VIDEO Lecție de Matematică Algebră la clasa a VI-a, cu plan de lecție oferit profesorilor, în sistem clasă inversată, cu ajutorul tablei interactive / Profesoara Larisa Dediu: Sunt atâtea platforme care ne ajută încât avem nevoie să ni se dea aceste exemple, să ni se arate cum să le folosim eficient la clasă

Foto: Edupedu.ro

Larisa Dediu, profesor de Matematică la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Bacău a fost de acord să le arate tuturor profesorilor interesați, elevilor și părinților, felul în care tehnologia aplicată cu metodă, la clasă, poate ajuta învățarea. Am urmărit o lecție de Algebră, de clasa a VI-a, făcută cu strategia didactică flipped classroom, adică a clasei inversate. Elevii primesc încă de acasă, pe dispozitivele pe care le au, personale sau de la școală, lecția pe care o vor face la următoarea oră de Mate, iar ei parcurg materialul trimis și făcut chiar de profesoara lor – aceasta este tema lor pentru acasă.

Când revin la ore, cu ajutorul tablei interactive cu care clasa lor a fost dotată recent, lecția e mult mai dinamică și aplicațiile sunt mult mai captivante pentru tineri.

Plan de lecție pentru lecția predată: „Proprietăți ale divizibilității în mulțimea numerelor Naturale”.

„Un mod eficient care ne salvează pe noi, profesorii de matematică, este această strategie didactică flipped classroom. De ce? Pentru că materia este foarte vastă la matematică, nu avem timp, vrem să facem aplicații cât mai multe și ce ne facem cu partea de predare, pentru că nu fiecare copil ajunge să înțeleagă. Eu scriu la tablă, explic pe cât posibil, încerc să văd dacă au înțeles, dar asta consumă foarte mult timp. Și atunci, dacă eu am predarea video pe care le-o pot încărca acasă, înainte de lecție, și ei au ca temă să vizualizeze materialul video, să învețe să facă o aplicație simplă, una, două cât să înțeleagă. Apoi, când vin la clasă îmi spun care au fost nelămuririle, noi bifăm doar nelămuririle. Reluăm încă o dată, pe scurt, toată predarea și ne apucăm de aplicații. Asta ne salvează foarte mult timp”, spune Larisa Dediu.

Flipped classroom este o metodă de predare activă care inversează rolurile tradiționale de predare și învățare. Într-o clasă inversată, elevii se familiarizează cu materialele de învățare în afara clasei, iar profesorul lansează apoi, în clasă, discuții, activități practice și rezolvarea problemelor.

Avantaje sunt și pentru elevi și pentru profesori, după cum spun și unii și ceilalți. De exemplu, pentru că știu deja despre ce se vorbește în predare, în urma materialului deja vizionat acasă, elevii sunt mai implicați în învățare. Ei simt că au mai mult control asupra procesului de învățare și sunt încurajați să pună întrebări și să exploreze conceptele mai profund.

Pentru că au acces la materialul de predare mai mult timp, atât înainte de lecție cât și după, elevii au mai mult timp pentru înțelegerea acestuia, îl pot relua ori de câte ori doresc, înțelegerea fiind astfel bazată nu doar pe ceea ce predă profesorul în ora de curs.

Pentru profesori, clasele inversate înseamnă mai mult timp pentru discuții și activități practice pe marginea lecției. Asta poate însemna și mai mult timp și flexibilitate în planificarea lecțiilor, timpul de predare fiind astfel mai mic și timpul de aplicare și de învățare mai mare.

Mai mult timp pentru profesor să ofere feedback elevilor, să le verifice metodele prin care abordează problemele și să îmbunătățească astfel competențele acestora.

Planul de lecție pentru această oră de Matematică de clasa a VI-a a fost oferit de profesoara Larisa Dediu și poate fi descărcat de aici:

Profesoara Larisa Dediu spune că „tehnologia este un beneficiu minunat pentru noi, pentru că ne ajută să le aducem copiilor în față anumite materiale pe care altfel nu am fi avut cum. Toți elevii sunt nativi digitali, în momentul în care se se întâlnesc prima dată cu tabla, de exemplu, deși nu au mai văzut-o niciodată, ați avea senzația că au luat cursuri de utilizare” (n.red. la felul în care folosesc acest instrument).

Pentru profesori, este esențială deschiderea către tehnologie, către metodele moderne de predare, mai spune cadrul didactic. „Fiecare dintre noi avem nevoie de formare. Este o ofertă foarte vastă de aplicații pe care le putem folosi foarte eficient la clasă. Aceste platforme care iarăși, cum este Livresq, de exemplu, sunt atâtea platforme care ne ajută încât avem nevoie să ni se dea aceste exemple, să ni se arate cum să le folosim eficient la clasă”.

O tablă ca aceasta înseamnă „un dispozitiv care într-adevăr ne ajută. Un device performant. Această tablă nu îți fură timp cu conexiunea, se conectează imediat, se vede foarte bine pe ea, copiii pot să se conecteze cu tabletele, iar noi vedem la tablă tot ce lucrează. Nu trebuie să mai fim neapărat printre bănci. Dacă observ că un copil a avut o dificultate undeva, atunci mă duc la el și îl ajut”, mai spune profesoara.

Samsung Electronics Romania susține Educația digitală, consideră că digitalizarea în Educație nu este o opțiune, ci o necesitate și și-a propus să contribuie activ la un viitor mai bun al educației din România. În cadrul celui mai recent proiect de acest fel, SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, compania sprijină un program de formare dedicat profesorilor, astfel încât aceștia să își dezvolte competențe digitale adecvate unui sistem modern de educație, sprijinit de tehnologiile digitale, care are ca obiectiv creșterea implicării elevilor și studenților în actul de învățare.

Citește și:
Peste 1.500 de surse de lecții digitale pe care profesorii le pot adapta pentru elevii lor, lansate gratuit pe platforma Livresq / Aplicația LIVTOME propune cadrelor didactice 300 de fișe editabile pentru tablele interactive
APLICAȚIE Învățare prin joacă, resurse educaționale digitale și management școlar cu sKOOLvers pentru tablele interactive din școli: Elevii pot învăța pe modele 3D și să călătorească în istorie cu ajutorul imaginilor la 360 de grade
VIDEO E nevoie de o comunitate întreagă pentru a moderniza cu sens o școală. Colaborarea dintre autoritățile locale, profesorii și părinții din comuna Țibucani, Neamț poate fi soluția pentru viitorul elevilor
Echipamentele digitale pentru dotarea claselor, pe care primăriile le vor cumpăra cu bani din PNRR, „vor fi calitative, moderne și adaptate vârstei elevilor“, transmite agenția de implementare a Ministerului Educației / Nu este menționat drept criteriu prețul cel mai mic sau produse pe standardul minimal, iar UEFISCDI avertizează că banii rămași necheltuiți nu pot fi folosiți pentru altceva
VIDEO Elevii sunt mai atenți, mai implicați și învățarea are șanse mai mari să se întâmple, dacă profesorii folosesc în predare tablele interactive prezente în tot mai multe școli după apelurile din PNRR
Exit mobile version