Ce se întâmplă cu școlile, în momentul în care se declanșează un focar de gripă

4948 citiri
Școlile trebuie să trimită copiii dintr-o clasă acasă, dacă sunt cel puțin trei cazuri de gripă confirmată de medic în colectivul respectiv. În momentul acela, școala trebuie să cheme experții de la Direcția de Sănătate Publică pentru dezinfecția clasei. Abia după ce copiii bolnavi își revin, elevii pot fi chemați înapoi, a explicat pentru Edupedu.ro directorul executiv al DSP București, Cristina Pelin.
  • România este la un pas de o epidemie de gripă declarată. La ora 14:30, astăzi, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, va susține o conferință de presă în care va comunica ce decizie a luat.

Trebuie să fie trei cazuri confirmate de gripă în aceeași clasă și atunci se închide clasa pe o perioadă temporară, se face dezinfecție și copiii sunt primiți înapoi în comunitate în momentul în care se însănătoșesc primii bolnavi“, a spus Cristina Pelin, pentru Edupedu.ro.

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică București a declarat pentru Edupedu.ro că “școala se închide dacă sunt foarte multe cazuri, să zicem câte trei cazuri în 10 clase, atunci se închide unitatea. Trebuie să fie cazuri confirmate în urma testelor medicale”.

În momentul de față, sunt 85 de elevi din școlile și grădinițele din București confirmați cu gripă, iar mai multe unități școlare au luat decizia de închidere temporară în perioada aceasta. „Până în momentul de față, nu este diferit față de anul trecut”, a mai spus directorul executiv al DSP București, Cristina Pelin, pentru Edupedu.ro.

Ministerul Educației a luat decizia închiderii școlilor astăzi, 25 ianuarie, la recomandarea Ministerului Sănătății. „Așteptăm luni să se reia activitatea în școli, să vedem dacă se mențin cazurile de gripă și să vedem ce decizie ia Direcția de Sănătate Publică, pentru că ei sunt instituția care hotărăște câte zile lucrătoare poate supenda activitatea o clasă sau o școală”, a declarat pentru Edupedu.ro Marina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar București (ISMB).

35 de persoane și-au pierdut viața în urma gripei de la 1 ianuarie și până acum, ultimul deces fiind anunțat astăzi, 25 ianuarie, de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Ministerul Sănătății a mai comandat 25.000 de doze de vaccin antigripal, după ce stocul inițial de 1,3 milioane de doze a fost epuizat.

  • Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, pneumonii) înregistrat la nivel național a fost de 117.576, cu 21.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămâna a sezonului precedent (79.459) și cu 29.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (90.963), potrivit ultimelor date comunicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
  • La nivel național s-au înregistrat 4.625 cazuri de gripă clinică comparativ cu 1.155 înregistrate în săptămâna precedentă.
  • Până la dată de 20.01.2019 au fost vaccinate antigripal 1.275.813 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.
Structura anului școlar 2018-2019

Una dintre problemele pe care le ridică mulți profesori, în școlile și grădinițele care nu au cazuri de gripă, este legată de încheierea mediilor. Săptămâna următoare este ultima din acest semestru școlar și este perioada în care elevii primesc ultimele note și mediile de final de semestru.

Semestrul I
Cursuri școlare:                   10 septembrie 2018, luni – 21 decembrie 2018, vineri
Prima vacanță:                    27 octombrie – 4 noiembrie 2018
* această vacanță este numai pentru copiii de grădiniță și din clasele pregătitoare – a IV-a
Vacanța de iarnă:               22 decembrie 2018, sâmbătă – 13 ianuarie 2019, duminică
Cursuri:                                 14 ianuarie 2019, luni – 1 februarie 2019, vineri
Vacanța intersemestrială: 2 februarie 2019, sâmbătă – 10 februarie 2019, duminică

Semestrul al II-lea
Cursuri:                                 11 februarie 2019, luni – 19 aprilie 2019, vineri
Vacanța de primăvară 2019: 20 aprilie 2019, sâmbătă – 5 mai 2019, duminică
Cursuri:                                 6 mai 2019, luni – 14 iunie 2019, vineri
Vacanța de vară 2019:       15 iunie 2019, sâmbătă – 15 septembrie 2019, duminică

Acest an școlar este printre cele mai scurte, din ultimii 10 ani. Are 34 de săptămâni de cursuri, care totalizează 168 de zile efective de școală pentru copii (față de 175 în medie anii trecuți).

Excepție de la structura anului școlar de mai sus o fac clasele a VIII-a și a XII-a. Elevii termină liceul pe 31 mai 2019 și gimnaziul pe 7 iunie 2019.

Paștele ortodox este pe 28 aprilie 2019, iar cel romano-catolic pe 21 aprilie, când elevii au vacanță. Concret, Vacanța de Paște 2019 este în perioada 20 aprilie 2019 – 5 mai 2019.

 

Photo by Avel Chuklanov on Unsplash

Citește și:

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu
  1. Pai ministresa sanatatii a spus astazi in conferinta de presa unde era alaturi de medicul Cercel , ca scolile se inchid daca sunt 20 % dintre elevi bolnavi ! Femeia asta stie regulile ? De la 3copii dintr-o clasa pana la 20% este ceva distanta .Dar de ce ma mir ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Trei universități din România au fost declarate câștigătoare de Comisia Europeană în competiția pentru crearea Universităților Europene: SNSPA, Universitatea din București și Universitatea de Construcții

Trei universități din România au fost declarate câștigătoare de către Comisia Europeană, în competiția pentru crearea, în consorții internaționale, a primelor 17 universități-pilot europene. SNSPA, Universitatea din București și Universitatea…
Vezi articolul

SNSPA anunță formarea consorțiului Universitatea Europeană de Științe Sociale, împreună cu universități din Franța, Germania, Ungaria, Italia și Suedia

SNSPA formează consorțiul numit Universitatea Europeană de Științe Sociale, alături de șapte universități din Franța, Germania, Ungaria, Italia și Suedia, anunță instituția de învățământ superior. Aceasta este a treia universitate…
Vezi articolul

Raluca Turcan revine: Scenariile care includ înghețarea anului sunt „o analiză lucidă pe care eu am pus-o pe masă”. Vom încerca să facem cât mai eficientă pregătirea online a elevilor, pentru ca evaluarea să se facă pe ce s-a predat în acest an școlar

După ce a lansat ideea că un al treilea scenariu posibil pentru anul școlar actual ar fi înghețarea lui, adică repetarea anului de către toți elevii, vicepremierul Raluca Turcan a…
Vezi articolul