Rectorii români care vor să profite de pe urma schimbărilor propuse în legea învățământului superior, cu ochii pe banii din PNRR – prezentați ca “oligarhie” în reputata publicație internațională Times Higher Education

2.229 de vizualizări
conducătorii de doctorate
Foto: Pixabay.com
Atitudinea multora dintre rectorii universităților din România care nu au luat poziție față de schimbările din proiectul legii învățământului superior, precum cele referitoare la mandatele nelimitate sau cele privind amnistierea plagiatorilor, a devenit subiect în presa internațională. Subiectul a fost tratat, săptămâna aceasta, în reputata publicație dedicată învățământului superior Times Higher Education, asociată rankingului internațional cu același nume, care citează critici români potrivit cărora conducerea universităților face loc unei “oligarhii” și unei “rețele speciale’ a rectorilor. Printre beneficiari este inclus și Sorin Cîmpeanu.
  • Amintim că, în momentul anunțării demisiei din funcția de ministru, Sorin Cîmpeanu a indicat faptul că va rămâne profesor, rector și senator: “Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator”, a scris el în anunțul de joi seară.

Cîmpeanu este prezentat în articolul THE, publicat înaintea demisiei sale și care nu face referire la acuzațiile de plagiat la adresa sa, prin prisma poziției sale de rector suspendat al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară – București și de președinte suspendat al Consiliului Național al Rectorilor, suspendările fiind valide pe perioada exercitării mandatului de ministru al Educației.

Potrivit sursei citate, “rectorii români se confruntă cu un val de critici dure pentru refuzul de a condamna schimbările care înlătură limita de două mandate pe care le pot avea” sau care “includ o amnistie a plagiatului în domeniul doctoratelor, precum și o slăbire a reglementărilor ce interzic rudelor candidaților să facă parte din comisiile de examene”.

THE îl citează pe Ciprian Mihali, conferențiar în cadrul Universității Babeș-Bolyai, potrivit căruia “avem o rețea foarte puternică de rectori, iar acești rectori sunt mai mult sau mai puțin implicați în politică”. El menționează o “oligarhie” a rectorilor apropiați lui Sorin Cîmpeanu și despre o “alianță foarte puternică între rectori și politicieni”.

În aceiași termeni este citat și Radu Vancu de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, care vorbește despre o “famiglia” și despre felul cum “universitățile sunt conduse ca o afacere de familie”.

Toate acestea, notează Times Higher, în condițiile în care conducerea universităților devine tot mai atrăgătoare în condițiile finanțărilor de peste 29 de miliarde de euro așteptate prin PNRR, dintre care o parte vor fi alocate cercetării și învățământului superior.

Potrivit THE, unul dintre puținii rectori care s-au pronunțat împotriva schimbărilor propuse prin proiectul de lege este Daniel David de la Universitatea Babeș-Bolyai. El este citat spunând că UBB va menține limita de două mandate. Tot el este citat spunând că, “în România, de obicei, cineva care este într-o poziție de putere nu este văzut ca un reprezentant al grupului, ci ca șef al grupului. Oamenii sunt obișnuiți mai degrabă să li se spună ce să facă, decât să aibă inițiativă”.

În privința propunerilor legislative de amnistiere a plagiatorilor, THE notează – în articolul publicat într-un moment în care cazul Sorin Cîmpeanu abia apăruse – că printre potențialii beneficiari se numără “mulți politicieni, inclusiv premierul Nicolae Ciucă, al treilea deținător al acestei funcții, din ultimul deceniu, care se confruntă cu acuzații de plagiat în teza de doctorat”.

Articolul (integral aici) se încheie cu un comentariu al lui Radu Vancu, potrivit căruia e o problemă de sistem, nu doar una academică, iar “sistemul încurajează deschis hoția. Nu doar că nu ești pedepsit, dar obții în mod fățiș privilegii prin furt”.

Citește și:
SURSE Gigel Paraschiv – propunerea înaintată de PSD premierului Nicolae Ciucă pentru a prelua funcția de ministru al Educației, după demisia lui Cîmpeanu / Paraschiv este un apropiat al lui Cîmpeanu și al lui Costoiu, iar schimbarea ministrului ar fi una de formă
BREAKING Scindare în Consiliul Rectorilor: Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și SNSPA anunță că nu au semnat un comunicat emis de CNR care îl susținea pe Cîmpeanu în scandalul plagiatului
BREAKING Rectori până la moarte. Proiectul noii Legi a educației prevede că fiecare universitate își stabilește numărul maxim de mandate pentru un rector, dar precizează în mod absurd că nu poate avea totuși “un număr nelimitat de mandate”
BREAKING Prescrierea plagiatului în 3 ani de la săvârșirea faptei – o nouă metodă de amnistiere a plagiatorilor inclusă în proiectul de lege a Educației / Cele 273 de amendamente ale ANOSR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Clasamentul internațional QS după domenii de studiu – 2024: Mai puține universități românești prezente, cu mai puține apariții  față de anul trecut / Cluj-Napoca și București – singurele orașe universitare românești reprezentate / Absență pe linie la Educație, Administrație, Drept sau Comunicare

Doar șapte universități românești sunt prezente în ediția din acest an a clasamentului internațional Quacquarelli Symonds după domenii de studiu, publicată miercuri, iar primele două – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca…
Vezi articolul

Majorarea salariilor din Educație nu există în programul guvernului Ciolacu. În replică, Ligia Deca susține că „față de decembrie 2016, salariul brut al unui profesor s-a triplat” / Ministrul nu precizează că brutul a crescut mult mai rapid ca netul, în 2018, prin mutarea contribuțiilor angajatorului la angajat, sau că profesorii ar fi trebuit să aibă încă din ianuarie 2020 salariul primit abia în 2023

Ministrul Educației a declarat că salariul brut al unui profesor debutant s-a triplat, față de nivelul din decembrie 2016. Afirmația a fost făcută de Ligia Deca la audierile din Parlament,…
Vezi articolul

Mircea Miclea: În toamnă, când vom merge la școală, vom ști cum să procedăm? Nu, pentru că n-am experimentat / Poți începe în județele cu puțini infectați, prin a merge la școală cu jumătate din efective

“Sunt studii foarte serioase despre risc. Ele arată următorul lucru: un sistem este mai în siguranță dacă începe să experimenteze. Învață din ce experimentează, se corectează și atunci devine din…
Vezi articolul

INTERVIU Dacian Dragoș, președintele Consiliului Național de Etică și al comisiei de etică de la Babeș-Bolyai, despre verificarea tezei de doctorat a ministrului Cîmpeanu: Tezele vechi nu pot fi verificate concludent prin softuri antiplagiat / “Singura rezolvare a oricăror dubii ar fi fost publicarea integrală a tezei, undeva unde oricine să o poată consulta”

Verificarea tezelor de doctorat mai vechi, precum cea a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, susținută în anul 2000, nu poate fi făcută prin softuri anti-plagiat într-o manieră în care “să tragi…
Vezi articolul

Cât de pregătită este România pentru adaptarea la educația online? Nou raport realizat de OECD pe baza testelor PISA / Expertul Andreas Schleicher: Elevii vor deveni mai pretențioși când va reîncepe școala

Cele mai multe țări dintre cele incluse în ultima evaluare PISA nu sunt pregătite pentru lumea învățării în medii digitale, cu toate oportunitățile acesteia, într-o vreme în care, sub presiunea…
Vezi articolul