VIDEO Prima testare standardizată din România arată lacunele elevilor adunate în pandemie. Cristian Pravăț, ISJ Iași: „Nu anticipam dimensiunea decalajului”. Cu ce soluții vin profesorii

5.269 de vizualizări
Foto: © Andreaobzerova | Dreamstime.com
Testarea standardizată a elevilor de gimnaziu și liceu la 10 materii, aplicată la Iași sub forma unui program pilot de evaluare, a dezvăluit lacunele de învățare adunate de elevi în timpul pandemiei și a arătat o falie tot mai mare între nivelul de educație al elevilor din urban față de cei din rural. Astfel, inspectoratul școlar județean condus de Luciana Antoci a venit cu un plan de măsuri remediale pentru a-i ajuta pe copii să recupereze înainte să ajungă la examenele naționale, plan pe care le-a prezentat împreună cu inspectorul general adjunct Cristian Pravăț, în cadrul dezbaterii online „ReConstruiește EdUcația”, organizată marți, 8 decembrie, de EduPedu.ro și G4Media.

„În baza acestor rezultate, ne putem ancora în demersuri și politici educaționale coerente care să vină în sprijinul elevilor noștri pentru că acum, mai mult decât oricând, este mare nevoie să intervenim specializat, țintit, profesionist ca ei să depășească această criză pandemică”, a spus Luciana Antoci, inspector general ISJ Iași și profesor de Limba Română.

Ea a adăugat că este nevoie de o formare a profesorilor și o „recalibrare a perspectivei asupra procesului de evaluare”. „Din păcate, în școala românească evaluarea nu se face extrem de riguros, este privilegiată în continuare predarea pe model clasic, de aceea considerăm că e nevoie de o schimbare de paradigmă din acest punct de vedere și o integrare mult mai bine articulată a evaluării în tot procesul didactic”, a mai spus Antoci.

 • Mai departe, soluțiile pentru remedierea problemelor descoperite au fost prezentate de Cristian Pravăț, inspector general adjunct, ISJ Iași, profesor de matematică:

Rezultatele testelor nu au fost o mare surpriză, poate nu anticipam dimensiunea decalajului. Această diferență rural-urban este media pentru toate disciplinele testate. Aceste teste ne permit să personalizăm foarte strict planurile remediale. În cadrul fiecărei unități școlare, fiecare profesor, la clasele la care predă, își poate concepe un program de recuperare a materiei în funcție de rezultatele acestor teste, punând accent exact pe competențele pe care profesorul a descoperit că elevii săi nu le-au dobândit. E prima dată când și profesorii care predau la alte clase decât clasele terminale au un instrument care îi ajută să evalueze corect și să își construiască demersul pentru viitor astfel încât să țină cont de nivelul copiilor cât mai aproape de realitate.

(…) Vrem să facem un proiect în parteneriat cu Facultatea de Matematică și cu două entități private, vom organiza un campionat de matematică. Prin acest proiect vrem să contribuim la schimbarea mentalității elevilor din rural în special, ne adresăm copiilor din medii vulnerabile, cei care au avut note mai mici de 5 la aceste teste inițiale. Vrem să îi facem pe aceștia să aibă o pregătire continuă”, a spus Pravăț.

Întrebată dacă au fost contactați de la București – de la Ministerul Educației – cu vreo propunere de preluare la nivel național al programului pilot de evaluare din Iași, Antoci a răspuns: „Noi nu ne-am dorit prin acest demers nici să dăm exemple de bune practici, deși este un model care ar putea fi multiplicat și la nivel național, am pornit de la premisa că ne interesează să știm ce se întâmplă în județul Iași ca să putem gândi niște demersuri coerente și bine articulate din perspectivă pedagogică. Cu alte cuvinte, miza noastră considerăm că a fost atinsă, mergem mai departe și ducem acest demers până la capăt prin măsurile remediale pe care le-am gândit. Toate testele inițiale vor fi publicate într-un volum, asta la cererea colegilor din alte județe de a avea acces la ele și, de asemenea, le vom posta pe site-ul inspectoratului școlar astfel încât să fie folosite pe scară largă de oricine consideră că sunt resurse educaționale relevante pentru depășirea acestui context”.

Rezultatele primei testări inițiale standardizate din România în plină pandemie

Decalaje uriașe între elevii din mediul rural față de cei din urban și pierderi de învățare enorme la Matematică și științe (mai ales Chimie), scoase la iveală de prima evaluare standardizată făcută la nivelul unui întreg județ după doi ani școlari marcați de pandemie. Raportul de administrare a testelor cu subiect unic elevilor din județul Iași arată cunoștințele și competențele pe care aceștia le aveau la revenirea la școală în anul 2021-2022. Raportul și inițiativa testării aparțin Inspectoratului Școlar Județean Iași, care a anunțat încă din 12 septembrie că va face această diagnoză.

La Matematică, la nivelul județului Iași, doar 24,3% dintre elevii de clasa a VIII-a au luat peste nota 5, iar la nivelul întregului gimnaziu procentul este de doar 28,4%. Remarcabilă este diferența între elevii din mediul rural și cei din urban: elevii din școlile gimnaziale aflate în orașe au avut o rată de promovare de 47,52% la Matematică, dar în rural doar 11,39% dintre elevi au depășit pragul notei 5 (1.648 de elevi din 14.472).

Sursa: ISJ Iași – Raport teste inițiale an școlar 2021-2022

Raportul indică „pentru toate disciplinele de studiu menținerea unui decalaj semnificativ între rezultatele obținute de elevii din mediul urban față de elevii din mediul rural”.

Sursa: ISJ Iași – Raport teste inițiale an școlar 2021-2022

Diagrama de mai sus arată distribuția notelor pe tranșe în gimnaziul din școlile rurale. Sub rata de promovare sunt peste 60% dintre elevi și la discipline precum Limba modernă 1, Limba modernă 2, Chimie (67,55), Istorie și Informatică (64,25%).

Autorii raportului subliniază și un aspect foarte important – „pentru mediul rural, se constată, pentru majoritatea disciplinelor, disproporții accentuate între tranșele de note, reflectate în ponderi ample ale rezultatelor situate sub pragul de promovare și în intervalul 5.00-5.99, în timp ce notele peste 6.00 se încadrează în intervale tot mai slab reprezentate, pe măsura evoluției pragurilor de notare”.

Pentru mediul urban rezultatele pe intervale de notare au fost mai „echilibrate” la majoritatea disciplinelor, cu anumite discrepanțe pozitive la limba și literatura română (ponderea cea mai ridicată o au notele situate în intervalul de notare 8.00-8.99) și limba modernă 1 (procentajul notelor situate în intervalul 9.00-9.99 este apropiat de procentajul notelor mai mici de 5, aspect ce ilustrează, însă, și un fenomen de polarizare a nivelului de competență lingvistică în rândul elevilor de gimnaziu).

Sursa: ISJ Iași – Raport teste inițiale an școlar 2021-2022

Matematica pune cele mai mari probleme și elevilor de liceu, potrivit rezultatelor testării inițiale din județul Iași. Mai mult de jumătate (54,1%) dintre elevii de liceu au luat sub nota 5. „Analiza rezultatelor județene pe tranșe de notare evidențiază, pe lângă procentul notelor sub 5, o amplă încadrare a rezultatelor în intervalul 5.00-5.99, ceea ce atrage atenția asupra faptului că numărul elevilor care nu probează cunoștințe și competențe peste pragul de promovare este completat în mod substanțial de cel al elevilor care dovedesc achiziții la un nivel minim”, remarcă raportul.

În privința acestei discipline, profesorii accentuează aspectele care trebuie remediate:

 • greșeli de calcul cu numerele învățate precum și necunoașterea ordinii operațiilor; necunoașterea limbajului specific matematicii;
 • lipsa capacității de analiză/ înțelegere a unui text și a transpunerii acestuia în limbaj specific obiectului;
 • elevii nu reușesc să prelucreze date matematice de tip cantitativ, calitativ, structural, cuprinse în diverse surse informaționale;
 • majoritatea nu identifică figurile geometrice și proprietățile acestora în configurații geometrice date;
 • dificultăți în reprezentarea prin desen a figurilor geometrice studiate (construcția bisectoarei, mijlocul unui segment).

5 comments
 1. Cine invata in banca de la școală, invata si online la biroul la care de fapt invata acasa inca din clasa intai.
  Scoala indruma, elevul invata.
  Cei care au strans lacune, le-au agonisit de-a lungul anilor de studii, nefiind atenți la orele de curs si in cel mai bun caz, invatand in salturi.

 2. Parca era buna scoala online, nu ?
  acum sunt decalaje, pai decalaje sunt din cauza materiei imbacsite si ingramadite, atat la scoala , cat si la liceu, in UE nimeni nu mai studiaza atata matematica, cat li se cere copiilor din tara asta, in loc sa faca ore de robotica, informatica, lucruri care se cer pe piata de munca, la noi sunt obligati sa invete numai notiuni teoretice de care nimeni nu are nevoie.

 3. !. Felicitări ISJ și corpul profesoral Iași!
  2.Rezultatele testelor nu sunt relevante istoric, ele neavând sistem de comparație cu o altă astfel de baterie aplicată anterior.
  DAR
  3. Semnalul de alarmă este la nivel de programă școlară, nu la nivel de cadre didactice sau pregătire a acestora. Marja de succes la vârf este relativ mică.
  4. Cea mai gravă situație este programa la matematică. Ar trebui ca cei care lucrează la „butoanele” învățământului să înțeleagă 2 lucruri elementare:
  a) învățământ de cultură generală nu înseamnă cosinus, sinus etc. Cultura generală matematică este puțin mai jos și nu trebuie grăbită asimilarea bazei în clasele primare.
  b) programele sunt pentru toți copiii, nu doar pentru cei pe care îi aveți dvs. acasă, meditați până nu mai au timp de somn și înscriși la școli de top unde „toarnă” ce au învățat în privat. Specialiștii din comisiile de specialitate sunt profesori în aceste școli?
  Cel mai important lucru: a interzice repetarea clasei I înseamnă legiferarea eșecului educațional. Un copil care nu a reușit să asimileze alfabetul, care nu reușește să scrie și să citească la sfârșitul clasei I are mici șanse de recuperare în clasa a II-a. Este iresponsabil să nu îi oferi șansa de a-și re-forma bazele alfabetizării la momentul acela.
  Rugăminte pentru „factorii de decizie” – vrem să știm cu toții care este numărul maxim de copii cu deficiențe de învățare sau probleme emoționale și comportamentale care poate fi integrat într-o clasă standard. În zonele rurale și cele marginale procentele depășesc limita posibil abordabilă de către un cadru didactic și sunt școli în care ei formează majoritatea. Când veți înțelege că acești copii, din ce în ce mai mulți, nu vor putea nici parcurge, nici recupera vreodată „pe tot parcursul vieții” decalajele pe care le trâmbițează toată lumea între urban și rural.
  Așteptăm cu nerăbdare, ISJ Iași, subiectele pregătite de dvs. Mă înclin!

 4. Felicitări colegilor din Iași! De menționat că vrem teste covid de gestionat cât mai multe ca să putem recupera „în scurt” materia, iar profesorilor din toată țara le doresc mult bun simț pentru politicieni! Ei vor întoarce această atitudine a noastră în maxim 3-400 de ani prin majorarea cu 20 de RONI eșalonați a lefurilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Japonia a înființat Ministerul Singurătății și Izolării, pentru sănătatea mintală a cetățenilor afectați de pandemie. Premierul nipon: Femeile suferă din cauza izolării mai mult decât bărbații

Japonia a înfiinţat Ministerul Singurătăţii şi Izolării care să se ocupe de sănătatea mintală a cetăţenilor, afectată de pandemia cauzată de noul coronavirus, transmite News.ro. În ultimele luni, numărul de…
Vezi articolul

Portretul violențelor din școli: Jumătate dintre elevii care sunt agresați nu se pot apăra din cauza fricii și peste jumătate din cei care asistă la astfel de scene nu intervin / Principalele motive ale violenței sunt aspectul fizic și notele – studiu World Vision

Agresiunea verbală este cea mai des întâlnită formă de violență în școlile din România, mai exact în circa 40% din cazuri, arată un studiu realizat de World Vision România. Unul…
Vezi articolul