Studenții de la ANOSR critică avizul negativ al Guvernului dat propunerii ca rectorii să nu poată avea mai mult de două mandate: Se creează rețele nesănătoase de putere

391 de vizualizări
Foto: © Joshua Rainey | Dreamstime.com
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică ferm avizul negativ emis de Guvernul României cu privire la propunerea legislativă, care, în esență, prevede limitarea numărului de mandate ale rectorilor la două mandate, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
  • Amintim că Edupedu.ro a scris că Guvernul Ciucă a avizat negativ propunerea legislativă ca rectorii să aibă maximum 2 mandate, deci 8 ani, în fruntea unei universități. – detalii aici

„Cu privire la punctul de vedere emis de Guvernul României, ANOSR nu susține obligativitatea ca al doilea mandat să fie ocupat doar prin concurs și se dezice de interpretarea conform căreia limitarea numărului de mandate prin lege ar încălca autonomia universitară, întrucât în proiectul actual al Legii Învățământului Superior, numărul de mandate este stabilit prin „Cartea″ (așa cum o denumește Guvernul României) Universitară”, potrivit comunicatului.

Studenții subliniază că pot să apară „rețele nesănătoase de putere”: Menținerea pentru o perioadă îndelungată a poziției de rector creează rețele nesănătoase de putere, prin care rectorul își poate menține funcția prin beneficii acordate în virtutea puterilor ridicate pe care le deține în comunitatea universitară.

ANOSR a susținut, susține și va susține revenirea la forma inițială a Legii nr. 1/2011 – maximum două mandate și maximum opt ani – și se declară dezamăgită de eludarea tot mai frecventă a prevederilor legale prin artificii legislative, așa cum este cel introdus prin OUG nr. 49/2014, conform căruia cele două mandate ale rectorilor trebuie să fie „succesive″ și „complete″, întrucât prioritatea legiuitorului ar trebui să fie îmbunătățirea sistemului de învățământ, nu permanentizarea unor persoane în pozițiile de conducere din universități”, potrivit studenților.

Redăm comunicatul integral al ANOSR:

ANOSR susține în continuare limitarea numărului de mandate ale rectorilor prin lege

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică ferm avizul negativ emis de Guvernul României cu privire la PL-x nr. 344/2022, care, în esență, propune limitarea numărului de mandate ale rectorilor la două mandate.

Poziția federației cu privire la acest subiect a fost constant prezentă în spațiul public încă de la adoptarea Legii nr. 1/2011 și până la actualul proiect al Legii Învățământului Superior, în sensul în care limitarea numărului de mandate este benefică pentru asigurarea unui climat universitar democratic, pentru a preveni orice abuz de putere în acest mediu și pentru a ne asigura că interesul primordial al conducerilor vizează bunul mers al comunității, iar nu consolidarea poziției dominante. Considerăm că stabilirea la nivel de universitate a limitei privind numărul de mandate ale rectorului ar reprezenta un regres cu privire la implementarea viziunii democratice generale de schimbare a liderilor după perioade de timp clar definite, noțiune aplicabilă altor instituții de interes public, la nivel național și mondial.

Cu privire la punctul de vedere emis de Guvernul României, ANOSR nu susține obligativitatea ca al doilea mandat să fie ocupat doar prin concurs și se dezice de interpretarea conform căreia limitarea numărului de mandate prin lege ar încălca autonomia universitară, întrucât în proiectul actual al Legii Învățământului Superior, numărul de mandate este stabilit prin „Cartea″ (așa cum o denumește Guvernul României) Universitară; argumentul nu este doar fals, ci și absurd, deoarece același proiect menționează faptul că numărul de mandate nu poate fi nelimitat (ceea ce ar fi o „ingerință″ la fel de mare), însă evită concretizarea acestei prevederi la nivel central. O astfel de prevedere este esențială pentru un climat universitar democratic, asigurând principiul eficienței instituționale – 8 ani reprezintă o perioadă timp suficientă pentru a pune în practică programul în baza căruia a fost acordat mandatul unui rector, fiind rezonabil ca, după această perioadă, să fie permisă ascensiunea unei noi echipe de conducere, cu noi viziuni, care să determine evoluția universității. Menținerea pentru o perioadă îndelungată a poziției de rector creează rețele nesănătoase de putere, prin care rectorul își poate menține funcția prin beneficii acordate în virtutea puterilor ridicate pe care le deține în comunitatea universitară.

În fine, dat fiind faptul că vorbim de o propunere de modificare a legislației, este asertiv că nu putem discuta despre o încălcare a autonomiei universitare sub pretextul că acest proiect ar încălca un alt proiect de lege, ambele neavând, momentan, nicio valoare juridică, întrucât nu sunt intrate în vigoare.

ANOSR a susținut, susține și va susține revenirea la forma inițială a Legii nr. 1/2011 – maximum două mandate și maximum opt ani – și se declară dezamăgită de eludarea tot mai frecventă a prevederilor legale prin artificii legislative, așa cum este cel introdus prin OUG nr. 49/2014, conform căruia cele două mandate ale rectorilor trebuie să fie „succesive″ și „complete″, întrucât prioritatea legiuitorului ar trebui să fie îmbunătățirea sistemului de învățământ, nu permanentizarea unor persoane în pozițiile de conducere din universități.

Foto: © Joshua Rainey | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
DOCUMENT Guvernul Ciucă avizează negativ propunerea legislativă ca rectorii să aibă maximum 2 mandate, deci 8 ani, în fruntea unei universități. Executivul condus de un acuzat de plagiat susține că mandatele de rector nu pot fi limitate pentru că proiectul legii Cîmpeanu, el însuși rector de 3 mandate, propune mandate pe viață
BREAKING Rectori până la moarte. Proiectul noii Legi a educației prevede că fiecare universitate își stabilește numărul maxim de mandate pentru un rector, dar precizează în mod absurd că nu poate avea totuși “un număr nelimitat de mandate”
BREAKING Instituția-cheie în analizarea plagiatelor este desființată în proiectul Legii educației, în plin scandal de plagiat la adresa premierului. Nicolae Ciucă “a validat“ proiectul de lege și va scăpa de analiza CNATDCU dacă legea intră în vigoare
EXCLUSIV Câte mandate permit țările europene rectorilor

1 comment
  1. Corect: rectorii au capacitatea sa creeze “retele nesanatoase de putere”, iar doua mandate este extra-mult-prea-suficient! Nu la fel se pune problema in cazul primarilor, presedintilor CJ, parlamentarilor. Jos cu rectorii, plaga acestei tari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marian Preda, rectorul Universității din București, la o întâlnire inițiată de comisarul european pentru Educație: Utilizarea micro-creditelor și a micro-certificatelor poate oferi un acces mai larg studenților non-tradiționali și studenților cu cerințe educaționale speciale, la experiențe valoroase de învățare

Rectorul Universității din București, Marian Preda, a propus în cadrul unei consultări inițiate de comisarul european pentru Educație “promovarea standardelor transformaționale la nivel național și regional, menite să producă modernizarea…
Vezi articolul

Învățământul online în facultăți, criticat de reprezentanții profesorilor și ai Guvernului, care susțin că studenții condiționează trecerea în online ca să nu abandoneze cursurile pentru că lucrează. Hadăr: Un student livra pizza în timpul examenului cu mine la rezistența materialelor

Anton Hadăr, profesor universitar la Politehnică și lider al singurului sindicat ce reprezintă mediul universitar, Alma Mater, spune că studenții, în special cei de la master, preferă să facă ore…
Vezi articolul

Creșterea alocației studenților la 250 de lei pe lună, printre solicitările care au rezultat în urma întâlnirii Consiliului Rectorilor. Reprezentanții studenților au cerut încă de anul trecut o sumă similară, care să echivaleze măcar cu inflația din ultimul an

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit marți, la Antena 3, despre o rezoluție a Consiliului Rectorilor, care s-a întrunit săptămâna trecută, prin care se solicită ca alocația studenților să crească…
Vezi articolul

Cele șase vulnerabilități ale profesorilor universitari identificate de Mircea Miclea: „narcisism universitar, retorită, indiferentism, gloriolă, riscofobie și multifrenie” / „Pot să ducă la dereglări majore și la nivel instituțional și la nivel de individ”

Mircea Miclea, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească și fost ministru al Educației, a identificat șase vulnerabilități la care sunt expuși profesorii universitari în mediul academic, oferind exemple de unde…
Vezi articolul

BREAKING Rectorii vor putea fi veșnic la șefia universităților, după ce numărul limitat de mandate a fost eliminat printr-un amendament votat de Senat în calitate de cameră decizională

Rectorii ar putea să-și păstreze mandatul pe viață, potrivit unor modificări aduse Legii Educației și aprobate astăzi de Senat în calitate de for decisiv. Mai exact, un amendament propus de…
Vezi articolul