Anca Hociotă, Camera de Comerț Româno-Germană, despre obligativitatea învățământului profesional pentru elevii cu medii sub 5: Are un efect negativ asupra a ceea ce a făcut mediul privat până acum

Foto: Facebook/Anca Hociota

Obligarea elevilor cu medii de admitere sub 5 să meargă la învățământul profesional, prin limitarea accesului lor la liceu, “are un efect negativ asupra a ceea ce a făcut mediul privat până acum în învățământul profesional și asupra percepției populației vis a vis de învățământul profesional și dual”, a declarat pentru Edupedu.ro Anca Hociotă, manager pe învățământ profesional la Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România).

Ministerul Educației a decis să introducă, pentru elevii care anul acesta susțin Evaluarea Națională la finalul gimnaziului, limita mediei de 5 pentru a intra la liceu. Elevii cu medii de admitere sub 5 vor merge obligatoriu în învățământul profesional.

Contactată de Edupedu.ro, Anca Hociotă, manager pe învățământ profesional la Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), a declarat că “din 2012, de când a fost introdus învățământul profesional, companiile implicate direct au încercat cu eforturi mari, resurse de timp și financiare, să schimbe mentalități, să prezinte școala profesională ca o alternativă la liceu. O alternativă viabilă, nu ca ultimă opțiune pentru cei mai slabi la învățătură. Școala profesională să fie alegerea elevului, nu a unui computer“.

Prin această măsură, eforturile devin inutile. Se face o clasificare a sistemului de învățământ – școala profesională devine inferioară liceului. Adică dacă nu ești destul de deștept să iei nota 5, atunci ești suficient pentru o școală profesională. Nu contează înclinațiile, potențialul și pasiunile elevului, ci nota de la evaluarea națională. Un efect pozitiv îl reprezintă într-adevăr creșterea numărului de elevi care s-ar îndrepta spre învățământul profesional, însă considerăm ca reputația învățământului profesional este mai importantă decât cantitatea“, a precizat Hociotă.

Impactul pe care introducerea pragului de 5 la admiterea la liceu ar putea să îl aibă asupra învățământului profesional a fost dezbătut și în cadrul unei conferințe organizate marți, 3 septembrie, de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România).

Manager pe învățământ profesional la Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, Anca Hociotă a declarat atunci că, dacă se introduce limita mediei 5 la admiterea la liceu, “numărul de elevi din învățământul profesional ar crește, automat, ceea ce poate pentru mediul de afaceri este o veste bună, pentru că oricum nu reușesc să își acopere locurile pe care le solicită. Cam 70% din învățământul profesional și dual se acoperă, în fiecare an, după înscrierea elevilor, din lipsa de interes al acestora”.

Am cerut și părerea angajatorilor și au zis că este o lovitură enormă. În primul rând, pentru că tot ce au construit în ultimii ani, și anume să creeze mentalitatea elevilor că învățământul profesional este o alternativă viabilă de luat în calcul; se distruge astfel, pentru că categorisim învățământul după note: practic, cei buni se duc la liceu și cei mai puțin buni se duc la învățământul profesional”, a afirmat Anca Hociotă.

Aceasta a precizat că “oamenii de afaceri în învățământul profesional au nevoie de elevi buni. Am participat și eu la admiterile de anul acesta, sunt elevi care vin cu nota 8 după încheierea anului, dar care nu pot să facă un calcul simplu. Aceasta este realitatea. Și după aceea vrem să îi aducem în învățământul profesional să facă desen tehnic sau să începe să programeze? E foarte greu, deci nu au cu cine lucra, chiar dacă investesc foarte mult pe timpul formării, și companiile, totuși nu reușesc să aducă un elev la nivelul de care au nevoie”.

Citește și:

 

Exit mobile version