Președintele Asociației Elevilor din Constanța: Interdicția de a merge la liceu pentru elevii cu medii sub 5 va plasa o stigmă și mai mare pe profesional

3.976 de vizualizări
Foto: Facebook
Interdicția de a intra la liceu cu medii sub 5 “este de natură să plaseze o stigmă și mai mare pe sistemul de învățământ profesional”, “accentuând mentalitatea promovată de multe ori și de părinți sau elevi prin replicile de tipul ‘Învață, să nu ajungi la profesională'”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Asociației Elevilor din Constanța (AEC), Andrei-Mihai Tănase.

Partenerii de dialog social ai Ministerului Educației au aprobat astăzi propunerea Ministerului ca învățământul profesional să fie obligatoriu pentru elevii care dau Evaluarea Națională anul acesta și nu obțin media de admitere 5. Decizia finală aparține tot Ministerului Educației.

“Referitor la propunerea de interzicere a elevilor care nu au obținut peste media de admitere 5.00 să opteze pentru un liceu, fiind nevoiți să aleagă între învățământul profesional și dual, suntem de părere că este de natură să plaseze o stigmă și mai mare pe sistemul de învățământ profesional, acesta urmând a fi identificat drept acel loc unde sunt trimiși elevii cu medii mici, astfel accentuând mentalitatea promovată de multe ori și de părinți sau elevi prin replicile de tipul ‘Învață, să nu ajungi la profesională'”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Asociației Elevilor din Constanța (AEC), Andrei-Mihai Tănase.

“Suntem de părere că sistemul de învățământ românesc ar trebui să asigure o flexibilitate în parcursul educațional al elevilor, în funcție de competențele și potențialul lor. Astfel, așa cum am făcut-o și în Comisia de Dialog Social, solicităm Ministerului Educației Naționale eliminarea acelei prevederi din cadrul proiectului de ordin”, a precizat Tănase.

Acesta a vorbit și despre un alt proiect de act normativ inițiat de Ministerul Educației și discutat în ședința Comisiei de Dialog Social: “Astăzi, Ministerul Educației a introdus pe ordinea zi și promovat un proiect de hotărâre de guvern care urmărește plafonarea decontării navetei elevilor”.

“Prelungirea HG 863/2016 este ilegală, din cauza faptului că această hotărâre a rămas fără temei legal. Ea urmărea să impună operatorilor obligația de a emite abonamente la transportul județean pentru elevi cu un tarif maximal, o obligație de serviciu public ce nu poate fi imputată odată cu eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice”, a declarat Tănase, pentru Edupedu.ro.

“Totodată, temeiul legal al acestei hotărâri, anume art. 84, alin (3^2) din Legea educației, nu se mai aplică și pentru transportul județean, motiv pentru care HG 863/2016 devine caducă, nu mai produce efecte juridice”, a continuat acesta.

“Dacă această ordonanță ar fi aprobată, făcând excepție de aspectele legale, atunci ea nu ar fi respectată, pentru că tarifele se stabilesc la nivel județean, cu aprobarea consiliilor județene, iar ele vor fi considerabil mai mari decat cele din hotărâre. Astfel, școlile nu vor putea deconta elevilor decât suma prevăzută în actul normativ, aceasta putând reprezenta în unele cazuri și 20-30% din suma reală achitată de elevi”, a avertizat reprezentantul elevilor.

Informații de background

Elevii care intră anul acesta clasa a VIII-a, susțin Evaluarea Națională 2020 și nu obțin media 5 ar putea fi obligați să meargă la învățământul profesional, după cum le-a propus Ministerul Educației partenerilor de dialog social în ședința de astăzi, 14 august. Proiectul de ordin de admitere la liceu în anul școlar 2020-2021 votat astăzi prevede că elevii care nu au media 5 nu intră în repartizarea computerizată la liceu, deci își continuă învățământul obligatoriu în învățământul profesional sau în școlile duale, NU la liceele teoretice, tehnologice sau vocaționale.

Potrivit surselor Edupedu.ro, votul în ședința Comisiei de Dialog Social a fost de 3 la 2, în favoarea proiectului, astfel:

  • Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret (FSE Spiru Haret) și Federația Asociațiilor de Părinți au votat “pentru“,
  • în timp ce Asociația Elevilor din Constanța (AEC) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) au votat “împotrivă“.

Decizia finală aparține tot Ministerului Educației.

Proiect: Calendar Evaluarea Națională 2020

2 – 5 iunie 2020 Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la Evaluarea Națională 2020
5 iunie 2020        Elevii de clasa a VIII-a termină școala

15 iunie 2020       Limba şi literatura română – examen scris
17 iunie 2020       Matematică – examen scris
18 iunie 2020       Limba şi literatura maternă – examen scris

22 iunie 2020        Afişarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele 14:00 – 20:00)
27 iunie 2020        Afișarea rezultatelor finale

Și calendarul evaluării naționale 2020 de mai sus, inițiat de Ministerul Educației, a primit avizul pozitiv al Comisiei de Dialog Social în ședința de astăzi, 14 august 2019.

Citește și:

 

 


2 comments
  1. cei mai defavorizati de fapt sunt cei cu note intre 6 si 8, vor merge la un liceu no name, vor absolvi sau nu cu bac, nu vor avea calificare nu vor avea de fapt nimic, eventual o facultate privata si vor ajunge ospatari in centrul vechi, de fapt fara meserie fara nimic, parerea mea este caci in aceasta perioada forta de munca calificata este cea mai cautata si bine chiar foarte bine renumerata. din orgolii parintii isi forteaza copii spre ceva ce nu merita in invatamantul \romanesc, ex Germania unde 70% din elevi merg spre technic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevilor care își dau masca jos în clasă sau în școală, încălcând regulile, li se poate scădea nota la purtare, spune Ministrul Educației. Anisie anunță că există prevedere în lege pentru ca un profesor să fie concediat, dacă nu vrea să facă școală online

Elevilor care își dau masca jos în clasă sau în școală, încălcând regulile, li se poate scădea nota la purtare, a declarat Ministrul Educației la conferința de presă de vineri,…
Vezi articolul

Program medical “focalizat pe cercetare avansată”, lansat de Universitatea Babeș-Bolyai / Rectorul Daniel David: o instituție ca UBB “nu-și poate permite în ziua de astăzi să nu aibă o componentă biomedicală”

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță un nou program în domeniul medical, “focalizat pe cercetare avansată”. Programul, numit UBBMed și desfășurat în cadrul “UBB School of Health”, care e listată alături…
Vezi articolul