VIDEO Ionuț Stanimir, BCR: Vedem pentru prima dată, în cercetările de mentalitate pe care le facem, tineri care spun „prioritatea mea nu este să plec. Părinții mei, așa cum au fost, au dat totul pentru mine. Profesorii mei sunt oameni pe care îi admir foarte tare“

Foto: Edupedu.ro

După 30 de ani are loc, vizibil, o schimbare de mentalitate a tinerilor, spune Ionuț Stanimir, de formație sociolog, director de comunicare al Băncii Comerciale Române. La conferința „Școala de bani începe școala“, organizată de Edupedu.ro cu sprijinul BCR în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Academia de Studii Economice, Stanimir le-a vorbit celor peste 130 de cadre didactice prezente despre perspectivele României și despre cum pot ele, fiecare la ora lor, să contribuie la o națiune mai educată financiar.

Stanimir a avut un mesaj optimist pentru cadrele didactice prezente la conferință. Acesta le-a spus că peisajul României de astăzi este unul de dezvoltare, iar ultimii ani arată că țara noastră „a înregistrat cel mai mare progres, a recuperat cel mai mult, este țara din Europa Centrală și de Est care a atras cele mai multe investiții străine și care va continua să fie așa“.

Din 1990 până azi „PIB-ul României, care era 30 de miliarde de dolari, a ajuns la 300 de miliarde de dolari. Doar creșterea 2021-2022 a însemnat 30 de miliarde de dolari. (…) S-au schimbat atât de multe lucruri, iar noi la bancă ne uităm pe toate aceste cifre: cum a crescut salariul mediu, cum au crescut investițiile străine, cum a recuperat România decalajul față de celelalte țări din Uniunea Europeană și vă spun, cu excepția Irlandei, România este țara care a înregistrat cel mai mare progres, care a recuperat cel mai mult, țara care, din Europa Centrală și de Est, a atras cele mai multe investiții străine și care va continua să fie așa“.

„În afară de cifrele la care mă uit, economice, mă uit la mentalități. Nu cred că există lună în care să nu trec în revistă un studiu despre mentalități în România, surse deschise, cercetări pe care le facem noi și am o veste bună.

Pentru prima dată vedem o trecere în termeni de valori atât la populația adultă, cât mai ales la tineri. O trecere dinspre valori de supraviețuire la valori de comunitate. Trecerea aceasta niciodată nu este ca o scânteie. Nu se întâmplă de azi pe mâine. Niciodată nu s-a întâmplat așa – ne-a luat 30 de ani să se vadă asta – dar întâlnim tineri care spun „prioritatea mea nu este să plec. Părinții mei au dat totul pentru mine. Profesorii mei sunt oameni pe care îi admir foarte tare. Vedem lucrurile astea în cercetări și ele vor apărea din ce din ce mai mult“, a spus Ionuț Stanimir.

„Ce avem noi de făcut? Păi, mai întâi de toate, să fim siguri că acestea funcționează în avantajul nostru. În al 2-lea rând, să fim siguri că totul pornește de la valori. Să cultivăm un spirit de încredere, un spirit antreprenorial, valori și mai ales gândire creativă. Iar acesta este primul lucru pe care îl observ la fiecare clasă de Școala de Bani la care eu merg.

Când îi întreb pe copii „ce este foarte important pentru voi în viață?“, nici unul singur, din sute de copii la care am fost, n-a spus „banii“. Au spus „este importantă familia mea“, „este important să am o meserie care să-mi dea satisfacție“. Ba chiar Liviu, din Călărași, ne-a spus că „este important să am o vulcanizare cu care să fac bani“. Dar de ce vrei tu, Liviu, o vulcanizare? „Pentru că mie îmi plac mașinile și cred că pot fi foarte bun la asta“. Un răspuns de la Liviu dintr-un sat sărăcuț, din Calarasi.

Vreau să spun că dacă vom ști că avem pe ce să construim și dacă vom ști că acestea sunt valorile pe care trebuie să le cultivăm, unde intervin banii? Banii intervin mereu, ca în istorie și ca pe vremea lui Mihai Viteazu, despre care am o poveste pe care o să o spun altădată, exact în partea aceea foarte pragmatică pe care o vedem și la copiii pe care îi studiem în cercetări. O generație pragmatică, care știe ce aduce valoare, cum poate câștiga, ce este complicat și ce este simplu și care merită tot sprijinul nostru în a le spune: Iată cum îți poți îndeplini visul, iată care este mecanica, iată care este infrastructura, iată cum te poți gândi la asta“, a fost mesajul lui Ionuț Stanimir.

Conferința Școala de bani începe școala, 2023

Conferințele pentru profesori „Școala de Bani începe școala – o discuție despre educație financiară într-un context transdisciplinar” au promovat în rândul profesorilor programul Școala de Bani al BCR, care oferă resurse educaționale transdisciplinare pentru profesorii care vor să-și îmbogățească orele cu activități sau secvențe de lecție din sfera educației financiare. În același timp, programul-pilot LifeLab by BCR continuă în 10 școli care vor fi selectate în curând.

Context: Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să  învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.

Citește și:

VIDEO Florian Lixandru, secretar de stat: Toate programele, toate planurile care se vor elabora și se vor revizui în spiritul articolului 88 din Legea educației vor avea în vedere includerea noțiunilor cu privire la educația financiară la diverse discipline

VIDEO Avem o mare problemă cu educația financiară și ne expunem unui risc major dacă nu rezolvăm această problemă – Răzvan Mustață, decanul FSEGA a UBB Cluj-Napoca / Programul care propune profesorilor abordarea transdisciplinară a noțiunilor despre bani și despre comportamentul financiar responsabil

VIDEO Peste 130 de profesori au discutat despre Educație financiară într-un context transdisciplinar, la Timișoara. Au aflat cum pot aborda teme interesante și utile pentru elevi, pe care aceștia să le folosească în situații de viață

În educația financiară nu este vorba doar de bani, este vorba despre deciziile pe care le luăm, spune Adina Roșca, expert educațional / Cercetătorul Ciprian Fartuşnic: De foarte multe ori, centrarea pe competențe înseamnă să ne uităm mai atent la ce și cum învață fiecare copil

Exit mobile version