Uniunea Studenților condamnă orice tentativă de fraudare a meritocrației și susține că peste 50 de „doctori” din sfera politică și administrativă sau a forțelor de ordine au fost acuzați de fraudă academică din 2012 până în 2018

279 de vizualizări
Foto: uniunea.ro
Uniunea Studenţilor din România sprijină şi încurajează integritatea academică şi condamnă orice tentativă de fraudare a meritocraţiei, transmite organizația într-un comunicat, duminică. USR prezintă îngrijorări despre situația actuală a doctoratelor și impactul negativ pe care recentele scandaluri l-ar putea avea asupra cercetătorilor și studenților, dar fără să menționeze niciun cuvânt despre cazul concret în care premierul României, Nicolae Ciucă, este acuzat de plagiat în teza de doctorat.

„Mediul academic trece din nou, prin momente de cumpănă în această perioadă”, scriu reprezentanții studenților, fără să menționeze despre ce anume provoacă aceste „momente de cumpănă” pe care le reclamă.

„Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), la nivel naţional avem aproximativ 23.000 de doctoranzi, fapt pentru care, ne exprimăm îngrijorarea faţă de interesul acestora de a respecta regulile de citare şi referinţele, întrucât, aceştia ar putea fi descurajaţi de către aleşii statului în procesul lor de cercetare, fiind încurajaţi, conform evenimentelor recente, să urmeze exemple similare cu cele care, nu de puţine ori, apar în spaţiul public ca fraudatori ai tezelor academice”, mai scriu reprezentanții USR în comunicat.

Studenții scriu și despre cum este afectat prestigiul universităților de la noi în ochii studenților străini, în lumina unor scandaluri de plagiat la nivel înalt.

„La nivel naţional, un procent de doar 6,7% din totalul studenţilor din România sunt cetăţeni străini, astfel încât, prestigiul şi performanţa unităţilor de învăţământ superior este grav afectată de către decidenți, în jurul cărora sunt vehiculate informaţii ce privesc fraudarea lucrărilor academice nerespectând normele etice”, mai arată USR în documentul citat.

Aceștia publică o statistică potrivit căreia peste 50 de persoane publice din sfera politică și administrativă sau a forțelor de ordine au avut în ultimii ani acuzații de fraudă academică pe numele lor.

„Conform unei statistici oferite de Asociaţia GRAUR Cluj-Napoca, pentru perioada de monitorizare 2012-2018, nu mai puţin de 3 Prim-miniştri ai României, 13 Miniştri şi înalţi demnitari, 5 academicieni, 6 Generali, 25 de Rectori şi multe alte personalităţi din mediul academic sau cărora le-au fost acordate distincţii importante de exemplu: Ordinul Steaua României, Doctori Honoris Causa (h.c.) şi multiplu Honoris Causa (m.h.c.), la care se mai adaugă, bineînţeles, evenimente recente aflate încă în anchetare” au avut în ultimii ani acuzații de fraudă academică, potrivit comunicatului.

Reprezentanții USR mai scriu că în registrul oficial al Ministerului Educației, în care ar trebui publicate lucrările de doctorat, procesul s-a oprit – „vrem de asemenea să reamintim rolul şi scopul Registrului Educaţional Integrat, platformă care, conform Legii Educaţiei Naţionale, este destinată publicării tezelor de doctorat. În 6 ani de când aceasta a fost inaugurată, aceasta nu şi-a îndeplinit scopul, având până la momentul actual aproximativ 11.000 de lucrări, iar dacă aproximăm raportat la numărul de doctoranzi pe care România îl are la momentul actual, în ultimii 6 ani, România avut aproximativ 138.000 de studenţi înscrişi în Şcolile Doctorale”.

„Facem un apel la toate persoanele care ocupă funcţii publice, cât şi la întreg spaţiul academic să aibă în vedere datoria morală pe care o au atât faţă de cei 560.000 de studenţi înscrişi în sistemul de învăţământ superior, cât şi faţă de tot sistemul Universitar din România.

În aceste momente, Uniunea Studenților din România sprijină inițiativele venite din partea jurnaliștilor de investigație și a reprezentaților mediului academic în periplul lor de deconspirare a celor ce duc în derizoriu titlul de doctor, acţiuni ce considerăm benefice pentru creşterea calităţii învăţământului din România, pentru ca Universităţile naţionale să ocupe locuri importante în cadrul clasamentelor internaţionale ale unităţilor de învăţământ superior.

Titlul de doctor ar trebui să încununeze ani de realizări academice și eforturi considerabile în aria cercetării. În schimb, în ultimii ani am putut observa cum această distincție academică a căzut în derizoriu, devenind doar o altă modalitate de a obține beneficii salariale în administrația publică”, potrivit comunicatului.

Alex Alexandrescu-Ozun, primvicepreședintele USR

Imaginea unor așa ziși doctori, ajunși în vârful administrației publice, care sunt acuzați de plagiat sau pur și simplu refuză publicarea lucrărilor este un detriment pentru credibilitatea instituțiilor naționale de învățământ superior pe plan internațional. Și de asemenea reprezintă o palmă peste față pentru toți studenții, care în ciuda condițiilor dificile generate de pandemie, depun eforturi reale pentru a se conforma standardelor de etică și performanță academică”, a afirmat Alex Alexandrescu-Ozun, Primvicepreședinte al Uniunii Studenților din România.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Daniel David / Foto: UBB

Daniel David, președintele Consiliului Rectorilor: Îmi pare rău că SNSPA nu dorește să participe la ședința CNR. A spune că forul susține partidul aflat la guvernare e o mare greșeală

Daniel David, președintele interimar al Consiliului Național al Rectorilor, răspunde acuzațiilor lansate de rectorul SNSPA, potrivit căruia CNR colaborează cu autoritățile statului în interesul partidului de guvernământ. “Îmi pare rău…
Vezi articolul