Alianța Națională a Organizațiilor Studențești solicită universităților să publice cu cel puțin 14 zile înainte de începerea anului universitar scenariul ales și modalitatea de implementare a acestuia

2.354 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești (ANOSR) solicită universităților să publice cu cel puțin 14 zile înainte de începerea anului universitar scenariul ales și modalitatea completă și detaliată de implementare a acestuia, cu o consultare prealabilă cel puțin a studenților reprezentanți și a organizațiilor studențești implicate, se arată într-un comunicat de presă.

Reprezentanții studenților critică modul în care a fost realizat ghidul sanitar pentru universități, „fără o consultare prealabilă a beneficiarilor principali ai învățământului superior, studenții”.

„Ne aflăm cu siguranță într-o perioadă marcată inerent de incertitudine iar soluțiile nu pot fi universal valabile. Fără o consultare a studenților din partea tuturor autorităților și instituțiilor competente măsurile pot fi deconectate de la problemele pe care și le pun studenții la începutul anului, de așteptările sau nevoile lor. Avem speranța că universitățile vor analiza realist și în ansamblu măsurile posibile astfel încât să asigure condițiile optime pentru desfășurarea adecvată a actului educațional, să pregătească preventiv activitățile online mai mult ca posibile în multe centre universitare și să ofere studenților predictibilitatea întregului proces”, a declarat Horia-Șerban Onița, președintele ANOSR.

Scenariile, stabilite cu doar o săptămână înainte de începerea cursurilor

Potrivit prevederilor din ghid, Senatul Universitar stabilește care dintre cele trei scenarii va implementa cu doar o săptămână înainte de începerea anului universitar. ANOSR spune că „este o perioadă absolut derizorie pentru a pretinde pregătirea studenților pentru noul an universitar”, având în vedere că este nevoie de timp pentru cazarea miilor de studenți în campusuri, ceea ce poate provoca aglomerări mari. „Tocmai de aceea solicităm adoptarea unei decizii și publicarea acesteia cu minim 14 zile înainte de începerea anului universitar, după o consultare de urgență cu comunitatea universitară, astfel încât să fie diminuată posibilitatea periclitării actului didactic”, se arată în comunicat.

„În continuare, facem apel către universitățile românești de a asigura în mod constant procesul educațional online pentru categoriile cu risc, fără a periclita calitatea acestuia. Solicităm identificarea de urgență a unor soluții concrete și viabile prin care învățământul cu participare mixtă, fizic și online simultan, ar putea fi implementat, astfel încât accesul la actul didactic să rămână unul echitabil și incluziv”, mai spun reprezentanții studenților.

Când să fie suspendate cursurile

ANOSR mai atrage atenția de absența unor recomandări pentru situația studenților cazați în campusurile universitare, în momentul  apariției a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2. „Atunci când acestea vor proveni din formații de studiu diferite, se va suspenda procesul didactic pentru o perioadă de 14 zile de la data confirmării ultimului caz, la nivelul întregii instituții, în urma unei anchete epidemiologice. Însă, în mod corelativ, era necesar a se specifica și modalitatea-cadru în care va fi operaționalizată cazarea în spațiile universității în această perioadă de suspendare”, se arată în comunicat.

Reprezentanții studenților consideră că suspendarea cursurilor ar trebui „să vizeze în primul rând clădirea în care a participat studentul depistat și doar în cazuri grave să se pună în discuție suspendarea activității întregii instituții, sub relevanța dacă universitatea a ales scenariile 1 sau 2.”

Studenții mai cer explicații „despre modul în care va fi organizată izolarea celor diagnosticați pozitiv, spațiile dedicate și personalul responsabil. Este esențial ca instituțiile de învățământ superior să stabilească locații dedicate celor pentru care va fi obligatorie izolarea și să ofere personal pregătit, care își va putea asuma responsabilitatea pentru sprijinirea și comunicarea constantă cu aceștia dacă va fi cazul.”

Probleme cu băile comune din campusuri

„În privința cazării în campusurile universitare, limitarea la cel mult doi studenți în cameră, mai puțin situațiile în care acest lucru nu poate avea loc nu garantează în fapt siguranța comunității studențești; în plus, au fost omise prevederi realiste și viabile despre situația unui grup sanitar comun și faptul că un astfel de context poate crește semnificativ riscul de transmitere. Acest aspect ar trebui explicat pe larg, oferind decizii stricte și utile studenților cazați în cămine. Mai mult decât atât, considerăm că triajul zilnic realizat personal de fiecare student prin aprecierea stării de sănătate nu este suficient, această metodă neavând capacitatea de a reduce suficient riscul de transmitere. Sunt necesare mai multe soluții de prevenție, discutate în prealabil cu Direcțiile de Sănătate de la nivel local”, mai spune ANOSR.

Ce se întâmplă cu studenții internaționali

„În plus, remarcăm faptul că nu a fost pusă în discuție nici situația studenților internaționali sau a românilor de pretutindeni, neexistând recomandări la acest capitol. În cazul în care unii dintre aceștia nu vor putea ajunge din țările UE sau non-UE la începutul anului universitar din considerente epidemiologice, universitățile ar trebui să asigure și să pregătească din timp și pentru aceștia educație în format online. Tocmai de aceea, propunem realizarea unor strategii pe termen scurt și mediu pentru situația în care procesul didactic ar trebui suspendat timp de 14 zile, care să includă nu doar componenta procesului de predare-învățare, ci și măsuri pentru operaționalizarea cazării în spațiile universității, dar și a practicii de specialitate sau soluții pentru a caza în condiții speciale studenții internaționali, în cazul în care acest lucru este necesar”, se mai arată în comunicat.

Sursă foto: Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Radiografia carierei de profesor în țara analfabetismului funcțional: cadrele didactice din România sunt, statistic, cel mai puțin stresate din Europa, au o dorință “unică” de a munci în străinătate și evită excesul în propria formare profesională – raport Eurydice

Profesorii din România manifestă cel mai scăzut nivel de stres din Europa, iar când sunt stresați, motivele țin de munca administrativă și răspunderea pentru rezultatele elevilor. Dar cu munca administrativă…
Vezi articolul