Decontaminarea claselor și cauzele pentru care virusul gripal este acum atât de puternic. Streinu-Cercel, Institutul de Boli Infecțioase: Vaccinarea e singura modalitate de a ne feri de gripă

FOTO: Salvati Delta

“Decontaminarea sălilor de clasă se impune doar acolo unde au fost cazuri de gripă”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”. Într-o conferință susținută alături de ministrul Sănătății, Streinu-Cercel a afirmat că închiderea școlilor și grădinițelor vineri a însemnat o pauză de cursuri de 4 zile și a fost o măsură “binevenită, ținând cont de faptul că infecția gripală are o perioadă scurtă de incubație, de una până la trei zile”.

În acest ecart de timp, avem posibilitatea să vedem cine dezvoltă sau cine nu dezvoltă o astfel de infecție virală”, a continuat directorul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”.

Întrebat cât timp rezistă virusul pe bănci, în școlile în care nu a fost făcută decontaminarea, Adrian Streinu-Cercel a răspuns: “Dacă deschideți geamul, aerisiți și ștergeți mesele cu substanță care să fie pe bază de clor, totul se încheie în acel moment”.

Vaccinarea este singura modalitate pe care o avem la îndemână ca să ne ferim de gripă, a declarat oficialul. Acesta a subliniat că “nu este momentul pierdut” să ne vaccinăm, pentru că “avem la dispoziție circa 7-10 zile să apară primii anticorpi, iar la 14 zile avem deja un tip de anticorpi care să ne protejeze“. Streinu-Cercel a atras atenția că Tamiflu nu trebuie folosit decât în anumite cazuri.

Care este diferența între gripa de anul acesta și ce am avut anii trecuți

Directorul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” a explicat care este diferența între virusul de anul acesta și cel de anii trecuți, de ce acum avem atâtea cazuri de îmbolnăviri și decese:

35 de persoane și-au pierdut viața în urma gripei de la 1 ianuarie și până acum, ultimul deces fiind anunțat astăzi, 25 ianuarie, de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, pneumonii) înregistrat la nivel național a fost de 117.576, cu 21.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămâna a sezonului precedent (79.459) și cu 29.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (90.963), potrivit ultimelor date comunicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

La nivel național s-au înregistrat 4.625 cazuri de gripă clinică comparativ cu 1.155 înregistrate în săptămâna precedentă. Până la dată de 20.01.2019 au fost vaccinate antigripal 1.275.813 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

FOTO: Salvati Delta

Citește și:

 

 

 

 

Exit mobile version