Ce s-a decis la Summitul COP26 pentru încălzirea climatică. Rezultatele, modeste, după negocierile intense

Foto: © Rafael Henrique | Dreamstime.com

Liderii mondiali au ajuns la cel mai important pact privind schimbările climatice de la Acordul de la Paris 2015, în urma a două săptămâni de negocieri intense tensionate la Glasgow, transmite RFI, preluat de G4Media.ro. 197 de țări au semnat Glasgow Climate Pact, în pofida unor rezerve exprimate de mulți reprezentanți ai statelor participante. A fost păstrat obiectivul de menținere a creșterii temperaturii globale cu doar 1,5°C față de epoca preindustrială.

Context: Summit-ul de la Glasgow în Scoția s-a desfășurat între 31 octombrie și 12 noiembrie, sub președinția Marii Britanii. COP este acronimul de “Conference of Parts – Conferința Părților” și se desfășoară anual din 1995 sub egida ONU. Anul acesta a ajuns la ediția cu numărul 26.

Astfel, prin pact li se cere statelor să își asume angajamente serioase în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, începând din 2022. Însă o formulare ambiguă – “circumstanțe naționale speciale” – poate lăsa la latitudinea fiecărui stat să nu respecte angajamentele.

Președintele COP26, ministrul Mediului din Marea Britanie, Alok Sharma, a încheiat discuțiile după ce aproape 200 de națiuni au ajuns în sfârșit la un consens cu privire la modul de a combate criza climatică, scrie G4Media.

Acordul a fost revizuit prin înlocuirea formulei „renunţare treptată” la cărbune cu expresia „reducere treptată” a consumului de cărbune, în urma unei propuneri din partea Indiei, informează Reuters, citată de Agerpres. Față de această propunere a Indiei, agreată de China, Elveția și Uniunea Europeană și-au exprimat nemulțumirea.

“Acordul este imperfect, dar dă dovadă de consens şi susţinere. Sper că putem părăsi această conferinţă uniţi în oferirea unui lucru semnificativ pentru oameni şi pentru planetă”, a declarat Alok Sharma, coordonatorul Conferinţei COP26, transmite cotidianul The Guardian.

Noutate: un acord SUA-China pe emisiile de metan și energia curată

Într-un anunț neașteptat, SUA și China s-au angajat să stimuleze cooperarea în domeniul climatic în următorul deceniu. S-a convenit o serie de aspecte, scrie BBC, inclusiv legate de emisiile de metan și de trecerea la energie cât mai curată:

În declarația comună se arată că ambele părți își vor „reaminti angajamentul ferm de a lucra împreună” pentru a atinge obiectivul de temperatură de 1,5oC stabilit în Acordul de la Paris din 2015. De ce contează? Fiind cei mai mari doi emițători de CO2 din lume, un acord între SUA și China este considerat esențial pentru a menține pragul de creștere a temperaturii de maximum 1,5oC.

COP26 / Foto: ec.europa.eu

China a fost anterior reticentă în legătură cu emisiile interne generate de arderea cărbunilor pe termen scurt, așa că această declarație este văzută ca o recunoaștere a necesității unei acțiuni urgente.

E însă destul? Organizațiile, inclusiv Greenpeace International, au salutat declarația comună. Cu toate acestea, directorul său executiv, Jennifer Morgan, a avertizat că oricum ambele țări trebuie să demonstreze un angajament mai mare pentru atingerea obiectivelor climatice, mai notează BBC.

Deciziile luate, asemănate cu “discrepanțele lumii în care trăim”

Rezultatele majore includ, astfel, după cum informează RFI:

Reprezentantul UE pentru climă la summit, Frans Timmermans, a numit-o o “decizie istorică”.

Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a numit rezultatul “un compromis care reflectă interesele, contradicțiile și starea voinței politice din lumea de astăzi”. “Este un pas important, dar nu este suficient. Este timpul să trecem în modul de urgență. Bătălia împotriva schimbărilor climatice este lupta vieților noastre și această luptă trebuie câștigată”, a mai spus el.

Alte obiective concrete (sursa)

Foto: © Rafael Henrique | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Vezi și:
15 noiembrie 2021: Ursula von der Leyen, dezamăgită de țintele convenite la summit-ul climatic COP26
31 octombrie 2021: COP26: Ce este conferința ONU privind schimbările climatice de la Glasgow și de ce este importantă?
26 octombrie 2021: Nou semnal de alarmă tras de ONU privind gazele cu efect de seră: Clima este într-un derapaj necontrolat
14 octombrie 2021: Importanța științei în abordarea schimbărilor climatice globale, dezbătută la evenimentul digital OneOceanScience, pe 25 octombrie 2021
3 octombrie 2021: Elevi din 20 de țări au ținut lecții la clasă despre schimbările climatice, într-o mișcare de conștientizare a schimbărilor din natură / Producția de dioxid de carbon s-ar putea reduce cu 19 gigatone în 30 de ani și dacă 16% din elevi ar avea acces la informație relevantă despre mediu
1 octombrie 2021: Activista suedeză Greta Thunberg a defilat alături de sute de tineri la Milano, pentru protejarea climei. Mesajele participanților: “Lumea se trezeşte şi schimbarea va veni, indiferent dacă vreţi sau nu acest lucru”, “Nu există o planetă B”
Exit mobile version