DOCUMENT Învățământul profesional, obligatoriu pentru elevii care dau Evaluarea Națională anul acesta și nu obțin media de admitere 5. Comisia de Dialog Social a avizat propunerea Ministerului Educației

5.937 de vizualizări
SURSA: Pixabay.com
Elevii care intră anul acesta clasa a VIII-a, susțin Evaluarea Națională 2020 și nu obțin media 5 ar urma să fie obligați să meargă la învățământul profesional. Propunerea aparține Ministerului Educației și a fost avizată favorabil astăzi, 14 august, de partenerii sociali ai instituției în ședința Comisiei de Dialog Social. Proiectul de ordin de admitere la liceu în anul școlar 2020-2021 votat astăzi prevede că elevii care nu au media 5 nu intră în repartizarea computerizată la liceu, deci își continuă învățământul obligatoriu în învățământul profesional sau în școlile duale, nu în liceele teoretice, tehnologice sau vocaționale.
  • Hotărârea nu este definitivă. Tot Ministerul Educației este instituția care va avea decizia finală.

Potrivit surselor Edupedu.ro, votul în ședința Comisiei de Dialog Social a fost de 3 la 2, în favoarea proiectului, astfel:

  • Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret (FSE Spiru Haret) și Federația Asociațiilor de Părinți au votat “pentru“,
  • în timp ce Asociația Elevilor din Constanța (AEC) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) au votat “împotrivă“.

Informația a fost confirmată oficial pentru Edupedu.ro de Iulian Chistache, preşedintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar.

Învățământul profesional

DOCUMENT Paragraful din Ordinul privind organizarea și desfășurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021. La această admitere participă elevii care susțin Evaluarea Națională în 2020:
Paragraful din Proiectul de Ordin privind organizarea și desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021
Iulian Cristache
Iulian Cristache / Foto: Facebook Iulian Cristache

Iulian Chistache, preşedintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, a explicat pentru Edupedu.ro că propunerea îi aparține Ministerului Educației, a fost aprobată la vot de Comisia de Dialog Social, iar în continuare decizia finală îi aparține Ministerului Educației.

Interdicția de a intra la liceu cu medii sub 5 ar urma să se aplice pentru elevii care în septembrie intră în clasa a VIII-a.

Nu este o decizie ușoară. Ideea, în principiu, a fost acceptată de toată lumea, numai că au fost niște nuanțe. Noi, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, ne-am fi dorit ca prima generație care se supune acestei reglementări să fie formată din elevii care încep gimnaziul, deci care intră în clasa a V-a acum, în toamnă. În plus, Ministerul Educației ar trebui să vină cu acțiuni compensatorii, cu consilieri de orientare școlară și cu acțiuni de consiliere inclusiv a părinților, care de multe ori refuză această rută“, a declarat Iulian Cristache pentru Edupedu.ro.

Dar decizia de introducere a acestei măsuri peste 4 ani, când elevii care intră acum clasa a V-a ar ajunge la final de gimnaziu, “s-ar fi putut realiza numai prin modificarea Legii educației, nu prin ordin de ministru”, a continuat liderul părinților.

Problema pe care trebuie să o conștientizeze părinții este că un copil care se ducea cu nota 3 la un liceu teoretic avea șanse aproape de 0 să obțină diploma de Bacalaureat. În această situație, își făcea mai mult rău, mergând pe o rută de eșec, în final. De aceea am hotărât ca acești elevi cu medii de admitere de sub 5 să meargă la profesională. Nimic nu îl împiedică pe elevul cu medie de 4,90 ca, la finalul clasei a IX-a, să se transfere la liceu, cu diferențele de rigoare și dacă media la final de clasă este egală cu ultima medie din clasa în care vrea să se transfere. Și nimeni nu îl împiedică pe elev să meargă către universitate și de la profesională, trebuind să facă doar un an în plus de liceu“, a declarat preşedintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar.

Proiect: Calendar Evaluarea Națională 2020

2 – 5 iunie 2020 Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la Evaluarea Națională 2020
5 iunie 2020        Elevii de clasa a VIII-a termină școala

15 iunie 2020       Limba şi literatura română – examen scris
17 iunie 2020       Matematică – examen scris
18 iunie 2020       Limba şi literatura maternă – examen scris

22 iunie 2020        Afişarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele 14:00 – 20:00)
27 iunie 2020        Afișarea rezultatelor finale

Și calendarul evaluării naționale 2020 de mai sus, inițiat de Ministerul Educației, a primit avizul pozitiv al Comisiei de Dialog Social în ședința de astăzi, 14 august 2019.

Citește și:

3 comentarii
  1. Ar fi o soluție dacă școlile profesionale (actualele licee tehnologicce) ar fi și dotate corespunzător! Dar dotarea lor cu materiale didactice, cu profesori, instructori, mașini unelte, computere, etc., lasă mult de dorit!

  2. Cred ca este cea mai buna solutie. Ati predat la licee tehnologice? Ati vazut ce rezultate au elevii admisi cu medii sub 5? Si ne mai miram ca nu iau bacul? Lacunele pe care acesti elevi le au sunt atat de mari incat, cu toata aplecarea profesorilor pentru recuperarea cunostintelor, este aproape imposibil sa-i ajunga din urma pe colegii care sunt admisi la liceu cu medii mici. SAu daca urmeaza un liceu tehnologic este ceva injositor? Degradarea imaginii scolilor profesionale porneste din snobism (toti parintii isi vad copiii mai buni decat sunt in realitate si vad meseria ca pe ceva rusinos!?) sau din nestinta. Promovarea finalitatilor oferite de specializarile scolilor profesionale facuta de persoane care nu cunosc in detaliu aceste oferte precum si “scarba” fata de munca genereaza aceasta respingere. Ce este de dorit pentru copiii nostri: un licentiat slab pregatit, cae nu are chemare pentru profesia pe care o obtine prin studii universitare (unii angajati pe relatiile parintilor!) sau un bun meserias, care poate castiga de multe ori chiar mai bine decat un licentiat? Punem in carca copiilor toate frustrarile noastre? Si mai este si publicitatea negativa facute de unii reporteri (cred ca intra in categoria celor licentiati slab pregatiti!) care nu se documenteaza suficient atunci cand fac reportajele cu pricina. De aceea cred ca era cel mai bine sa se introduca examenele de admitere la fiecare forma de scolarizare in invatamantul post-gimnazial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like
școli din București

Avocatul Poporului anunță că nu a constatat existența vreunui caz de segregare la Școala Ion Neculce din Iași, unde temporar elevii au avut pauze la ore diferite din cauza toaletelor “insuficiente”

“Avocatul Poporului nu a constatat existența vreunui caz de segregare sau discriminare la Școala Gimnazială Ion Neculce din Iași”, a anunțat instituția condusă de Renate Weber. Este vorba despre școala…
Vezi articolul

UPDATE Solidarizare fără precedent a Facultăților de Drept de la Cluj, Iași, Sibiu, Timișoara și Craiova cu decizia Universității din București de a-i exmatricula pe cei 45 de studenți “care au fraudat mai multe examene”

Gest de solidarizare fără precedent făcut de Facultățile de Drept din trei mari centre universitare, cu decizia de astăzi a Universității din București de a exmatricula 45 de studenți de…
Vezi articolul

VIDEO Cîmpeanu, despre salariile profesorilor: Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, trebuie date pe anumite criterii de performanță. Nu neapărat pe excelență sau elitism, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 la nota 6, decât să-l duci de la 9 la 10

Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a declarat la Digi24 că aceste creșteri pe care le va propune să fie…
Vezi articolul