Consiliul Național al Rectorilor – împotriva unui prag stabilit prin lege pentru mandatele rectorilor: a adoptat o rezoluție prin care cere ca numărul acestora să fie “limitat”, dar limita să fie decisă de universitate, iar durata unui mandat să fie de cinci ani

Foto: Pixabay.com

Consiliul Naţional al Rectorilor a adoptat o rezoluţie prin care solicită ca numărul de mandate ale rectorului să fie limitat şi stabilit de către fiecare comunitate academică, iar forul se pronunță ca mandatele pentru toate structurile și funcțiile de conducere din universități să aibă cinci ani, relatează Agerpres, preluată de G4Media.ro. Aceeași rezoluție mai propune acordarea diplomei și titlului de doctor de către universități, precum și înființarea unui Registru Unic Naţional Integrat al Diplomelor şi Actelor de Studii (RUNIDAS) în scopul prevenirii fraudelor academice.

Conform rezoluției citate de Agerpres, CNR propune o limită pentru numărul de mandate, dar nu o specifică, lăsând decizia la nivelul universităților: „Pentru consolidarea autonomiei universitare, în paralel cu asumarea responsabilităţii, numărul de mandate ale rectorului este limitat şi este stabilit de către fiecare comunitate academică. Mandatele au durata de cinci ani pentru toate structurile şi funcţiile de conducere din universităţile româneşti”.

Consolidarea responsabilităţii şi autonomiei universitare prin acordarea diplomei şi titlului de doctor de către universităţi, conform uzanţelor internaţionale, susţinerea coordonării de către universităţi a tuturor ciclurilor de învăţământ superior medical, inclusiv rezidenţiatul, sunt alte solicitări ale CNR.

Sursa citată menționează și cine a fost prezent și cine nu la reuniunea Consiliului de la Craiova, din perioada 10-12 noiembrie:

Citește mai mult despre rezoluția CNR pe G4Media.ro

Respingerea limitării numărului de mandate la 2, totalizând maximum opt ani, a fost semnalată, la o ceremonie a Universității din Craiova, și de președintele CNR, Sorin Cîmpeanu, după cum EduPedu a scris aici.

În vară, când Sorin Cîmpeanu, ca fost ministru al Educației, a pus în dezbatere publică proiectele de legi ale educației, el a propus prin aceste proiecte eliminarea din lege a pragului de mandate. În paralel, guvernul Ciucă a avizat negativ o propunere legislativă de modificare a actualei legi, ca rectorii să aibă maximum 2 mandate care să nu depășească mai mult de opt ani, proiectul primind aviz de respingere și din partea Comisiei de învățământ a Camerei Deputaților.

Și aceasta, deși universități precum Universitatea din București, dar și organizații precum Alianța Națională a Organizațiilor Studențești (ANOSR) au cerut impunerea limitei de 2 mandate – maximum 8 ani.

Citește și:
Președintele Consiliului Rectorilor, Sorin Cîmpeanu – mesaj public, la Craiova, împotriva pragului de 2 mandate de maximum 8 ani pentru rectori / Fostul ministru și-a reluat în ultimele zile comunicarea publică, după o lungă pauză în urma demisiei de la Educație, în plin scandal de plagiat
Rectorii români care vor să profite de pe urma schimbărilor propuse în legea învățământului superior, cu ochii pe banii din PNRR – prezentați ca “oligarhie” în reputata publicație internațională Times Higher Education
EXCLUSIV Câte mandate permit țările europene rectorilor. Senatorii români deschid poarta mandatelor nelimitate pentru șefii universităților, pe când majoritatea democrațiilor europene păstrează limita de două
Exit mobile version