VIDEO Prima testare standardizată din România arată lacunele elevilor adunate în pandemie. Cristian Pravăț, ISJ Iași: „Nu anticipam dimensiunea decalajului”. Cu ce soluții vin profesorii

Foto: © Andreaobzerova | Dreamstime.com

Testarea standardizată a elevilor de gimnaziu și liceu la 10 materii, aplicată la Iași sub forma unui program pilot de evaluare, a dezvăluit lacunele de învățare adunate de elevi în timpul pandemiei și a arătat o falie tot mai mare între nivelul de educație al elevilor din urban față de cei din rural. Astfel, inspectoratul școlar județean condus de Luciana Antoci a venit cu un plan de măsuri remediale pentru a-i ajuta pe copii să recupereze înainte să ajungă la examenele naționale, plan pe care le-a prezentat împreună cu inspectorul general adjunct Cristian Pravăț, în cadrul dezbaterii online „ReConstruiește EdUcația”, organizată marți, 8 decembrie, de EduPedu.ro și G4Media.

„În baza acestor rezultate, ne putem ancora în demersuri și politici educaționale coerente care să vină în sprijinul elevilor noștri pentru că acum, mai mult decât oricând, este mare nevoie să intervenim specializat, țintit, profesionist ca ei să depășească această criză pandemică”, a spus Luciana Antoci, inspector general ISJ Iași și profesor de Limba Română.

Ea a adăugat că este nevoie de o formare a profesorilor și o „recalibrare a perspectivei asupra procesului de evaluare”. „Din păcate, în școala românească evaluarea nu se face extrem de riguros, este privilegiată în continuare predarea pe model clasic, de aceea considerăm că e nevoie de o schimbare de paradigmă din acest punct de vedere și o integrare mult mai bine articulată a evaluării în tot procesul didactic”, a mai spus Antoci.

„Rezultatele testelor nu au fost o mare surpriză, poate nu anticipam dimensiunea decalajului. Această diferență rural-urban este media pentru toate disciplinele testate. Aceste teste ne permit să personalizăm foarte strict planurile remediale. În cadrul fiecărei unități școlare, fiecare profesor, la clasele la care predă, își poate concepe un program de recuperare a materiei în funcție de rezultatele acestor teste, punând accent exact pe competențele pe care profesorul a descoperit că elevii săi nu le-au dobândit. E prima dată când și profesorii care predau la alte clase decât clasele terminale au un instrument care îi ajută să evalueze corect și să își construiască demersul pentru viitor astfel încât să țină cont de nivelul copiilor cât mai aproape de realitate.

(…) Vrem să facem un proiect în parteneriat cu Facultatea de Matematică și cu două entități private, vom organiza un campionat de matematică. Prin acest proiect vrem să contribuim la schimbarea mentalității elevilor din rural în special, ne adresăm copiilor din medii vulnerabile, cei care au avut note mai mici de 5 la aceste teste inițiale. Vrem să îi facem pe aceștia să aibă o pregătire continuă”, a spus Pravăț.

Întrebată dacă au fost contactați de la București – de la Ministerul Educației – cu vreo propunere de preluare la nivel național al programului pilot de evaluare din Iași, Antoci a răspuns: „Noi nu ne-am dorit prin acest demers nici să dăm exemple de bune practici, deși este un model care ar putea fi multiplicat și la nivel național, am pornit de la premisa că ne interesează să știm ce se întâmplă în județul Iași ca să putem gândi niște demersuri coerente și bine articulate din perspectivă pedagogică. Cu alte cuvinte, miza noastră considerăm că a fost atinsă, mergem mai departe și ducem acest demers până la capăt prin măsurile remediale pe care le-am gândit. Toate testele inițiale vor fi publicate într-un volum, asta la cererea colegilor din alte județe de a avea acces la ele și, de asemenea, le vom posta pe site-ul inspectoratului școlar astfel încât să fie folosite pe scară largă de oricine consideră că sunt resurse educaționale relevante pentru depășirea acestui context”.

Rezultatele primei testări inițiale standardizate din România în plină pandemie

Decalaje uriașe între elevii din mediul rural față de cei din urban și pierderi de învățare enorme la Matematică și științe (mai ales Chimie), scoase la iveală de prima evaluare standardizată făcută la nivelul unui întreg județ după doi ani școlari marcați de pandemie. Raportul de administrare a testelor cu subiect unic elevilor din județul Iași arată cunoștințele și competențele pe care aceștia le aveau la revenirea la școală în anul 2021-2022. Raportul și inițiativa testării aparțin Inspectoratului Școlar Județean Iași, care a anunțat încă din 12 septembrie că va face această diagnoză.

La Matematică, la nivelul județului Iași, doar 24,3% dintre elevii de clasa a VIII-a au luat peste nota 5, iar la nivelul întregului gimnaziu procentul este de doar 28,4%. Remarcabilă este diferența între elevii din mediul rural și cei din urban: elevii din școlile gimnaziale aflate în orașe au avut o rată de promovare de 47,52% la Matematică, dar în rural doar 11,39% dintre elevi au depășit pragul notei 5 (1.648 de elevi din 14.472).

Sursa: ISJ Iași – Raport teste inițiale an școlar 2021-2022

Raportul indică „pentru toate disciplinele de studiu menținerea unui decalaj semnificativ între rezultatele obținute de elevii din mediul urban față de elevii din mediul rural”.

Sursa: ISJ Iași – Raport teste inițiale an școlar 2021-2022

Diagrama de mai sus arată distribuția notelor pe tranșe în gimnaziul din școlile rurale. Sub rata de promovare sunt peste 60% dintre elevi și la discipline precum Limba modernă 1, Limba modernă 2, Chimie (67,55), Istorie și Informatică (64,25%).

Autorii raportului subliniază și un aspect foarte important – „pentru mediul rural, se constată, pentru majoritatea disciplinelor, disproporții accentuate între tranșele de note, reflectate în ponderi ample ale rezultatelor situate sub pragul de promovare și în intervalul 5.00-5.99, în timp ce notele peste 6.00 se încadrează în intervale tot mai slab reprezentate, pe măsura evoluției pragurilor de notare”.

Pentru mediul urban rezultatele pe intervale de notare au fost mai „echilibrate” la majoritatea disciplinelor, cu anumite discrepanțe pozitive la limba și literatura română (ponderea cea mai ridicată o au notele situate în intervalul de notare 8.00-8.99) și limba modernă 1 (procentajul notelor situate în intervalul 9.00-9.99 este apropiat de procentajul notelor mai mici de 5, aspect ce ilustrează, însă, și un fenomen de polarizare a nivelului de competență lingvistică în rândul elevilor de gimnaziu).

Sursa: ISJ Iași – Raport teste inițiale an școlar 2021-2022

Matematica pune cele mai mari probleme și elevilor de liceu, potrivit rezultatelor testării inițiale din județul Iași. Mai mult de jumătate (54,1%) dintre elevii de liceu au luat sub nota 5. „Analiza rezultatelor județene pe tranșe de notare evidențiază, pe lângă procentul notelor sub 5, o amplă încadrare a rezultatelor în intervalul 5.00-5.99, ceea ce atrage atenția asupra faptului că numărul elevilor care nu probează cunoștințe și competențe peste pragul de promovare este completat în mod substanțial de cel al elevilor care dovedesc achiziții la un nivel minim”, remarcă raportul.

În privința acestei discipline, profesorii accentuează aspectele care trebuie remediate:

Exit mobile version