiți unde vreți voi, pe frigider, pe peretele din fața biroului/măsuței unde faceți temele și așa o să le vizualizați mult mai bine. Ce am vorbit mai devreme, care sunt interesele voastre, preferințele voastre, abilitățile voastre. Nu uitați, fiecare om este extrem de valoros, chiar dacă este unic, mai ales este unic. Toate aceste comori sunt toate resursele voastre pentru drumul în viață pe care îl începeți acum spre această profesie dorită.

Foto: captură – YouTube

Și, ce să vă spun, e doar un pas. Pentru că această planificare, acești pași, sunt mulți de-a lungul vieții și noi schimbăm, nu rămânem la același nivel. Pentru că trebuie să ne adaptăm. Factorii externi: societatea se schimbă, vedeți din anii 2000 ce progres inimaginabil este legat de tehnologii. Factorii interni: suntem într-o continuă schimbare cu noi înșine. Niciodată nu trebuie să ne oprim să învățăm.

Pentru final, un exercițiu de reflecție foarte important. Scriitorul André Gide nota:

Foto: captură – YouTube

Lucrați la această atitudine pozitivă față de voi înșivă, este foarte important să aveți încredere în voi, este foarte important să vă descoperiți atuurile voastre. Orice profesie este potrivită dacă acolo unde mergem, la job, suntem fericiți. Asta contează cel mai mult în viața oricărui om. Este important să ai încredere în tine chiar dacă cineva îți poate zice ‘A, crezi tu că o să ajungi acolo?’. Să îți pui în minte: ‘nu depinde decât de mine’. Pot să vă spun un pic despre mine: întotdeauna am fost așa vorbăreață, așa de energică și extrovertă și mi-a plăcut să învăț pe alții. Mă jucam cu păpușile când eram mică, poate unii dintre voi faceți asta, am făcut școala normala de învățători, am fost învățătoare, apoi am făcut Facultatea de Psihologie și nu am plecat niciodată din școală pentru că îmi place foarte mult să fiu alături de ceilalți. Îndrăzniți să cereți ajutorul. Repet, profesorii voștri vă sunt alături, pot să vă fie modele de viață. Părinții vă sunt alături, chiar dacă puteți spune că nu mai sun generația nouă, nu mai sunt la curent cu ce se întâmplă în societate acum. Este bine să ascultați, au mai multă experiență de viață.

Într-adevăr, vă pregătiți pentru peste 5 ani, 10, 25, cine știe ceva fi atunci, dar cum am spus: vă veți schimba și veți putea face în acest drum – care nu e niciodată liniar și are tot timpul intersecții – și alte decizii. Este important să nu renunțați. Pentru ultimul slide, am ales un grup: este foarte bine să fim alături unii de alții. Dragii mei, vă urez succes pe drumul cunoașterii de sine, este un drum cu urcușuri și coborâșuri, asta cu siguranță, și de asemenea în cel al descoperirii profesiei potrivite, în care să găsiți fericirea. Succes la examenul de evaluare din clasa a VIII-a!”.

Emisiunea: TeleȘcoala – Dirigenție gimnaziu / Ce școală aleg?
Vezi și: VIDEO Cum să înveți pentru succes la examenul de Bacalaureat – emisiune de consiliere școlară la Teleșcoala

2 comments
  1. Eu aveam medie pentru un anume liceu care mi placea,dar am intrat in alt liceu care nu mi place,chiar daca aveam medie pentru primul liceu.Asta e.Acum o sa mă gândesc ce o sa fac mai departe.
    In țara asta,trebuie sa fii ales ca sa ti urmezi visele,daca nu,din nou,ASTA E.Nu stiu cum e in alte tari,dar stiu cum e in asta.

    1. Și acolo e la fel doar ca nu asa pe față. De adus aminte scandalul admiterii la facultate în USA in care vedete și nu numai au dat mita sa le intre odraslele pe anumite locuri.Tot ce poți face e sa înveți pe rupte dacă vrei sa faci față și sa nu te mai uiți la trișori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Organele de cercetare penală, sesizate de Ministerul Educației în cazul a trei școli din care subiectele la română, de la Evaluarea Națională, au fost făcute publice înainte de termen, anunță ministrul Cîmpeanu

Organele de cercetare penală au fost sesizate de Ministerul Educației în cazul a trei centre de examen din care subiectele de la proba scrisă de Limba și literatura română au…
Vezi articolul

Încurcarea subiectelor la Evaluarea Națională, la școala din Predești, a fost sesizată de elevi, după cea au ieșit din examen și au discutat cu alți elevi / ISJ Dolj: Comisia de examen a fost înlocuită, directorul detașat va fi schimbat, iar profesorii sancționați

Schimbarea comisiei de examen pentru Evaluarea Naţională de la Şcoala gimnazială din comuna Predeşti, Dolj, a fost decisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, scrie Agerpres. Asta după ce 14 elevi…
Vezi articolul

Care este materia de clasa a VIII-a la Matematică pentru semestrul II? Ministerul Educației a anunțat că nu va fi luată în calcul nicio lecție din semestrul II și specialiștii lucrează la conținuturile excluse de la Evaluarea Națională

Ministerul Educației a anunțat marți că nu va fi luată în calcul materia din semestrul II pentru examenele de la Evaluarea Națională 2020 și Bacalaureat 2020. Potrivit declarațiilor oficiale, specialiștii…
Vezi articolul