Campanii de informare pentru profesori pe toată perioada toamnei, ca să poată identifica un elev care a consumat droguri, anunțate de Ligia Deca

Ligia Deca / Foto: captură - Youtube

„Avem prevăzute acțiuni de informare pe toată perioada toamnei, septembrie, octombrie, noiembrie, în așa fel încât atât cadrele didactice, cât și personalul suport din școli să poată să identifice comportamentele care ne pot indica o eventuală adicție și să poată să știe exact cum procedează”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, după ședința de Guvern de astăzi, 8 septembrie. Amintim, în martie anul acesta, Kallós Zoltán, secretar de stat în Ministerul Educației anunța că 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri.

Acțiunile de informare sunt incluse în Planul comun de acțiune pentru siguranță școlară și „o măsură vizează crearea unui grup de lucru care să elaboreze un cadru normativ pentru testarea elevilor care se află într-o situație de suspiciune”, a precizat Ligia Deca.

Reporter: Cum se va face testarea pentru droguri? S-a lămurit acest aspect? 

Ligia Deca: În ceea ce privește consumul substanțelor interzise, avem un Plan comun de acțiune pentru siguranță școlară, semnat acum câteva zile de către Ministerul Afacerii în Afacerilor Interne, Ministerul Educației, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Sănătății, Ministerul Familiei, Ministerul Culturii și o serie de alte entități cu responsabilități în acest sens. Una dintre măsuri vizează crearea unui grup de lucru care să elaboreze un cadru normativ pentru testarea elevilor care se află într-o situație de suspiciune. Nu avem încă detaliile tehnice, pentru că ele urmează a fi perfectate de către specialiști în următoarele două luni. 

Reporter: Ele se vor aplica de acest an, adică concret, când vom avea o soluție pentru copiii care au această dependență? 

Ligia Deca: Cred că soluția nu ține doar de testare. Cred că Ministerul Educației are în primul rând obligația să ajute prin campanii de informare. Rolul nostru este să educăm, prin campanii în care împreună cu familiile reușim să identificăm adolescenții care au o problemă de dependență. Aceștia, în momentul în care au o problemă de dependență, știm cu toții, dependența este o boală, trebuie să fie priviți ca niște persoane care au nevoie de ajutor și de măsuri pentru reabilitare. 

De aceea, lucrăm îndeaproape cu centrele de testare și prevenire a consumului de droguri, împreună cu Ministerul Sănătății, împreună cu psihologi și consilieri școlari, pentru a putea, atunci când întâlnim astfel de cazuri, să venim în ajutorul familiilor și al tinerilor. În rest, ne propunem ca în cadrul acestui plan comun de siguranță pentru siguranță în școli, să facem tot ceea ce ține de școală, de Ministerul Educației, să prevenim consumul de substanțe interzise. 

Reporter: Un profesor în acest moment știe să identifice un elev care a consumat droguri? Are această abilitate, are informațiile necesare? 

Ligia Deca: În acest sens, tot în acest plan comun de acțiune avem prevăzute acțiuni de informare pe toată perioada toamnei, septembrie, octombrie, noiembrie, în așa fel încât atât cadrele didactice, cât și personalul suport din școli să poată să identifice comportamentele care ne pot indica o eventuală adicție și să poată să știe exact cum procedează. Adică să anunțe familia, să anunțe conducerea școlii și să poată fi luată o decizie vizavi de măsurile ulterioare. 

Informații de context

Testarea antidrog a elevilor să fie făcută doar după informarea şi cu acordul părinţilor, în două situaţii, la solicitarea directă a părinţilor sau când profesorii observă un anumit tip de comportament, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Referitor la testarea antidrog în școli, președintele Federației Părinților, Iulian Cristache, spune că „nu vom fi de acord cu testarea în masă. De ce? Pentru că nu ajută și îmi miroase a business privat””

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Sorin Ion, a declarat pe 4 septembrie că elevii nu vor fi testați în masă pentru consumul de droguri. O comisie va decide dacă un elev va fi testat sau nu, însă cu acordul părinților.

Rezultatele testului antidrog pentru elevii din București nu vor fi cunoscute de școli, ci de către familie, potrivit prefectului Capitalei: „nu trebuie ca rezultatul acesta să fie unul public, pentru că altfel vom transforma o luptă legitimă împotriva consumului de droguri într-o stigmatizare a unor copii și, știu eu, victimele unor posibile acțiuni de bullying.”

DOCUMENT Planul de acțiune pentru siguranță școlară
Citește și:
Câte 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri, anunță Kallós Zoltán, secretar de stat în Ministerul Educației
Exit mobile version