România, la un pas de epidemie de gripă. Cum îi protejăm pe copii de răspândirea virusului și cum faci diferența între gripă și răceală

10.855 de vizualizări
România este la un pas de epidemie de gripă. O declară chiar Ministerul Sănătății, care a anunțat miercuri că am intrat oficial în cea de-a doua săptămână cu un „caracter epidemic”. Diagnosticul de gripă îl pune medicul, în urma unui exudat nazal, însă sunt simptome care diferențiază gripa de o răceală severă. Care sunt recomandările medicilor pentru părinți, când și cum se iau medicamente antivirale, care este rata de vaccinare antigripală în România și de ce nu avem suficiente doze de vaccin – vezi în analiza de mai jos.
  • Medicul de familie Sandra Alexiu, pentru Edupedu.ro: „Suntem abia la debut de sezon, noi vorbim de gripă de două săptămâni, vârful va fi la jumătatea lui februarie și va crește vertiginos numărul de morți”.

Medicul de familie Sandra Alexiu spune că o soluție pentru ridicarea ratei de vaccinare ar fi compensarea vaccinului antigripal, ceea ce ar acționa psihologic asupra pacienților. Amintim că vaccinul antigripal este gratuit doar pentru cei aflați în grupele de risc: copii, pensionari. Problema noastră ca țară este că rata prea mică de vaccinare îi determină pe furnizori să nu aducă necesarul real, fiindcă nu se cumpără. Într-un fel, cădem victime propriei lipse de educație pentru sănătate.

„Conform specialiștilor, dacă şi cea de a treia săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului. Din cauza răspândirii bolii, autoritățile au hotărât suspendarea cursurilor în toate școlile, vineri, 25 ianuarie. Mai departe, alte decizii de suspendare a orelor pentru a evita îmbolnăvirea elevilor vor fi anunțate în funcție de situație.

Principalele semnale de gripă – Febra foarte mare și durerile musculare. Plus: diferența între gripă și răceală

Diagnosticul de gripă îl pune medicul în urma unui exudat nazal prin care determină dacă pacientul are sau nu una din tulpinile de virus gripal. Există, însă, câteva simptome care diferențiază gripa de o răceală severă: temperatura foarte mare (în jur de 39-40 de grade Celsius) și durerile musculare mari care dau ceea ce medicii numesc „stare de curbatură” (atunci când ne adunăm corpul de la durere).

„Părinții se pot orienta în funcție de semnele de gravitate: o febră care durează mai mult de 48 de ore, tusea seacă, durerea musculară, copilul mai mult zace. Atunci sunt semne că este o stare mai rea ca de obicei, că nu este o simplă răceală sau că îl deranjează gâtul. Viroza este mai agresivă decât în alți ani, mai ales că atacă și persoane foarte tinere”, a explicat medicul de familie Valeria Herdea.

Copiii trebuie duși la medicul de familie imediat ce apar astfel de simptome pentru a determina exact ce virus le-a declanșat. Medicii reamintesc că, la gripa virală, antibioticul nu rezolvă nimic, fiind un medicament care atacă bacterii, nu viruși.

„Există niște medicamente antivirale cum e Tamiflu, dar au niște condiții de administrare cu recomandarea medicului și trebuie date în primele 24 de ore de boală. Dacă îl administrezi, ai șanse să reduci foarte mult simptomatologia și durata gripei”, a explicat și medicul de familie Sandra Alexiu.

Ea spune că în ultimele săptămâni a văzut o aglomerare foarte mare la cabinet, peste 60 de pacienți pe zi din cauza infecțiilor respiratorii. Oamenii vin în special după vaccinul antigripal, pe ultima sută de metri.

  • Suntem abia la debut de sezon, noi vorbim de gripă de două săptămâni, vârful va fi la jumătatea lui februarie și va crește vertiginos numărul de morți. Școlile probabil că se vor închide înainte să ajungem la vârful epidemiei. Dacă jumătate de clasă e bolnavă, ar trebui să fie filtru de triere medicală la intrarea în școală”, a spus Alexiu.
5,2%, rata de vaccinare antigripală în România. De ce lipsesc vaccinurile antigripale?

Populația din România se vaccinează antigripal în proporție de 5,2%, potrivit ultimelor date ECDC (Centrul European pentru prevenirea și controlul bolilor). Problema este lipsa de educație pentru sănătate din societate. Românii abia acum se îmbulzesc după vaccin antigripal, când dozele s-au epuizat, înclusiv în Europa, unde populațiile deja s-au vaccinat. Deși Ministerul Sănătății a distribuit deja 1,3 milioane de doze de vaccin și a mai comandat încă 25.000 de doze, nu este suficient.

De-abia după ce se întâmplă nenorociri ca acum, doresc să se vaccineze. Nu învățăm! Știți cum e cu atitudinea preventivă, țările bogate investesc în prevenție și au o populație sănătoasă, iar țările mai sărace investesc în tratament. Așa e la noi, cumpărăm antibiotice, dar nu facem vaccin”, a spus Herdea.

În luna noiembrie, când s-au distribuit la cabinetele medicilor de familie doze de vaccin antigripal, ea a primit doar 60 de doze pentru 3.200 de pacienți înscriși. „Le recomandăm pacienților să vină la medicul de familie cu vaccinul cumpărat de dânșii din farmacie”, a spus Herdea.

O soluție ar fi compensarea vaccinului antigripal, ceea ce ar acționa psihologic asupra pacienților, spune Sandra Alexiu. Amintim că vaccinul antigripal este gratuit doar pentru cei aflați în grupele de risc: copii, pensionari. Problema noastră ca țară este că rata prea mică de vaccinare îi determină pe furnizori să nu aducă necesarul real, fiindcă nu se cumpără. Într-un fel, cădem victime propriei lipse de educație pentru sănătate.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a declarat că, „împreună cu Ministerul Educației, vom continuă triajul epidemiologic în unitățile de învățământ săptămâna viitoare, odată cu realuarea activității în unitățile școlare. Recomand părinților să pună accent în continuare pe măsurile igienico-sanitare , iar pe parcursul celor patru zile libere să evite expunerea copiilor în colectivități”.

S-a ajuns în situația aceasta după ce, anul acesta, numărul de îmbolnăviri de gripă a crescut alarmant de mult și a făcut deja peste 30 de victime în două săptămâni. Medicii spun că peste 60% din persoanele care s-au prezentat la consult cu simptome de răceală de la începutul anului au fost diagnosticate cu gripă. Principalii vinovați sunt tulpinile de virus gripal AH1, AH3, virusul A nesubtipat și virusul B. Cel mai mare focar de îmbolnăviri este Bucureștiul, cu 488 de cazuri, portivit ultimelor informații INSP.

  • Ministerul Sănătății a anunțat miercuri că am intrat în a doua săptămână de gripă cu un „caracter epidemic”. Dacă intrăm în a treia săptămână consecutivă în aceste condiții, se va declara oficial epidemia.
  • Toate școlile din țară vor fi închise vineri, 25 ianuarie, pentru a preveni răspândirea virusului gripal foarte violent de anul acesta. Decizia a fost luată de Ministerul Educației, la recomandarea Ministerului Sănătății.
  • 34 de persoane și-au pierdut viața în urma gripei de la 1 ianuarie și până acum, iar decese noi sunt anunțate aproape zilnic.
  • Ministerul Sănătății a mai comandat 25.000 de doze de vaccin antigripal, după ce stocul inițial de 1,3 milioane de doze a fost epuizat.
  • Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, pneumonii) înregistrat la nivel național a fost de 117.576, cu 21.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămâna a sezonului precedent (79.459) și cu 29.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (90.963), potrivit ultimelor date comunicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
  • La nivel național s-au înregistrat 4.625 cazuri de gripă clinică comparativ cu 1.155 înregistrate în săptămâna precedentă.
  • Până la dată de 20.01.2019 au fost vaccinate antigripal 1.275.813 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Citește și:

FOTO: People photo created by pressfoto – www.freepik.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Lasă-le un comentariu premierului și ministrului finanțelor și cere-ți banii de burse” – Consiliul Național al Elevilor. Rareș Voicu: Facem apel la Guvern să includă în proiectul de buget pentru anul 2021 sumele cuantumului minim pentru bursele elevilor

Consiliul Național al Elevilor îi sfătuiește pe școlari să le lase comentarii pe paginile oficiale ale premierului și ministrului de finanțe pentru a le reaminti de legea care prevede acordarea…
Vezi articolul

Euronews va lansa un canal TV de știri în România în colaborare cu Politehnica București. Mihnea Costoiu, rectorul UPB: Va fi un canal axat pe valorile și tematicile europene, vrem să fie operațional până la finalul anului cu circa 100 de angajați

Canalul de știri pan-european Euronews și Universitatea Politehnica din București (UPB) au semnat un parteneriat pentru a lansa Euronews Romania, un canal TVR de știri nou, independent, potrivit unor comunicate…
Vezi articolul

Reorganizarea forului care controlează circa 20% din banii de cercetare, UEFISCDI, și înființarea unui Consiliu independent care să se ocupe de domeniu este cerută printr-un manifest semnat de zeci de profesori și cercetători români, de la universități din România și din lume

“Propunem crearea unei entități juridice noi, „Consiliul pentru Cercetare”, unitate independentă de factorul politic și care va gestiona și distribui bugetul alocat acesteia de către statul român exclusiv pe bază…
Vezi articolul