Bacalaureatul va avea tot atâtea probe scrise ca acum, în sesiunea de vară/toamnă, iar cele de competențe și o probă complementară vor putea fi date în timpul clasei a XII-a – proiectul legii învățământului preuniversitar

3.771 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea
„În sesiunile de vară și toamnă, elevii vor avea mai puține discipline de examen, pentru că probele de competențe lingvistice pentru limba 1, limba 2, probele de competențe digitale și proba de competență complementară se vor putea da încă din timpul anului școlar”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, despre noul examen de Bacalaureat, cel prevăzut în proiectul legii învățământului preuniversitar.

Elevii de clasa a XII-a vor susține două probe lingvistice: la limba străină 1 și limba străină 2. La profilul uman, proba complementară va fi susținută la matematică sau științele ale naturii. Elevii de la real vor alege una dintre disciplinele: istorie, logică, filozofie, psihologie, după cum a spus Ligia Deca în conferința de presă de luni, 27 februarie, în care a prezentat proiectele de legi ale Educației.

Ligia Deca: „Examenul de bacalaureat. Așa cum spuneam, se pliază pe fiecare profil, deci vom avea bacul tehnologic pe care liceele tehnologice îl propun și îl așteaptă de multă vreme. Rămânem cu două probe de competențe lingvistice, limbă străină 1, limbă străină 2, tocmai pentru a crește potențialul de angajare și adecvarea absolvenților pentru societatea viitorului. Sigur, cele două probe la nivelul de competență diferită, în funcție de câtă limbă străină s-a studiat în parcursul de liceu sau de gimnaziu.

Ce avem în plus față de formula de acum? Este o probă așa-zis complementară, de competențe de bază, care pentru profilul uman va fi la matematică sau științe ale naturii. Pentru profilul real, o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane: istorie, logică, filozofie, psihologie.

Notarea, fiind vorba de competențe de bază, nu avansate, se va face pe sistem „admis respins”.

Important: în sesiunile de vară și toamnă, elevii vor avea mai puține discipline de examen, pentru că probele de competențe lingvistice pentru limba 1, limba 2, probele de competențe digitale și proba de competență complementară se vor putea da încă din timpul anului școlar. Practic, degrevând încărcarea candidaților în acea perioadă de vară în care se susține în mod tradițional examenul de bacalaureat.”

Foto: EduPedu.ro

4 comments
  1. Opriti Romania! Vreau sa ma dau jos! Efectiv nu am cuvinte. Va bateti joc de copii. Daca aveam copil de clasa a I-a plecam din tara. Cum sa ii spun unui copil de clasa a VII-a (deja jumatate de an scolar s-a termina) ca daca vrea un profil trebuie sa dea inca un examen, la alte materii decat se da evaluarea nationala?

    1. Schimbarea metodologiei pentru Evaluarea Națională va fi pentru elevii care încep clasa a 5-a în anul școlar 2023-2024 în cazul în care noua Lege a Educației intră în vigoare până la începerea anului școlar. Altfel, intră în vigoare în anul școlar 2024-2025. Copilul dvs va fi la liceu de mult timp atunci când se va folosi noua regulă. Citiți noul regulament cu atenție 😁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salariul de profesor al soției președintelui: 3.440 de lei, net / În 2022 a câștigat mai mult din chirii, decât de la școală / Președintele Iohannis și-a publicat declarația de avere pe anul în curs

Carmen Iohannis, soția președintelui Klaus Iohannis, a câștigat în ultimul an 41.283 de lei, ca profesor de limba engleză la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu, conform ultimei declarații de avere depusă…
Vezi articolul

Toți beneficiarii tichetelor educaționale în valoare de 500 de lei vor primi carduri noi – precizează Ministerul Fondurilor Europene / Nu se știe când vor fi livrate, pentru că licitația pentru carduri a fost lansată abia vineri, după ce Guvernul a extins termenul până la care părinții pot depune cererile

“Având în vedere că acordarea acestor ajutoare este reglementată de un nou act normativ, OUG nr. 83/2023, beneficiarii acestei măsuri vor primi carduri noi”, este răspunsul primit de la Ministerul…
Vezi articolul

“Istorie locală”, în oferta de opţionale a şcolilor orădene, propusă de inspectorul şcolar general, Horea Abrudan: Oradea are deja un manual de istorie locală din 2018, “Călător prin istoria oraşului”

Inspectorul şcolar general Horea Abrudan a solicitat directorilor şi profesorilor de istorie din şcolile orădene cuprinderea în oferta de opţionale a unui opţional de “Istorie locală”, având în vedere existenţa…
Vezi articolul