“Altă șansă pentru a susține excelența nu există”, afirmă Sorin Cîmpeanu referitor la examenele de admitere la Colegiile Naționale / „Am făcut meditații ca să intru la Colegiul Sf. Sava din București”, spune ministrul

Foto: captură - Podcast Observator Antena 1

Posibilitatea prin care Colegiile Naționale să poată introduce admiterea la liceu, trecută în proiectul legii Învățământului Preuniversitar, a stârnit un val de critici în ultima perioadă, iar în cadrul podcastului Observator, ministrul Cîmpeanu a subliniat că “altă șansă pentru a susține excelența nu există”.

Întrebat de realizatoarea podcastului citat dacă are șanse un elev din mediul rural să intre la un Colegiu dacă se va da admiterea separat, Sorin Cîmpeanu a spus: “Să știți că eu deși sunt născut în București, până la 7 ani nu am văzut Bucureștiul”.

Reporter: Unde ați copilărit? 

Sorin Cîmpeanu: În județul Olt. În Balș, într-o comună. Și totuși, asta nu m-a împiedicat să susțin examen de admitere, treapta I și treapta a II-a la Colegiul Sf. Sava, clase de mate-fizică. Acest acces e deschis oricum pentru că nu este obligatoriu, așa cum era înainte. E o șansă în plus. Sunt foarte multe acele colegii naționale care și-au exprimat opinia că vor să lase mai mult de 10% locuri disponibile pentru a fi ocupate prin Evaluarea Națională. Altă șansă pentru a susține excelența, nu există”, a spus ministrul.  

Sorin Cîmpeanu a mărturisit că a făcut meditații la vremea respectivă pentru a intra la Colegiul Sfântul Sava, în urmă cu 40 de ani.

Reporter: Ați făcut meditații ca să intrați la Sf. Sava?

Sorin Cîmpeanu: Am făcut, nu mult, dar să știți că am făcut.

Reporter: Deci erau și atunci meditații.

Sorin Cîmpeanu: 40 de ani sunt de atunci.”

“Nu mai există, din păcate, încredere, s-a pierdut treptat încrederea în profesori. Luăm act de acest lucru cu tristețe, și vă spun că sunt soluții. Subiectele pot fi unice la nivel național, pot fi făcute de către institute ale Academiei Române, de societatea de științe matematice, de instituții de lingvistice, sau centrul național de evaluare care face și acum subiectele pentru examenele naționale. (…) Tocmai pentru a se preîntâmpina multiplicarea meditațiilor cu profesorii din aceste Colegii”, a spus Cîmpeanu.

Informații de context

Elevii care intra în clasa a VII-a în această toamnă și vor susține Evaluare Națională în vara lui 2024 ar putea da un examen de admitere la liceu, iar dacă nu intră, apoi vor susține Evaluarea Națională și vor fi repartizați prin procesul clasic computerizat, prevede noua legea a Educației din învățământul preuniversitar. De altfel, recent, după valul de critici și amendamente, ministrul Cîmpeanu și-a nuanțat declarația și a spus că examenele de admitere la colegiile naționale reprezintă un subiect deschis.

Doar 12% dintre părinții participanți la un amplu sondaj susțin examenul de admitere la colegiile naționale. Federația părinților propune ca Evaluarea Națională să rămână singura formă de testare pentru admiterea la liceu.

Președintele Federației Părinților, Iulian Cristache, spunea că buzunarele profesorilor care predau în acele Colegii unde s-ar putea susține admitere ar putea fi îngroșate.

Alianța Colegiilor Centenare propune ca în proiectul legii învățământului preuniversitar să se păstreze prevederea privind admiterea la Colegiile Naționale, dar să stipuleze că aceasta poate fi organizată și la nivelul consorțiilor școlare sau al unor asocieri în vederea admiterii, subiectele să poată fi realizate și de instituții din afara colegiului, dar după o structură cerută de acesta.

Exit mobile version