OFICIAL Vineri, 25 ianuarie 2019, elevii nu merg la şcoală. Se suspendă cursurile în toată țara, din cauza răspândirii gripei

96.270 de vizualizări
Învățământul primar
Foto: Pexels.com
Școlile, liceele și grădinițele se închid vineri, 25 ianuarie, în toată țara, din cauza răspândirii gripei, potrivit unui Ordin de ministru consultat de Edupedu.ro și făcut public miercuri seară. Ordinul semnat de ministrul Educaţiei prevede suspendarea integrală a cursurilor în sistemul de învăţământ preuniversitar. Ordinul de ministru a fost dat din cauza răspândirii gripei, după ce Ministerul Sănătăţii a cerut Ministerului Educaţiei suspendarea cursurilor vineri. Copiii vor avea astfel 4 zile libere: joi, 24 ianuarie, liber de ziua Unirii Principatelor Române, vineri 25 liber și cele două zile de weekend.
  • Ordinul semnat de Ecaterina Andronescu și publicat de senatorul Liviu Marian Pop. În document este precizată perioada recuperării materiei:

Ministerul Sănătății anunță că a informat Ministerul Educației despre oportunitatea prevenirii a îmbolnăvirilor cu gripă, prin suspendarea cursurilor școlare pe 25 ianuarie 2019 

Comunicatul Ministerului Sănătății:

“Conform raportarilor INSP, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca săptămâna anterioară. Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% față de nivelul așteptat. Conform specialiștilor, dacă și cea de a 3-a săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă.

Ministerul Sănătății a informat astăzi Ministerul Educației Naționale despre situația privind evoluția infecțiilor gripale și despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă, care constă în suspendarea cursurilor școlare pentru data de 25 ianuarie 2019. Această măsură a fost aprobată printr-un Ordin al ministrului Educației Naționale. Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarată oficial zi liberă, timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivități.

‘Vom continua să supraveghem atent evoluția gripei în toată țara. Împreună cu Ministerul Educației, vom continua triajul epidemiologic în unitățile de învățământ săptămâna viitoare, odată cu reluarea activității în unitățile școlare. Recomand părinților să pună accent în continuare pe măsurile igienico-sanitare , iar pe parcursul celor 4 zile libere să evite expunerea copiilor în colectivități’, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Masurile de prevenire si control demarate de Ministerul Sanatatii saptamana trecuta,  la debutul sezonului gripal, se mentin in perioada urmatoare.

Recomandam populatiei  sa aplice cu rigurozitate a recomandarile specialistilor pentru evitarea imbolnavirilor si a raspandirii virusului gripal:

•        Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa si care poate stabili o eventuala indicatie pentru spitalizare;
•        Izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei;
•        Respectarea etichetei tusei si stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului);
•        Igiena adecvata a mainilor, in vederea reducerii raspandirii virusului;
•        Purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;
•        Continuarea vaccinarii antigripale
In functie de situatia epidemiologica,  unitatile sanitare sunt responsabile sa limiteze accesul vizitatorilor in spitale, in special in sectiile cu risc crescut.”

Structura anului școlar 2018-2019

Semestrul I
Cursuri școlare:                   10 septembrie 2018, luni – 21 decembrie 2018, vineri
Prima vacanță:                    27 octombrie – 4 noiembrie 2018
* această vacanță este numai pentru copiii de grădiniță și din clasele pregătitoare – a IV-a
Vacanța de iarnă:               22 decembrie 2018, sâmbătă – 13 ianuarie 2019, duminică
Cursuri:                                 14 ianuarie 2019, luni – 1 februarie 2019, vineri
Vacanța intersemestrială: 2 februarie 2019, sâmbătă – 10 februarie 2019, duminică

Semestrul al II-lea
Cursuri:                                 11 februarie 2019, luni – 19 aprilie 2019, vineri
Vacanța de primăvară 2019: 20 aprilie 2019, sâmbătă – 5 mai 2019, duminică
Cursuri:                                 6 mai 2019, luni – 14 iunie 2019, vineri
Vacanța de vară 2019:       15 iunie 2019, sâmbătă – 15 septembrie 2019, duminică

Acest an școlar este printre cele mai scurte, din ultimii 10 ani. Are 34 de săptămâni de cursuri, care totalizează 168 de zile efective de școală pentru copii (față de 175 în medie anii trecuți).

Excepție de la structura anului școlar de mai sus o fac clasele a VIII-a și a XII-a. Elevii termină liceul pe 31 mai 2019 și gimnaziul pe 7 iunie 2019.

Paștele ortodox este pe 28 aprilie 2019, iar cel romano-catolic pe 21 aprilie, când elevii au vacanță. Concret, Vacanța de Paște 2019 este în perioada 20 aprilie 2019 – 5 mai 2019.

Citește și:


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Ciolacu: În ciuda tuturor greutăților și “apocalipsei”, domnul ministru Boloș a asigurat resurse financiare de 13,7 miliarde de lei cu care să acoperim cheltuielile sociale esențiale ale statului până la sfârșitul acestui an

Premierul Marcel Ciolacu a spus în deschiderea ședinței de Guvern de joi, 23 noiembrie, că “în ciuda tuturor greutăților și apocalipsei, domnul ministru Boloș a asigurat resurse financiare de 13,7…
Vezi articolul