Ce se întâmplă cu școlile, în momentul în care se declanșează un focar de gripă

5.216 vizualizări
Focar de gripa in scoli: cum trebuie procedat
Focar de gripa in scoli: cum trebuie procedat
Școlile trebuie să trimită copiii dintr-o clasă acasă, dacă sunt cel puțin trei cazuri de gripă confirmată de medic în colectivul respectiv. În momentul acela, școala trebuie să cheme experții de la Direcția de Sănătate Publică pentru dezinfecția clasei. Abia după ce copiii bolnavi își revin, elevii pot fi chemați înapoi, a explicat pentru Edupedu.ro directorul executiv al DSP București, Cristina Pelin.
  • România este la un pas de o epidemie de gripă declarată. La ora 14:30, astăzi, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, va susține o conferință de presă în care va comunica ce decizie a luat.

Focar de gripă în școală: cum trebuie să se procedeze

Trebuie să fie trei cazuri confirmate de gripă în aceeași clasă și atunci se închide clasa pe o perioadă temporară, se face dezinfecție și copiii sunt primiți înapoi în comunitate în momentul în care se însănătoșesc primii bolnavi“, a spus Cristina Pelin, pentru Edupedu.ro.

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică București a declarat pentru Edupedu.ro că “școala se închide dacă sunt foarte multe cazuri, să zicem câte trei cazuri în 10 clase, atunci se închide unitatea. Trebuie să fie cazuri confirmate în urma testelor medicale”.

În momentul de față, sunt 85 de elevi din școlile și grădinițele din București confirmați cu gripă, iar mai multe unități școlare au luat decizia de închidere temporară în perioada aceasta. „Până în momentul de față, nu este diferit față de anul trecut”, a mai spus directorul executiv al DSP București, Cristina Pelin, pentru Edupedu.ro.

Ministerul Educației a luat decizia închiderii școlilor astăzi, 25 ianuarie, la recomandarea Ministerului Sănătății. „Așteptăm luni să se reia activitatea în școli, să vedem dacă se mențin cazurile de gripă și să vedem ce decizie ia Direcția de Sănătate Publică, pentru că ei sunt instituția care hotărăște câte zile lucrătoare poate supenda activitatea o clasă sau o școală”, a declarat pentru Edupedu.ro Marina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar București (ISMB).

35 de persoane și-au pierdut viața în urma gripei de la 1 ianuarie și până acum, ultimul deces fiind anunțat astăzi, 25 ianuarie, de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Ministerul Sănătății a mai comandat 25.000 de doze de vaccin antigripal, după ce stocul inițial de 1,3 milioane de doze a fost epuizat.

  • Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, pneumonii) înregistrat la nivel național a fost de 117.576, cu 21.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămâna a sezonului precedent (79.459) și cu 29.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (90.963), potrivit ultimelor date comunicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
  • La nivel național s-au înregistrat 4.625 cazuri de gripă clinică comparativ cu 1.155 înregistrate în săptămâna precedentă.
  • Până la dată de 20.01.2019 au fost vaccinate antigripal 1.275.813 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.
Structura anului școlar 2018-2019

Una dintre problemele pe care le ridică mulți profesori, în școlile și grădinițele care nu au cazuri de gripă, este legată de încheierea mediilor. Săptămâna următoare este ultima din acest semestru școlar și este perioada în care elevii primesc ultimele note și mediile de final de semestru.

Semestrul I
Cursuri școlare:                   10 septembrie 2018, luni – 21 decembrie 2018, vineri
Prima vacanță:                    27 octombrie – 4 noiembrie 2018
* această vacanță este numai pentru copiii de grădiniță și din clasele pregătitoare – a IV-a
Vacanța de iarnă:               22 decembrie 2018, sâmbătă – 13 ianuarie 2019, duminică
Cursuri:                                 14 ianuarie 2019, luni – 1 februarie 2019, vineri
Vacanța intersemestrială: 2 februarie 2019, sâmbătă – 10 februarie 2019, duminică

Semestrul al II-lea
Cursuri:                                 11 februarie 2019, luni – 19 aprilie 2019, vineri
Vacanța de primăvară 2019: 20 aprilie 2019, sâmbătă – 5 mai 2019, duminică
Cursuri:                                 6 mai 2019, luni – 14 iunie 2019, vineri
Vacanța de vară 2019:       15 iunie 2019, sâmbătă – 15 septembrie 2019, duminică

Acest an școlar este printre cele mai scurte, din ultimii 10 ani. Are 34 de săptămâni de cursuri, care totalizează 168 de zile efective de școală pentru copii (față de 175 în medie anii trecuți).

Excepție de la structura anului școlar de mai sus o fac clasele a VIII-a și a XII-a. Elevii termină liceul pe 31 mai 2019 și gimnaziul pe 7 iunie 2019.

Paștele ortodox este pe 28 aprilie 2019, iar cel romano-catolic pe 21 aprilie, când elevii au vacanță. Concret, Vacanța de Paște 2019 este în perioada 20 aprilie 2019 – 5 mai 2019.

Photo by Avel Chuklanov on Unsplash

Citește și:


1 comment
  1. Pai ministresa sanatatii a spus astazi in conferinta de presa unde era alaturi de medicul Cercel , ca scolile se inchid daca sunt 20 % dintre elevi bolnavi ! Femeia asta stie regulile ? De la 3copii dintr-o clasa pana la 20% este ceva distanta .Dar de ce ma mir ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

TOP 5 cele mai „căutate” meserii în învățământul profesional și tehnic. Producem peste 11 mii de tehnicieni ecologi și sunt doar 16 firme cu astfel de angajați

Cei mai mulți elevi sunt înscriși la calificarea „tehnician în activități economice”, potrivit platformei meserii.ro. Este vorba despre 14% din totalul elevilor din învățământul profesional din România. Pe locul al…
Vezi articolul

Matematica și motivul notelor mici, la subiecte mai simple decât acum 10 ani – Oana Moraru: Ora de matematică trebuie să fie oră de formare a gândirii logice, nu de bifat file de exerciții

“Unul din motivele pentru care gândirea logico-matematică nu se mai dezvoltă suficient la copiii noștri și avem din ce în ce mai mulți elevi cu dificultăți reale la gimnaziu sau…
Vezi articolul

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, numit consilier onorific al premierului Ciucă pe chestiuni legate de Spațiul European al Educației și Spațiul European al Cercetării

Marilen Gabriel Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara și parlamentar PNL, a fost numit, marți, consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă “pentru sprijinirea participării universităților românești la programele…
Vezi articolul