ULTIMA ORĂ Universitatea din București cere oficial ca rectorii să aibă cel mult 2 mandate, adică maximum 8 ani, în fruntea universităților, după ce Guvernul Ciucă și-a anunțat susținerea pentru mandatele nelimitate prevăzute de proiectul legii Cîmpeanu / Legea nouă nu trebuie să „șteargă” mandatele actuale sau trecute

4.576 de vizualizări
Marian Preda / Foto: Cristian Nistor – Agerpres Foto
Universitatea din București cere oficial ca rectorii să poată să fie la conducerea unei universități pentru maximum 2 mandate, însumând cel mult 8 ani, după ce Guvernul Ciucă și-a anunțat susținerea pentru mandatele nelimitate prevăzute de proiectul legii Cîmpeanu. Într-un comunicat remis în această dimineață, universitatea condusă de Marian Preda (aflat la primul mandat) anunță că „orice universitate publică modernă trebuie să fie organizată și să funcționeze ca o democrație a egalilor, în care puterea este administrată colectiv și nu poate fi confiscată de o singură persoană căreia i-a fost încredințată conducerea doar temporar de către comunitatea academică”.

Universitatea din București atrage atenția asupra pericolului prevăzut de actualul proiect al legii Cîmpeanu: „atragem atenția că unul dintre subterfugiile folosite de cei care încearcă acum să se permanentizeze pe funcțiile de rector este acela că legea nu decide pentru trecut, ci pentru viitor, deci numărul de mandate, chiar dacă va fi limitat, va trebui numărat de la zero, odată cu adoptarea noilor Legi ale Educației”. Reprezentanții instituției de învățământ superior susțin că proiectul de lege ar trebui să stabilească „o limită de 8 ani în funcție, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele, de întreruperile acestora și de circumstanțele în care s-au produs aceste întreruperi”. 

 • Aceasta este a doua universitate ce reacționează pe subiect, după ce joi seară conducerea Universității “Lucian Blaga” din Sibiu a anunțat că două 2 sunt suficiente pentru orice rector, ca să își pună în practică viziunea de conducere.
 • Reacțiile universităților vin după ce Guvernul Ciucă a avizat negativ propunerea legislativă inițiată de USR ca rectorii să aibă maximum 2 mandate, deci 8 ani, în fruntea unei instituții de învățământ superior.
 • Guvernul, condus de un acuzat de plagiat, susține că mandatele de rector nu pot fi limitate pentru că proiectul legii Cîmpeanu, el însuși rector de 3 mandate, propune mandate pe viață.
Punctul de vedere al Universității din București cu privire la numărul de mandate al rectorilor, remis Edupedu.ro:

„Universitatea din București solicită decidenților limitarea mandatelor rectorilor la două mandate, însumând maximum 8 ani. 

Universitatea din București consideră că orice universitate publică modernă trebuie să fie organizată și să funcționeze ca o democrație a egalilor, în care puterea este administrată colectiv și nu poate fi confiscată de o singură persoană căreia i-a fost încredințată conducerea doar temporar de către comunitatea academică. Ca atare, Universitatea din București a stipulat clar, fără echivoc, în propria Cartă, că „o persoană nu poate fi Rector mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele, de întreruperile acestora și de circumstanțele în care s-au produs aceste întreruperi” (Art. 120 alin. 3).

Natura democrației, ca formă de organizare imperfectă, este în mod clar preferabilă altora, iar argumentele în favoarea acesteia sunt bine-cunoscute de la gânditorii greci încoace. Istoria sistemelor politice și organizaționale a oferit numeroase confirmări evidente atât în marile state democratice ale lumii, cât și în România. În mod contrar, sistemul comunist s-a pretins democratic, s-a manifestat prin autocrație și dictatură și a sfârșit peste tot în lume prin revoluții. 

Considerăm că, atâta timp cât rectorii sunt votați prin vot universal, așa cum se întâmplă și cu Președintele României, numărul de mandate al rectorilor trebuie să fie limitat. De asemenea, exemplul Președintelui Academiei Române, care la rândul său nu poate avea mai mult de două mandate, este și el foarte relevant pentru modelul ce trebuie adoptat de către universități.

Apelul la autonomia universitară, un principiu fundamental al funcționării universităților în statele democratice în stabilirea numărului de mandate, ridică negreșit problema gradului de influență, control și autoritate pe care un rector aflat la trei sau peste trei mandate îl are asupra comunității academice și a forurilor de decizie colectivă, precum Senatul universitar. Modelele autoritare și discreționare de control al votului, al reprezentanților la congrese de alegeri și foruri de conducere și decizie, iar în final al partidelor politice, au fost prea vizibile social în ultimele decenii pentru a nu crea reala îngrijorare că pot fi preluate din politică și în universitățile din România. Autonomia universitară trebuie însoțită de responsabilitatea publică a universităților în aprofundarea unor valori democratice în societate și, cu atât mai mult, în interiorul comunităților academice. 

Pe de altă parte, atragem atenția că unul dintre subterfugiile folosite de cei care încearcă acum să se permanentizeze pe funcțiile de rector este acela că legea nu decide pentru trecut, ci pentru viitor, deci numărul de mandate, chiar dacă va fi limitat, va trebui numărat de la zero, odată cu adoptarea noilor Legi ale Educației. Considerăm că Legea Învățământului Superior trebuie să precizeze clar, așa cum a făcut-o și Universitatea din București în propria Cartă, că se stabilește o limită de 8 ani în funcție, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele, de întreruperile acestora și de circumstanțele în care s-au produs aceste întreruperi. 

Suntem convinși că argumentele noastre vor fi larg acceptate de societatea românească, de studenți, de majoritatea profesorilor și a cercetătorilor. Suntem solidari cu conducerea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și le cerem și altor universități din România să ni se alăture în susținerea acestui demers. 

„Ce universitate puternică este aceea în care un singur membru al comunității ajunge să fie «de neînlocuit» de niciunul dintre sutele sau miile de colegi? O universitate sănătoasă este aceea care asigură în mod natural transferul de putere și de autoritate între membrii comunității academice, pentru a crea un mediu democratic de luare a deciziilor și de conducere colegială. Un rector lider știe că e dator să formeze și să sprijine colege și colegi competenți și dedicați, care să ducă mai departe proiectele universității și să o conecteze la bunele practici academice internaționale: prorectori, decani, prodecani, directori de departament. Cât de bun, ca lider, poate fi considerat un rector dacă le spune tuturor colegilor că niciunul nu îl poate înlocui și păstrează puterea nelimitat în propriile mâine?”, declară Marian Preda, Rectorul Universității din București.

Universitățile, creuzetele de formare a viitorilor lideri sociali, politici, economici, comunitari, nu pot abdica de la principiile democratice, nu își pot îndeplini adevărata misiune și nu pot pretinde aplicarea acestora în societate dacă nu le promovează în propria viață academică”.

Citește și:
Conducerea Universității “Lucian Blaga” din Sibiu cere maximum două mandate pentru rectori / Este prima reacție a unei instituții de învățământ după ce Guvernul a dat aviz negativ propunerii legislative care prevede această limită
DOCUMENT Guvernul Ciucă avizează negativ propunerea legislativă ca rectorii să aibă maximum 2 mandate, deci 8 ani, în fruntea unei universități. Executivul condus de un acuzat de plagiat susține că mandatele de rector nu pot fi limitate pentru că proiectul legii Cîmpeanu, el însuși rector de 3 mandate, propune mandate pe viață
Studenții de la ANOSR critică avizul negativ al Guvernului dat propunerii ca rectorii să nu poată avea mai mult de două mandate: Se creează rețele nesănătoase de putere
BREAKING Rectori până la moarte. Proiectul noii Legi a educației prevede că fiecare universitate își stabilește numărul maxim de mandate pentru un rector, dar precizează în mod absurd că nu poate avea totuși “un număr nelimitat de mandate”
BREAKING Instituția-cheie în analizarea plagiatelor este desființată în proiectul Legii educației, în plin scandal de plagiat la adresa premierului. Nicolae Ciucă “a validat“ proiectul de lege și va scăpa de analiza CNATDCU dacă legea intră în vigoare
EXCLUSIV Câte mandate permit țările europene rectorilor

3 comments
 1. Un mandat e suficient, domnule Preda, pentru orice functie de conducere, ca sa nu i se suie omului la cap puterea si influenta, mi ales ca majoritatea celor care sunteti in functie azi nu aveti caracter (ca de publicatii sau cine stie ce carti nu poate fi vorba)! Un mandat inclusiv pentru dumneata! Sau s-a invatat clanul pe care-l patronezi sa cheltuie indemnizatii nesimtite si sa nu faca nimic?

 2. o sa ajungeti .. Level 1 ..

  cand o sa traiti .. mii de ani ..

  adica .. o sa decoperiti .. Maximul .. potentialului biologic ..

  🙂

 3. Da, la fel sa fie si pt directorii din preuniversitar, nu sa stea 20 de ani la conducere cu practici dictatoriale si retele de influenta intinse pana in minister ,sa creada ca scoala e mosia lor personala, ca la Liceul Bulgar din Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENTE Înființarea consorțiilor duale universitare, aprobată oficial. Operatorii economici trebuie să asigurare pentru elevi și studenți burse cel puțin la nivelul celor acordate din fonduri publice

Ministerul Educației a aprobat, prin ordinul de ministru nr. 6.216 din 09.11.2022, metodologia privind constituirea consorțiilor pentru învățământ dual. Documentul reglementează ce este un consorțiu, actorii implicați și ce drepturi și…
Vezi articolul

Conducerea CNATDCU a respins propunerile Ministerului Educației de modificare a metodologiei de soluționare a sesizărilor de plagiat. Mircea Dumitru: Verificarea integrală a unei teze de doctorat la fiecare sesizare nouă care apare nu poate fi pusă în practică. Cîmpeanu ne-a invitat să venim cu propunerile noastre

Consiliul General al CNATDCU a respins astăzi, cu 15 voturi din 18 membri prezenți, propunerile de modificare a metodologiei de soluționare a sesizărilor de plagiat și a regulamentului de funcționare…
Vezi articolul

Sorin Costreie, consilier guvernamental, despre finanțarea studenților în străinătate: Avem programe gen prima casă, de ce nu am avea și prima universitate? / Exodul creierelor n-ar trebui să ne sperie mai mult decât impostura masivă de „acasă”

Consilierul guvernamental Sorin Costreie a declarat pentru Edupedu.ro despre dezbaterile pe marginea propunerii colegei sale de Cancelarie Mara Mareș (ca tinerii români să primească subvenții de la stat pentru studiile…
Vezi articolul

Pentru rezultate de excepție la examenele internaționale, pregătirea temeinică, cu cel puțin un an înainte, e esențială. “Le recomand elevilor să înceapă pregătirea din clasa a X-a” susține Georgiana Popovici, doctor în matematică (P)

Meditațiile la matematică pentru examene internaționale sunt necesare? Ce contează pentru părinți și elevi deopotrivă este atingerea obiectivelor: calificative care deschid ușile celor mai bune universități. Liceenii români iau tot…
Vezi articolul