Daniel Funeriu, despre laserul de la Măgurele care a atins azi puterea maximă cu tot echipamentul: „Pentru prima dată în istoria sa, România e prima în lume într-un domeniu al ştiinței. De acum încolo ține de noi să fructificăm acest avantaj competitiv uriaş”

2.742 de vizualizări
Daniel Funeriu
Daniel Funeriu / Foto: Facebook.com
„Pentru prima dată în istoria sa, România e prima în lume într-un domeniu al ştiinței”, a declarat Daniel Funeriu pentru Edupedu.ro. „Mai departe depinde de noi dacă vom frunctifica acest avantaj competitiv uriaș”, atrage atenția Funeriu, care a fost ministru al Educației și Cercetării atunci când a fost aprobat proiectul de Comisia Europeană. Astăzi, cel mai puternic laser din lume a ajuns la 10 petawați, adică la 10% din puterea soarelui, cu tot echipamentul montat la Măgurele. ELI-NP este un succes care plasează România la vârful științei pe plan mondial.

„Laureatul Nobel Mourou a spus-o mai bine decât aş putea-o spune eu: pentru prima dată în istoria sa România e prima în lume într-un domeniu al ştiinței. De acum încolo ține de noi să fructificăm acest avantaj competitiv uriaş. Dacă suntem proşti şi în dulcele stil mioritic ne băgăm bețe în roate unii altora, ne vom bate joc de această oportunitate istorică. Dacă ne vom uni în jurul oamenilor de calitate care au demonstrat că pot duce proiectul în acest punct istoric, vom reuşi. Am vorbit recent cu profesorul Mourou şi el era entuziasmat de posibilitatea utilizării luminii extreme pentru aplicații în fizică nucleară”, a declarat Daniel Funeriu.

Întrebat care va fi viitorul proiectului în contextul în care, vineri, directorul Nicolae Zamfir a fost demis de actuala conducere a Ministerului Educației din fruntea Institutului de Fizică Nucleară (IFIN-HH), care patronează ELI-NP din punct de vedere juridic, Funeriu a răspuns: „Realitatea nu iartă: când o echipă doboară un record mondial înseamnă că echipa e cea mai bună. Nu mă interesează amănunte de bucătărie internă dar vă spun atât: întotdeauna adevărul învinge şi lucrurile se termină foarte prost pentru cei care sunt de partea minciunii. Aviz amatorilor.”

Sursă foto: Daniel Funeriu/Facebook

Citește și:
VIDEO Gérard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele, în ziua atingerii puterii maxime de întreg sistemul de laseri: „România este la vârful cercetării. Este un moment istoric”

 


3 comments
 1. https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/premiera-mondiala-laserul-de-la-magurele-a-atins-10-petawatts-cea-mai-mare-putere-din-lume-1097083

  Am o senzatie de deja vu, avand in vedere anuntul de mai sus de acum 1 an si jumatate. In orice caz, pulsul de azi e prima dovada ca lucrurile merg in directia cea buna si ca banii investiti nu sunt irositi. Sper sa reluati negocierile cu ERIC si cu Bruxellul fiindca altfel proiectul va avea un decay lent si sfasietor.

  Ce nu inteleg e amenintarea din finalul interviului dvs? Va referiti la restul angajatilor din IFIN care nu sunt parte a proiectului ELI?

 2. https://www.g4media.ro/o-noua-premiera-la-magurele-laserul-a-ajuns-la-puterea-de-10-petawati-pe-toata-lungimea-echipamentului-zamfir-sistemul-de-laseri-a-functionat-perfect.html

  Urmatoarele premiere mondiale de asteptat, cu timing-ul care se poate deduce din evolutia actuala a proiectului:
  – laserul atinge 10 PW pe toata latimea echipamentului (sfarsitul lui 2021)
  – laserul atinge 10 PW pe toata inaltimea echipamentului (mijlocul lui 2023)
  – laserul trage primul puls de 10 PW in camera de interactiune goala (sfarsitul lui 2024)
  – laserul trage primul puls de 10 PW intr-o tinta (mijlocul lui 2025)
  – laserul trage primul puls de 10 PW intr-o tinta inconjurata de detectori care sa analizeze ce se intampla acolo (sfarsitul lui 2026)
  Dupa care vor urma premierele mondiale cu sursa gamma.

  1. Spre deosebire de dv dna Nicolescu, comentatorul din 19 august 2020 la 21:34 al articolului dv cenzureaza punctele de vedere care nu ii convin la articolul sau de pe “contributors” de ieri (“Extreme-dark-matter”). Cum articolele sale in serial de pe platforma mentionata cat si comentarile la articolele care nu se aliniaza “puciului” de la IFIN-HH repeta cu obstinatie aceiasi idee : Lucrurile merg prost la ELI-NP pentru ca managementul lui Zamfir ar fi “extreme-dark” este atunci corect ca cititorii care se ciocnesc de
   “exegezele” sale cu iz propagandistic (pe care imi permit sa le denumesc inspirat chiar de el “extreme-brown-matter”) sa afle ce intrebari nu ii plac. Aveti mai jos mesajul cenzurat de CM Teodorescu :

   “Ottavio D’Olimpio 26/08/2020 At 16:22
   Your comment is awaiting moderation
   Autorul incearca o recalificare de la literatura SF la literatura militantista politic. In fond ce reprezinta seria de articole in care intr-un stil pamfletar-activist grefat pe un fond distopic, CM Teodorescu devine una dintre vocile proeminente care, dupa succesul „loviturii de palat” de Vineri 14 August dupa amiaza cand Zamfir a fost demis, sugereaza acum inlaturarea lui Zamfir si de la proeictul ELI-NP.
   Oare de ce nu a luat atitudine acum 8 ani cand vocea singulara a lui Silviu Olariu arata foarte documentat care sunt hibele si eventuala impostura a proiectului ELI-NP ? Nici macar nu are decenta sa recunoasca ca unele dintre asa zisele acuze pe care le aduce in articol lui Zamfir si proiectului sunt pastisate dupa cele mentionate de Olariu. Dar de ce sa ne miram ? La acea vreme dl. autor de literatura fantastica era purtat pe la televiziunea nationala de A. Dorobantu, sambelanul cu propaganda al actualmente hulitului Zamfir. Si unde, invitat pentru a promova proiectul ELI-NP, isi promova de fapt nuvele si romanele SF, oferind generos explicatii asupra circumstantelor in care sabia cu laser a lui Yoda din “Razboiul Stelelor” ar putea fi replicata la Magurele.”

   Acesta este personajul care nu poate dormi de grija ELI-NP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Testele de antrenament pentru elevii care vor da Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat 2023 nu vor mai fi publicate, spune șeful instituției care face subiectele de examen: „Pot fi folosite cele din anii anteriori”

În anul școlar 2022-2023, nu o să mai fie publicate teste de antrenament pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a, cei care urmează să susțină Evaluarea Națională și examenul…
Vezi articolul
Gabriel Ispas / Foto: Facebook Gabriel Ispas

Mutarea obținerii autorizației ISU de la director la primar, pentru acreditarea școlilor de stat este neconstituțională – Gabriel Ispas, fost secretar de stat în Ministerul Educației

Mutarea responsabilității obținerii autorizației ISU de la directorul de școală, la primar, pentru autorizarea și acreditarea școlilor de stat este neconstituțională, a declarat pentru Edupedu.ro fostul secretar de stat în…
Vezi articolul