VIDEO Un obiect stelar neobișnuit, aflat la 15.000 de ani-lumină de Pământ, emite de zeci de ani unde radio în spațiu, la fiecare 22 de minute / Astronomii cred că este un tip rar de stea cu câmpuri magnetice extrem de puternice

Magnetar / Foto: Centrul Internațional de Cercetare în Radioastronomie (ICRAR)

Astronomii au descoperit un nou tip de obiect stelar care ar putea schimba modul în care înțeleg corpurile cerești extreme din univers, relatează CNN, potrivit G4Media.ro.

Inițial, studentul doctorand al Universității Curtin, Tyrone O’Doherty, a observat un obiect spațial ceresc care se rotește în martie 2018. Obiectul necunoscut a eliberat explozii gigantice de energie și a emis radiații de trei ori pe oră.

În acele momente, a devenit cea mai strălucitoare sursă de unde radio vizibilă de pe Pământ prin radiotelescoape, acționând ca un far ceresc.

Cercetătorii au crezut că fenomenul ar putea fi un rest al unei stele prăbușite – fie o stea densă de neutroni, fie o stea pitică albă moartă – cu un câmp magnetic puternic. Sau poate că obiectul era cu totul altceva.

După ce au publicat un studiu care descria observația în ianuarie 2022, O’Doherty și o echipă de astronomi de la nodul Universității Curtin din cadrul Centrului Internațional de Cercetare în Radioastronomie, sau ICRAR, din Australia, au început să caute un alt exemplu.

VIDEO și citește articolul complet – pe G4Media.ro.
Exit mobile version