BREAKING Salarizarea profesorilor, eliminată din proiectul legii Educației – surse

Foto: Octav Ganea - INQUAM Photos

Prevederile despre salarizarea cadrelor didactice și alte prevederi care au legătură cu salarizarea sau premierea profesorilor vor fi eliminate din proiectele legilor Educației, conform surselor Edupedu.ro. Acest lucru s-a întâmplat cu puțin timp înaintea ședinței de guvern de miercuri, la Palatul Victoria, în biroul premierului. O ședința ar fi avut loc cu participarea prim-ministrului Nicolae Ciucă, ministrei Educației Ligia Deca, ministrului Muncii Marius Budăi, ministrei Familiei și Tineretului Gabriela Firea și ministrului Finanțelor, Adrian Câciu.

Ședința ad-hoc pe tema salarizării prevăzute în proiectele legilor Educației a dus și la întârzierea ședinței de Guvern, care, în loc să înceapă la ora 14, a început la 14:50.

De remarcat că în declarațiile făcute la începutul ședinței de Guvern, nici Ligia Deca și nici Nicolae Ciucă nu au anunțat aceste modificări de ultimă oră în privința prevederilor despre salarizare.

La briefingul de presă ministra Ligia Deca a răspuns unei întrebări pe acest subiect, venite de la reporterul TVR că, într-adevăr, salarizarea a fost eliminată, iar sindicatele au agreat acest lucru.

Edupedu.ro semnala pe 9 martie fuga de răspunsuri despre salariile profesorilor a Ligiei Deca. Ministrul Educației a evitat atunci aproape toate întrebările pe subiect, mai puțin cea cu impactul bugetar.

Cererea de eliminare a articolelor care conțin prevederi despre salarizare ar fi fost făcută și formal, de către Ministerele Muncii și Finanțelor, conform surselor noastre, dar amendamentele din avize nu ar fi fost preluare de Ministerul Educației.

Justificarea eliminării măsurilor care privesc salarizarea, ar fi, conform surselor noastre, bazată pe faptul că Legea 153/2017 conține exclusiv prevederile despre salarizarea în sectorul bugetar. În plus, PNRR prevede o nouă lege a salarizării unitare pentru sectorul public, prevederile cu salarizarea neputând fi introduse în nicio lege sectorială.

Conform surselor Edupedu.ro, prevederile despre salarizare, pe care ministerele au cerut să fie eliminate, sunt în art. 129 alin. (2), art. 212 alin. (3)  și art. 213 alin. (4) din proiectul legii învățământului preuniversitar.

Concret, acestea prevăd:

Pentru proiectul de lege a învățământului superior, prevederile care ar trebui eliminate pentru că au măsuri care privesc salarizarea, ar fi următoarele, potrivit surselor Edupedu.ro: art.108 alin.(4), art. 201 alin. (6), art. 211 alin. (3), art. 213 alin. (3), art. 214 și art. 246 alin. (4).

Articolele respective prevăd:

Articol în curs de actualizare

Exit mobile version