Aproape 40% (peste 81 de mii) dintre elevii care au intrat acum 8 ani în clasa I nu au luat măcar media 5 la Evaluarea Naţională sau nu au ajuns la acest examen

Foto: Pexels.com

Din 10 elevi care au intrat în clasa I în urmă cu 8 ani, în anul școlar 2012-2013, doar 6 au mai ajuns să susțină în anul 2020 Evaluarea Națională, arată datele analizate de Edupedu.ro. Asta înseamnă că peste 81 de mii de elevi nu au mai ajuns la acest examen, fie că au abandonat școala, fie au migrat, au rămas corigenți sau repetenți ori au lipsit.

Această generație de elevi a fost una dintre cele mai numeroase dintr-un an școlar, din ultimii 10 ani.

În 2012 intrau în clasa I 203.387 de elevi, potrivit datelor oficiale.

A fost prima generație care a dat toate cele trei Evaluări Naționale de la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a – deci performanțele lor ar fi trebuit să fie foarte bine studiate.

Au ajuns în clasa a VII-a, în anul școlar 2018-2019, doar 182.203 de elevi (date publicate de minister la simularea Evaluării Naționale 2019). Adică o scădere de 21.184 de elevi din clasa a I-a până la a VII-a, în doar 6 ani. Este o pierdere medie de 3.530 de elevi pe an.

La simularea din clasa a VII-a s-au prezentat 168.108 elevi din cei înscriși, iar din aceștia 47,6%, adică 79.991 au luat sub media 5

În 2020, la finalul clasei a VIII-a au fost înscriși automat în Evaluarea Națională 172.470 de elevi (absolvenți din promoția curentă). Numărul a scăzut într-un singur an în mod dramatic, cu 9.733 de elevi care nu au mai absolvit anul școlar. Iar asta s-a întâmplat în condiții speciale, într-un an în care ministerul a reglementat inclusiv încheierea mediilor în mod avantajos pentru elevii aflați în situație de corigență sau repetenție.

Față de câți erau în clasa I, în Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a au ajuns cu 30.917 elevi mai puțini.

Din examen însă au lipsit cei mai mulți elevi din ultimii 7 ani. Raportat la numărul de înscriși, rata de absenteism a fost de 6,6%.

După afișarea rezultatelor parțiale, numărul celor care nu au reușit să ia o medie peste 5 (38.310) la Evaluarea Națională de clasa a VIII-a, au lipsit sau nu au mai ajuns în acest examen din diferite motive este de 81.229 de elevi. Este vorba despre copii de 14 ani, iar numărul lor este echivalentul populației unui oraș cât Târgu Jiu.

Graficul de mai sus conține numărul de elevi înscriși (cu albastru) și al celor care lipsesc din diverse motive (cu portocaliu) în dreptul claselor I, a VII-a și a VIII-a. Pe coloanele 3 și 5 apar numărul elevilor care au fost prezenți și care au luat măcar media 5 (cu albastru) la simularea Evaluării Naționale din clasa a VII-a, respectiv Evaluarea Națională din clasa a VIII-a și numărul elevilor care au lipsit/au luat sub media 5 la cele doua examene (cu portocaliu). Toate datele sunt raportate la cohorta inițială, la numărul elevilor care au intrat în clasa I.

Analizând graficul se poate observa că peste 34 de mii de elevi care anul trecut au avut sub media 5 la Evaluarea Națională sau nu s-au prezentat, anul acesta au trecut peste pragul mediei 5 la acest examen.

Foto: Fotografie creată de Arthur Krijgsman, de la Pexels

Exit mobile version