Directorii de școli vor avea un fond la dispoziția lor din care vor putea să premieze profesorii care fac „activitate suplimentară”, conform proiectului legii Deca

37.316 vizualizări
Foto: © Stereo Lights | Dreamstime.com
Directorii unităților de învățământ vor avea dispoziție un fond special prin care vor putea premia profesorii care fac „activitate suplimentară”, potrivit proiectului legii învățământului preuniversitar, publicat de Ministerul Educației, după prezentarea în Guvern a draftului. Fondul este în valoare de 2% din fondul de salarii al instituției.

O persoană poate lua de maximum două ori pe an acest tip de „premiu pentru activitate suplimentară” de la director, iar eligibile sunt doar cadrele didactice din unitatea de învățământ.

Articolul 212, alineatul 3 din proiectul de lege prevede:

„Personalul didactic din învățământul preuniversitar beneficiază de premiul pentru activitate
suplimentară, acordat de două ori pe an de directorul școlii, din fondul de 2% a fondului de salarii constituit la nivelul unității de învățământ, conform unor criterii specifice aprobate de DJIP/DMBIP elaborate de consiliul de administrație al unității de învățământ, în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educației”.

Foto: captura din proiectul legii Deca

Nu este menționat ce anume înseamnă „activitatea suplimentară”, ce implică aceasta. Articolul din draft arată că vor exista niste criterii specifice elaborate de consiliul de administrație al școlii, aprobate de Direcțiile Județene de Învățământ (actualele inspectorate), în baza unei metodologii făcute de Ministerul Educației.

Conform unei declarații făcute la Radio România Actualități, articolul respectiv ar fi fost introdus în proiectul de lege la solicitarea celor de la UDMR.

Foto: © Stereo Lights /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


18 comments
  1. Legile propuse de UDMR au impact negativ pentru România nu este prima lege care crează probleme și discordie,nervi….

  2. Daca ME dispune de banuti cel mai corect pt. bunul mers al sistemului ar fi sa angajeze personal didactic specializat in activitati suplimentare in afara programului scolar pentru parintii care doresc neaparat si alte activitati, sa nu impovareze profesorii cu aceste activitati care nu au nici in clin nici in maneca cu specilitatea fiecaruia .Noi suntem de toate : psihologi , ecologisti , artisti , coregrafi , pictori , etc …In ideea de a acoperi cele 8 ore de munca , uitand ca acele ore trebuiesc folosite pt pregatirea materialelor didactice pt ore ( lectii , teste , monitorizare progres scolar , consolidare , pregatire concursuri s. m.d.)
    Ideal ar fi sa ne permita sa ne focusam cum se cuvine disciplinei pe care o predam , in loc sa ne dedicam performantei fiecare in aria sa facem de toate si nimic cum trebuie .

  3. Comentariile sunt revelatoare.
    Bănuiala mea că nu toți banii Asociației de părinți sunt declarați se confirmă. Director, reprezentantul directorului (pardon, al părinților!) fac echipă bună.
    Se bagă mâna peste tot!
    A fost ultimul formular 230 pe care l-am dat școlii!

  4. De fapt nu e nimic nou aici. Acum cativa ani in urma tocmai ce s-a renuntat la acordarea salariului de merit. Din nou revine. In concluzie, ce a fost rau in trecut? Nu toti profesorii luau gradatie de merit, dar macar o data pe an aveau o “prima” pentru implicare in scoala.

    1. Valorile s-au rasturnat. Azi, merit poate insemna sa torni, sa implementezi politicile unor ong-uri, sa te supui cu drag si spor noilor tendinte in ceea ce priveste identitatea de gen si vaccinarea OBLIGATORIE

  5. Directorul este patron? Aceasta este cea mai proastă variantă posibilă deorece încurajează “evaluarea” subiectivă.

  6. Bravo Oana asa-i.Directorasii numiti -al meu e de 12 ani -fara sa dea un test
    2% se duce lacine-i cinta in struna chiar si la soferi si ingrijitori numai sa asculte pe la usi sa stie el ce si cum.Invatatorii nu vor lua desi la tara sint singurii caremai isi fac treaba.

  7. Da vezi atunci mâncătorie in școli…Va acum e ce e,dar atunci nu va mai exista colegialitate,decât dacă ia unul și împarte la toți…

      1. Dacă ,,aceștia nu știu să nu mărească salariile”, înseamnă că ei știu să le mărească. Nu, cumva ?

  8. Fantastic!
    Nu poate nimeni care nu e in grațiile directorului sa ia gradatie de merit, dirigentie, ore suplimentare, optionale, iar acum ii puneți la dispozitie si bani!
    Manipuleaza si cand respira, te obliga prin acoliți sa ii faci amicii membri ai C.A.(caci nu se aplica regula votului secret!)Se uita urat cand ii vorbesti de regulamente, de reguli de management, considera ca el e singurul îndreptățit sa imparta normele didactice, unde, evident, clasele bune sunt ale cui trebuie, nu are pic de rușine când trimite noaptea/ duminica WhatsApp-uri, dar nu te anunță cu 24 de ore inainte, oficial, că este C.P., ,,pune” doar pe grup (unde nu e toata lumea) informații referitoare la schimbarea programului școlii seara, inaintea schimbării!
    Vorba aia, el e cu macazul in mână!
    De-acum să știe și părinții ca el e si tătucul banilor profesorilor, ca doar la semnalul lui lumea se invarte- și doar in sensul in care zice el; iar profesorului , dacă nu face ,,ce trebe”, să nu-i dea bani tataia nostrul!
    Ei, dați-i și bani!
    Am avut in peste treizeci de ani de activitate doar câțiva directori (nu câți miniștri!)!Oare de ce? De greu ce era, țineau de scaun ca și ăsta (care e de vreo doisprezece). Am putut, pe banii comunitatii locale dați de la școală, să trag la copiator in atâția ani maxim 50 de pagini gratuit! Dar de-acum vine binele!
    Serbări cu fanfaronadă am avut -la tot pasul! Cu plicuri date in plen (cu bani si felicitările de rigoare- de la asociația de părinți, de la comunitatea locală-pentru cei carora a ales să le dea acele clase – spre a fi păstorite în spiritul său (nu și al legilor-care-s departe de noi!).
    Haideți, dați-i niște bani directorului! Să îi impartă cum știe el! Căci, știți, i s-a luat de câțiva ani dreptul de a face numiri la nivel de școală!

    1. Da. Observațiile sunt corecte ca efect, dar nu sunt precizate cauzele.
      1. Directorul este, conform legii, reprezentatul legal al unității de învățământ ;
      2. Directorul este, conform legii, președintele consiliului de administrație, în incompatibilitate cu funcție de decizie;
      3. Directorul este director executiv, adică pune în aplicare hotărârile adaptate legal sau mai puțin legal de către membrii consiliului de administrație, care deși sunt obligați prin art. 9 din Regulamentul de organizare și funcționare a consiliului de administrație să fie absolvent al cursurilor de management educational și administrativ;
      4. Durectorul are obligația legala de a emite decizii numai după adoptarea unei hotărâri legale a CA și note de serviciu, art. 21-23 din Regulamentul CA;
      5. Directorul este în incompatibilitate conform dispozițiilor art. 234 din Legea 1/2011.
      La toate sesizările pe care le-am adresat M.E. și implicit ISMB, aspecte de încălcare a dispozițiilor legale în vigoare la care am primit răspunsuri jignitoare pentru un grad de inteligență minimă.
      O lege care nu prevede sancțiuni pentru încălcarea dispozițiilor legale cu intenție vădită, rea-credință sau din neglijență și abuz în serviciu întra sub incidenta răspunderii civile și penale, ultimele două, Codul penal și Codul de producea penală sancționează chiar și culpa sau din greșeală.
      Până când legile învățământului, atât preuniversitar cât și universitar nu au ademenea prevederi legile nu vor putea fi eficiente.
      Poveste cu codul de etica este egal cu zero pentru ca nici acesta nu are sancțiuni.
      O lege trebuie sa fie conceputa pe zicala veche românească :”frica păzește bostanaria”.

  9. Elevii nu este obligatoriu sa mai fie în școlile cunduse de afiliații politic. Slugile de partid cu banii și viitorul analfabeților functionali asigurat este.

  10. Fondul de premiere de 2% exista în legea din 1997. L-am prins când am intrat în învățământ. Se dădea prin rotație, în funcție de vechime și grade. Mai puțin pe bază de merit. Pentru că toată lumea era “prietenă” și nu era nevoie să scuture cineva barca pentru că, așa cum se înțelegea, premierea asta minunată însemna un spor de 2% pentru fericitul sau fericita care o primea. Adică practic nimic. Îl dădeau pentru că exista în buget.

    Mult mai acerbă era (și este) bătaia pe gradația de merit – indiferent câți profesori merituoși sunt în județ/școală, numărul gradațiilor este extrem de scăzut, și se acordă “pe căprării” (arii curriculare). Dar este un spor mult mai mare, și se acordă pe 5 ani dacă nu mă înșel. Acolo cei doritori adună bibliorafturi peste bibliorafturi, pentru că se cunoaște la salariu.

    Nu știu cu ce se aleg elevii alergați pe la toate concursurile, trimiși la toate olimpiadele, înscriși în toate proiectele…

    Pentru 2% (din fondul de salarii, a nu se înțelege că s-ar acorda unei singure persoane, găsesc contabilii o modalitate de a îl acorda în forma antică, ca spor de doar 2% – adică din nou nimic!), se vor crea alte “roți”, spre surprinderea nimănui din școală. Eventual vor apărea eternii înscriși la microscopicul spor. Să fie primit.

    1. Cica activitati facute de profesori….,,,,,,sai premieze😂😂😂…….,,dar copiii care au facut parte din programul PNNR asa zisul proiect cu fonduri europene pentru table electrice si au tinut copii cu orele saptamani intregi in beneficiul cui a fost a Directorilor si-au bagat bani in buzunare sa nu mai zicem de burse o bataie te joc …un copil pentru o medie 9,46 primeste o bursa de studiu 50de lei daca ai suni spune ca n-au buget………traim in Romania niciodata nu se va face schimbari in binele copiilor doar in favoarea lor pentru asi umple buzunarele de bani doar in beneficiul lor …..aici parinti trebuie sa facem ceva pentru ca ei incontinuare vor aplica legile care le vor convine lor fara a intreba copiii ca despre ei este vorba si despre viitorul lor,dupaia sa mira statul ca navem doctori,profesori ..etc…..pentru ca toti vor pleca afara unde li se vor respecta deciziile si se va tine cont de parerea lor in fine ………..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile portugheze ar putea să își aleagă o treime dintre profesori, încât să fie pliați pe nevoile comunității și pe proiectele educaționale – discuții în Ministerul Educației din Portugalia

Ministerul Educației din Portugalia dorește să acorde autonomie directorilor de școli, astfel încât aceștia să poată selecta o treime dintre profesori, ținând cont de profilul dorit al cadrelor didactice și…
Vezi articolul

Examenul pentru directorii de școli: Nota minimă foarte probabil va fi 7, la concursul din 27 iulie. Subiectele vor testa abilitățile cognitive și manageriale. Un director administrativ să pună în aplicare proiectele finanțate prin PNRR – anunță ministrul Educației

Concursurile de directori școlari vor fi organizate pe 27 iulie 2021, când Ministerul Educației va organiza un examen scris “la care vor putea să participe toți cei care aspiră la…
Vezi articolul