Diluarea Bacalaureatului, anunțată de Ligia Deca: Examenele vor fi concepute în așa fel încât să nu fie nevoie de pregătire suplimentară pentru a putea să promovezi cu o notă decentă

Foto: Alex Tudor / Agerpres Foto

Ministra Educației, Ligia Deca a spus că examenele din cadrul Bacalaureatului, din proiectul legilor Educației, nu vor fi dificile: “Vor fi concepute în așa fel încât să nu fie nevoie de nu știu ce pregătire suplimentară pentru a putea să promovezi cu o notă decentă”, a explicat oficialul la Interviurile Digi24.ro.

Întrebată despre meditațiile pe care le plătesc părinții pentru a-și pregăti copiii să ia examenele de la Bacalaureat, Ligia Deca a spus că “dacă nivelul de la clasă este suficient, nu este nevoie de pregătire suficientă”, precizând și că ministerul va schimba și modalitatea de formare a profesorilor.

“Aceste pregătiri suplimentare nu cred că sunt necesare atunci când nivelul de la clasă este suficient. Aceste examene vor fi concepute în așa fel încât să nu fie nevoie de nu știu ce pregătire suplimentară pentru a putea să promovezi cu o notă decentă. De aceea eu cred că nu trebuie să renunțăm în atestă potențialul sau potrivirea cu un profil. Vă întreb un lucru: dacă un elev merge pe varianta matematică-fizică intensiv și are 10-12 ore de matematică și științe pe săptămână, nu ar fi bine să vedem întâi dacă acel copil are dorința, potențialul, capacitatea de a merge pe o asemenea filială de liceu înainte să-l trimitem pe un asemenea profil?  

Moderator: Întrebarea este de ce acum elevul care are 10-12 ore de matematică are nevoie de meditații pentru a putea lua Bacalaureatul cu notă mai mare de 7?

Ligia Deca: Oare are nevoie de meditații? Eu cred că soluția aici este investiția în creșterea (…) corpul profesoral va avea alte criterii de intrare în profesie”.

Amintim, potrivit proiectelor legilor Educației, puse în dezbatere publică pe 27 februarie,
Bacalaureatul va avea tot atâtea probe scrise ca acum, în sesiunea de vară/toamnă, iar cele de competențe și o probă complementară vor putea fi date în timpul clasei a XII-a.

Elevii de clasa a XII-a vor susține două probe lingvistice: la limba străină 1 și limba străină 2. La profilul uman, proba complementară va fi susținută la matematică sau științele ale naturii. Elevii de la real vor alege una dintre disciplinele: istorie, logică, filozofie, psihologie, după cum a spus Ligia Deca în conferința de presă de luni, 27 februarie, în care a prezentat proiectele de legi ale Educației. De exemplu, la proba complementară, un elev de la profilul uman ar trebui să poată calcula cât înseamnă o dobândă sau să înțeleagă care împrumut este mai avantajos pentru un tânăr, spune Ligia Deca.

Schimbările ar urma să se aplice elevilor care în anul școlar 2024-2025 vor intra în clasa a IX-a și vor da Bacalaureatul în vara anului 2027, dacă proiectele legilor vor fi aprobate până în toamna acestui an.

Citește și:
Bacalaureatul va avea tot atâtea probe scrise ca acum, în sesiunea de vară/toamnă, iar cele de competențe și o probă complementară vor putea fi date în timpul clasei a XII-a – proiectul legii învățământului preuniversitar
Ce vor primi la Bac elevii de la uman, pentru proba scrisă de competențe de bază la Matematică, prevăzută în proiectul legii Educației? Ministrul Deca: Ar trebui să poată calcula cât înseamnă o dobândă sau să înțeleagă care împrumut este mai avantajos pentru un tânăr
Fostul ministru Funeriu, despre legile promovate de ministra Deca: Merge mult pe soft skills, nu așază educația pe o cale corectă, nu propune o educație bazată pe exigență / O admitere separată la liceu este o greșeală

Exit mobile version