VIDEO Profesorii și elevii din 10 școli implementează în acest an școlar programul LifeLab de educație financiară transdisciplinară, după ce anul trecut profesorii din proiectul-pilot au făcut peste 100 de fișe-resursă / Profesoara Laura Cristea: Nu am avut nicio temă nefăcută pe parcursul unui an

LifeLab 2.0 este în plină derulare în modulul 3 al acestui an școlar. Profesorii din cele 10 școli selectate să participe la ediția din acest an au avut deja primele întâlniri cu organizatorii proiectului, cu experții educaționali și cu psihologi pentru primele sesiuni de formare. Proiectul reprezintă un pas important în modernizarea educației, pentru că pune accent pe aplicabilitatea cunoștințelor de la școală în viața reală și pe dezvoltarea competențelor financiare ale elevilor, formarea unui comportament responsabil față de bani fiind unul dintre obiective.

Inițiat de BCR, în colaborare cu FabLab și Asociația Edupedu, LifeLab a debutat în anul școlar trecut în două instituții de învățământ – Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș, și Școala „Generală Nr. 1” din Poiana Mărului, județul Brașov. Scopul acestui proiect-pilot a fost introducerea educației financiare în toate ciclurile de învățământ, printr-o abordare transdisciplinară, integrând aceste noțiuni în diferite materii școlare.

Experiența căpătată de cele două școli din proiect stă la baza continuării programului.

Profesorul de Matematică Ciprian Ittu, directorul Școlii Generale Nr 1 Poiana Mărului, a vorbit despre importanța contextualizării în educație: „Contextualizarea, în mod general este un lucru foarte bun… Elevii pot vedea cum pot face calcule care privesc noțiuni concrete din viața lor.” Această abordare a adus materia mai aproape de experiențele reale ale elevilor, susține cadrului didactic.

Foto: Edupedu.ro / Ciprian Ittu, directorul Școlii Generale Nr 1 Poiana Mărului

„Una din provocările acestui proiect a fost crearea acestor fișe. La început am fost puțin reticenți, nu știam exact ce trebuie să facem, chiar dacă nu numai eu, ci și restul colegilor introduceam deja aceste noțiuni la clasă, noțiuni de educație financiară prin care să apropiem materia de viața lor reală. Acum, faptul că am putut crea aceste fișe și le putem fi de folos și altor colegi din proiect ne bucură și ne responsabilizează”, spune Ciprian Ittu.

Fișele create de profesori în programul Școala de Bani pot fi descărcate de aici.

Laura Cristea, profesor pentru învățământ primar la aceeași școală, spune că a fost surprinsă de cunoștințele elevilor despre bani și a implementat un sistem de recompense inovator bazat pe “banii clasei”, stimulând astfel implicarea și responsabilitatea elevilor.

„Împreună cu ei am inventat banii clasei, cu care ei erau recompensați și cu care își puteau cumpăra diverse lucruri în clasă. Adică își puteau cumpăra individual un coleg de bancă, o întrebare ajutătoare la test sau colectiv, își puteau cumpăra o excursie. Nu am avut nicio temă nefăcută pe parcursul unui an, pentru că atunci când nu-și făceau temele trebuiau să plătească din bănuții câștigați sau totodată, puteau să-și cumpere o zi fără teme tot din acei bănuți câștigați. Iar bănuți erau câștigați fie la teste, fie pe răspunsuri de top, fie prin activitatea de la clasă. Împreună cu ei am stabilit pe ce primim bani și pe ce trebuie să plătim banii”, a explicat profesoara Cristea. 

La Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, Argeș, profesoara de psihologie Magdalena Dorcioman, directoarea instituției de învățământ, a evidențiat beneficiile cursurilor de comunicare pe care profesorii le-au primit în cadrul LifeLab și ghidajul primit pentru integrarea aspectelor financiare în diverse materii, de la matematică la educație fizică, reușind să depășească inițiala rezistență la schimbare.

„În prima etapă am participat la un curs de comunicare și un alt curs în care noi am învățat cum să realizăm materialele pentru elevi. Au fost cursuri extrem, extrem de benefice, practic, noi am reușit să integrăm aspecte financiare în cadrul orelor. Fie că vorbeam de o oră de matematică, fie că vorbeam de o oră de limba română, de psihologie, în cazul meu, chiar și la educație fizică am reușit să implementăm aspecte financiare. Pentru început a fost o oarecare neîncredere că, asta e, există o rezistență la schimbare, orice lucru nou te bulversează. Pentru început, da, o zi, două-trei și într-o săptămână lucrurile au prins contur”, a spus Magdalena Dorcioman. 

Implicarea profesorilor este esențială pentru transmiterea cunoștințelor financiare elevilor, spune Claudia Oprescu, coordonator Școala de Bani BCR. Proiectul LifeLab a fost conceput pentru a oferi resurse educaționale adaptate și a încuraja o abordare creativă în predarea acestor noțiuni, mai arată Claudia, unul dintre inițiatorii programului.

„Am făcut Școala de Bani în ultimii 8 ani și ne-am dat seama că avem nevoie de profesori pentru a putea duce informația la sute de mii de copii. Profesorii au nevoie la rândul lor, de resurse educaționale altfel, să le zic așa, pentru a putea să vorbească despre educație financiară la clasă. Am început acest proiect LifeLab acum un an, un proiect-pilot în două școli din județele Argeș și Brașov. Ce am remarcat este că, pe de o parte, profesorii sunt deschiși să vorbească la fiecare materie din curriculum despre educație financiară, iar copiii sunt încântați să învețe altfel biologie, geografie, istorie, cu ușoare noțiuni de educație financiară. Și le-am oferit, au fost niște materiale educaționale pe care noi le numim generic „fișe”, materiale pe care nu le-am creat noi, ci le-au creat cadrele didactice împreună cu experți educaționali. Și cred că a contat foarte mult faptul că au venit din partea lor, pentru că le-a fost mai ușor să înțeleagă noțiunile și apoi să le ducă mai departe către copii într-o formă foarte creativă”, a spus Claudia Oprescu.

Cele 10 școli finaliste care vor face parte din programul LifeLab 2.0:

Proiectul educațional LifeLab, parte din platforma Școala de Bani a BCR, își propune să aducă în sistemul școlar un format de educație practic, cu o abordare interdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară să fie introduse în predarea mai multor materii, de la clasa 0 la clasa a XII-a. Astfel, prin învățare experiențială, adaptată pentru o multitudine de discipline din programa școlară, elevii înțeleg de ce și cum să gestioneze banii în mod responsabil și să ia decizii de viață, pentru a-și îndeplini dorințele, și deprind abilități de analiză, colaborare și planificare utile pentru viitor.

Prin abordarea interdisciplinară a educației financiare la orice nivel de învățământ și la orice materie cadrele didactice se pot transforma în creatori de conținut și chiar Ambasadori ai programului LifeLab.

Citește și:
VIDEO Luciana Antoci, ISJ Iași: După părerea mea ar trebui să facem educația financiară la zona de confluență dintre celelalte discipline și nu ca disciplină distinctă, așadar transdisciplinar
VIDEO Florian Lixandru, secretar de stat: Toate programele, toate planurile care se vor elabora și se vor revizui în spiritul articolului 88 din Legea educației vor avea în vedere includerea noțiunilor cu privire la educația financiară la diverse discipline
VIDEO Ionuț Stanimir, BCR: Vedem pentru prima dată, în cercetările de mentalitate pe care le facem, tineri care spun „prioritatea mea nu este să plec. Părinții mei, așa cum au fost, au dat totul pentru mine. Profesorii mei sunt oameni pe care îi admir foarte tare“
VIDEO Avem o mare problemă cu educația financiară și ne expunem unui risc major dacă nu rezolvăm această problemă – Răzvan Mustață, decanul FSEGA a UBB Cluj-Napoca / Programul care propune profesorilor abordarea transdisciplinară a noțiunilor despre bani și despre comportamentul financiar responsabil
VIDEO Peste 130 de profesori au discutat despre Educație financiară într-un context transdisciplinar, la Timișoara. Au aflat cum pot aborda teme interesante și utile pentru elevi, pe care aceștia să le folosească în situații de viață
În educația financiară nu este vorba doar de bani, este vorba despre deciziile pe care le luăm, spune Adina Roșca, expert educațional / Cercetătorul Ciprian Fartuşnic: De foarte multe ori, centrarea pe competențe înseamnă să ne uităm mai atent la ce și cum învață fiecare copil
VIDEO Ciprian Fartușnic, cercetător: Manualul este un instrument de lucru al copilului, dacă îl transformăm în propriul nostru instrument de predare, ne-am dat foc la valiză / Dacă nu îi învățăm să își pună la treabă cunoștințele, o să ne minunăm că, atunci când se anunță la un megafon, pe un aeroport, că s-a schimbat poarta, în limba franceză, după ce au făcut 12 ani de franceză la școală, pierd avionul
Exit mobile version