Daniel Funeriu, despre laserul de la Măgurele care a atins azi puterea maximă cu tot echipamentul: „Pentru prima dată în istoria sa, România e prima în lume într-un domeniu al ştiinței. De acum încolo ține de noi să fructificăm acest avantaj competitiv uriaş”

Daniel Funeriu

Daniel Funeriu / Foto: Facebook.com

„Pentru prima dată în istoria sa, România e prima în lume într-un domeniu al ştiinței”, a declarat Daniel Funeriu pentru Edupedu.ro. „Mai departe depinde de noi dacă vom frunctifica acest avantaj competitiv uriaș”, atrage atenția Funeriu, care a fost ministru al Educației și Cercetării atunci când a fost aprobat proiectul de Comisia Europeană. Astăzi, cel mai puternic laser din lume a ajuns la 10 petawați, adică la 10% din puterea soarelui, cu tot echipamentul montat la Măgurele. ELI-NP este un succes care plasează România la vârful științei pe plan mondial.

„Laureatul Nobel Mourou a spus-o mai bine decât aş putea-o spune eu: pentru prima dată în istoria sa România e prima în lume într-un domeniu al ştiinței. De acum încolo ține de noi să fructificăm acest avantaj competitiv uriaş. Dacă suntem proşti şi în dulcele stil mioritic ne băgăm bețe în roate unii altora, ne vom bate joc de această oportunitate istorică. Dacă ne vom uni în jurul oamenilor de calitate care au demonstrat că pot duce proiectul în acest punct istoric, vom reuşi. Am vorbit recent cu profesorul Mourou şi el era entuziasmat de posibilitatea utilizării luminii extreme pentru aplicații în fizică nucleară”, a declarat Daniel Funeriu.

Întrebat care va fi viitorul proiectului în contextul în care, vineri, directorul Nicolae Zamfir a fost demis de actuala conducere a Ministerului Educației din fruntea Institutului de Fizică Nucleară (IFIN-HH), care patronează ELI-NP din punct de vedere juridic, Funeriu a răspuns: „Realitatea nu iartă: când o echipă doboară un record mondial înseamnă că echipa e cea mai bună. Nu mă interesează amănunte de bucătărie internă dar vă spun atât: întotdeauna adevărul învinge şi lucrurile se termină foarte prost pentru cei care sunt de partea minciunii. Aviz amatorilor.”

Sursă foto: Daniel Funeriu/Facebook

Citește și:
VIDEO Gérard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele, în ziua atingerii puterii maxime de întreg sistemul de laseri: „România este la vârful cercetării. Este un moment istoric”

 

Exit mobile version