VIDEO Sorin Cîmpeanu: Și eu cred că materia este prea stufoasă / Programa școlară va fi mai aerisită, materia pentru trunchiul comun va fi simplificată, iar curriculumul la decizia școlii va crește până spre 30%

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com

Pe baza rezultatelor testării standardizate pilot vor fi modificate planurile cadru pentru liceu din septembrie 2023, a spus ministrul Educației, la TVR. “E nevoie să generalizăm acest sistem, se lucrează la standarde de evaluare pentru fiecare disciplină”. Întrebat dacă materia se va mai aerisi din 2024, ministrul a răspuns: “Da, cu siguranță. Iar curriculum la decizia școlii va da libertate și elevilor de a se pregăti mai mult la o anumită disciplină”.

Ministrul Educației a explicat într-un interviu la TVR că evaluarea standardizată din programul pilot va ajuta experții din educație să elaboreze planurile cadru de învățământ de la liceu, și să mai aerisească astfel materiile.

“Al doilea palier de utilizare al rezultatelor, sunt convins că vor avea relevanța necesară pentru ca ele să ne ajute pe noi în fundamentarea deciziei într-un moment foarte important, în care v-am spus că adoptăm concluziile proiectului România educată în legislația primară și apoi în legislația secundară. Rezultatele unei evaluări standardizate care sunt relevante, pentru că, de mulți ani, pe bună dreptate, ne-am plâns că nu putem compara notele dintr-o școală cu notele din altă școală. Iată că aici prin aceleași subiecte administrate prietenos putem să avem rezultate comparabile.

Moderator: Asta înseamnă că în funcție de ce veți găsi acolo, presupun că hibele sunt foarte importante pentru a putea fi corectate se vor putea schimba anumite lucruri radicale sau importante, palpabile în modul în care se face școală în România?

Sorin Cîmpeanu: “Schimbând fiecare profesor lucrurile în așa fel încât să poată să intervină în punctele semnalate ca fiind slabe deja se produce o schimbare la nivel de sistem, pe de altă parte împreună cu experții în educație vom vedea ce măsuri se impun la nivel general la nivel de reglementări dată normative sub secvente.

Moderator: Aveți deja niște semnale unde ar trebui insistat cu schimbarea?

Sorin Cîmpeanu: Semnale la modul general evident că avem, însă aici este vorba de ce trebuie făcut pe fiecare disciplina în parte. Să nu uităm că aceste teste sunt administrate doar la trei discipline: limba română, matematică și Istorie. E nevoie să generalizăm acest sistem, se lucrează la standarde de evaluare pentru fiecare disciplină și aceste lucruri vor fi disponibile începând cu anul 2024, așa sunt prevăzute, iar până în anul 2027 să se generalizeze această evaluare, repet fără a diminua niciun fel rolul profesorului, ci dimpotrivă consolidând rolul profesorului.

Moderator: Asta înseamnă că, de exemplu, în 2024 materia matematica va fi sensibil modificată ca materie față de ce se întâmplă acum?

Sorin Cîmpeanu: La acest capitol se vor exprima grupurile de lucru constituite pe fiecare disciplină care lucrează pe deoparte la planurile cadru, care înseamnă lista disciplinelor și numărul de ore alocat săptămânal pentru fiecare disciplină, deci și pentru matematică, începând cu septembrie 2023 și, de asemenea la curriculumul care stă în spatele fiecărei discipline. Eu sunt convins că se vor schimba pentru că este nevoie de schimbarea curicumului.

Moderator: Adică în ce sens? Ați auzit de atâtea ori termenul materie stufoasă..


Sorin Cîmpeanu: Și susțin această afirmație și eu cred că materia este prea stufoasă.

Întrebat dacă materia se va mai aerisi din 2024, ministrul a răspuns: “Da, cu siguranță. Iar curriculum la decizia școlii va da libertate și elevilor de a se pregăti mai mult la o anumită disciplină. Cele două obiective majore sunt susținerea performanței și excelenței pe deoparte, și pe de altă parte, susținerea echității în educație, accesului la o educație de calitate pentru toți copiii acestei țări. Pentru susținerea performanței, vom avea un procent poate crescut de la 2-3-4% pondere a curiculumului la dispoziția scolii până spre 30%, astfel încât elevii să își poate alege acele discipline unde să poată să facă performanță, unde, să spunem, materia va fi mai concentrată, dar pentru trunchiul comun sunt convins că materia va fi simplificată,” a spus Sorin Cîmpeanu.

Un exemplu de curriculum la dispoziția școlii este la Colegiul “Gheorghe Lazăr” din București, acolo unde în cadrul unui proiect pilot, școala le permite un orar flexibil în care elevii pot urma cursurile pe care și le doresc, cu profesorul pe care îl aleg ei. În semestrul II, elevii de clasa a XII-a termină mai devreme cu 2 luni materia la disciplinele care nu sunt pentru BAC și apoi vin 3 zile la școală fizic, pentru a studia, după un orar propriu, ce materii doresc în pregătirea pentru BAC sau admitere la facultate. Astfel, un elev care a urmat profilul real în liceu, dar își dorește să intre la o facultate cu profil uman, să aibă posibilitatea să se pregătească.

Amintim că ministrul Educației a anunțat de mai multe ori în ultima perioadă că dorește ca din toamna anului viitor școlar 2023, să aplice planuri cadru de învățământ și curiculum noi pentru liceu. “Apoi să fie revizuit și curriculum și planurile cadru pentru gimnaziu tot începând cu septembrie 2023,” a mai precizat Cîmpeanu. Asta înseamnă că elevii care acum sunt în clasa a VII-a vor da BAC-ul în 2027 după acest curriculum nou și planuri cadru noi.

Ultima oară când Sorin Cîmpeanu a încercat să modifice programa școlară de liceu a fost în urmă cu un an când a lansat planurile cadru în dezbatere publică, dar apoi le-a retras, după ce a primit prea multe propuneri.

Informații de context

Planurile-cadru cuprind disciplinele obligatorii și opționale, precum și numărul minim și maxim de ore aferente acestora.

Planurile-cadru din liceu, valabile în prezent, sunt cele aprobate în 2009. Acestea grupează disciplinele de studiu pe şapte arii curriculare: Limbă şi comunicare, Matematică şi Ştiinţe ale naturii, Om şi societate, Arte, Educaţie fizică, sport şi sănătate, Tehnologii, Orientare şi consiliere.

Pentru învăţământul liceal, filiera teoretică și vocaţională, planurile-cadru cuprind următoarele componente: 

https://web.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1173676916727124

Photo © Pressmaster | Dreamstime.com /  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version