Câte 500 de euro pe semestru pentru fiecare profesor care urmează cursuri de conversie profesională într-o universitate, acordați de Ministerul Educației prin proiectul ROSE – adresa trimisă rectorilor din țară și condițiile pentru universități

elaborarea curriculumului de liceu

Foto: © Poznyakov | Dreamstime.com

Profesorii care doresc să participe la programe de conversie profesională în universități pot primi câte 500 de euro pe semestru de studii și, astfel, până la 1.500 sau 2.000 de euro în funcție de durata studiilor, bani acordați de către Ministerul Educației prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE) care realizează Proiectul privind Învățământul Secundar (Romania Secondary Education Project – ROSE), anunță Ministerul Educației într-un comunicat primit la redacție.

ROSE beneficiază de o finanțare de 200 milioane de EURO, provenind dintr-un împrumut acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), și are o durată de implementare de 9 ani, între 2015 și 2024. În cadrul proiectului, sunt finanțate 393 granturi pentru instituțiile de învățământ superior, valoarea totală alocată fiind de peste 47,6 milioane de EURO, un număr de 264 sub-proiecte fiind în curs de implementare, în timp ce 129 au fost finalizate, potrivit adresei de la minister, semnată de secretarul de stat Gigel Paraschiv.

Astfel, una dintre componentele proiectului urmărește formarea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, și, în acest sens, va fi finanțată participarea acestora în programe de conversie profesională, dezvoltate în concordanță cu prevederile OM nr. 6.194 / 2012 privind aprobarea Normelor metodologice de organizare și funcționare a programelor de conversie profesională a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar. Finanțarea acordată pentru fiecare cadru didactic este de 500 EURO/semestru de studii, ceea ce conduce la o sumă totală, după caz, de 1.500 sau 2.000 EURO, în funcție de durata programului de studii ales, potrivit aceluiași document.

Ce trebuie să facă rectorii

În acest sens, rectorii universităților sunt invitați să comunice dacă instituția pe care o conduc “dorește să realizeze programe de formare pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar din categoria menționată mai sus. În cazul unui răspuns afirmativ, vă rugăm să ne transmiteți lista programelor pe care intenționați să le derulați, care deja au parcurs procedura menționată la art. 5, alin. (1) din OM 6194/2012, cu precizarea adresei de internet de unde pot fi descărcate mai multe informații cu privire la procesul de admitere a candidaților, precum și numele și datele de contact ale persoanei cu care se poate comunica în continuare pentru această problematică”, se prezintă în adresă.

Informațiile solicitate mai sus trebuie trimise până la data de 31.07.2022, la adresa de email oana.stefanescu@pmu.ro, este o altă precizare.

Redăm adresa (mai jos atașată și în format .pdf):

“Stimată Doamnă Rector,
Stimate Domnule Rector,

Ministerul Educației, prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă, implementează Proiectul privind Învățământul Secundar (Romania Secondary Education Project – ROSE) care își propune, prin intervenții la nivelul liceelor și al universităților de stat, precum și prin intervenții la nivelul întregului sistem de învățământ preuniversitar, să contribuie la reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar și la creșterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat și a celei de tranziție către învățământul terțiar.

ROSE beneficiază de o finanțare de 200 milioane de EURO, provenind dintr-un împrumut acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), și are o durată de implementare de 9 ani, între 2015 și 2024.

În cadrul proiectului, sunt finanțate 393 granturi pentru instituțiile de învățământ superior, valoarea totală alocată fiind de peste 47,6 milioane de EURO, un număr de 264 sub-proiecte fiind în curs de implementare, în timp ce 129 au fost finalizate.

Una dintre componentele proiectului urmărește formarea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, și, în acest sens, va fi finanțată participarea acestora în programe de conversie profesională, dezvoltate în concordanță cu prevederile OM nr. 6.194 / 2012 privind aprobarea Normelor metodologice de organizare și funcționare a programelor de conversie profesională a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar. Finanțarea acordată pentru fiecare cadru didactic este de 500 EURO/semestru de studii, ceea ce conduce la o sumă totală, după caz, de 1.500 sau 2.000 EURO, în funcție de durata programului de studii ales.

Astfel, Stimată Doamnă Rector, Stimate Domnule Rector, vă adresăm rugămintea de a ne comunica dacă instituția pe care o conduceți dorește să realizeze programe de formare pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar din categoria menționată mai sus. În cazul unui răspuns afirmativ, vă rugăm să ne transmiteți lista programelor pe care intenționați să le derulați, care deja au parcurs procedura menționată la art. 5, alin. (1) din OM 6194/2012, cu precizarea adresei de internet de unde pot fi descărcate mai multe informații cu privire la procesul de admitere a candidaților, precum și numele și datele de contact ale persoanei cu care se poate comunica în continuare pentru această problematică.

Vă rugăm să ne transmiteți informațiile solicitate până la data de 31.07.2022, la adresa de email oana.stefanescu@pmu.ro.

Mulțumindu-vă pentru colaborare, vă asigur de întreaga mea considerație.

Gigel PARASCHIV
Secretar de stat”, este comunicatul ministerial.

Foto: © Poznyakov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește pe aceeași temă și:
Va fi mai greu să devii profesor, potrivit proiectului privind legea Educației în învățământul preuniversitar / Au fost incluse noi module, iar masterul didactic nu mai este suficient pentru a preda
Profesorii se vor putea titulariza și pe mai puțin de 18 ore, cât este o normă didactică de bază, anunță ministrul Cîmpeanu, pentru viitoarea Lege a Educației din Preuniversitar / Cel mai mic salariu net va fi 3.750, adică va fi cel mediu pe economie
Exit mobile version