Directorul școlii este cel responsabil pentru organizarea procesului de ambalare individuală a testelor de salivă, spune ministrul Educației. Despre cine împarte testele elevilor: Există diriginți, există învățători, există persoane desemnate în școli

Sorin Cîmpeanu / Foto: Silviu Matei - Agerpres Foto

„Fiecare școală are un director. Directorul este responsabil pentru managementul acelei școli. Va apela la colegi, cadre didactice, va apela la personal didactic și didactic auxiliar, personal nedidactic și, acolo unde există un rol foarte important, îi rog pe cei care sunt angajați ai Ministerului Sănătății, asistenți medicali, să se implice în acest proces. Sunt convins că se vor implica”, a declarat ministrul Educației, astăzi, într-o intervenție telefonică la Antena3, după ce în spațiul public au apărut cele 3 videoclipuri despre cum se va face testarea în școli.

Acesta a explicat ce au urmărit cele 3 videoclipuri și a punctat că el a administrat un test chiar unui copil de 10 ani: „Materialul suport-video are trei componente. În primul rând, doctorul Rafila, în calitatea lui de medic, face o demonstrație de utilizarea a acestor teste. Al doilea punct al acestui material video este modalitatea în care se asamblează aceste teste, și doi membri ai Guvernului, ministrul Educației și ministrul Sănătății plus Inspectorul General de București demonstrează cum aceste teste pot fi asamblate pe seturi, în câteva secunde pentru un set. În al treilea rând, dacă îmi permiteți, este un material în care un profesor care nu are competențe medicale, întâmplător ministrul Educației, administrează acest test unui copil de 10 ani”.

În situația în care infrastructura școlii nu permite realizarea testării, sarcina revine părinților: „Acolo unde profesorii consideră că nu se pot implica în acest proces sau nu există infrastructură, elevii primesc testele pentru o săptămână și pot fi administrate acasă, sub supravegherea părinților. Dacă se administrează de către părinți sau în prezența părinților, în mod evident, nu mai necesită acordul expres al acestora, deoarece părinții sunt cei care le administrează”.

Dacă rezultatul unui test administrat acasă este pozitiv, trebuie să fie anunțată școala: „Important este să putem raporta, să raportăm corect și în timp rezultatele acestor teste către școală și către medicul de familie, dacă este vorba de un rezultat pozitiv”.

Intervenția completă, Sorin Cîmpeanu:

Moderator: Cine va asambla până la urmă aceste teste, care știm că au venit în mai multe componente, separat?

Sorin Cîmpeanu: “În primul rând, nu este niciun haos, deloc. În al doilea rând, cele mai multe dintre componente sunt deja asamblate. În al treilea rând, acum, am lansat cu sprijinul Ministerului Sănătății un material suport-video cu trei secțiuni. l-am distribuit către toate școlile și grădinițele din România și sunt 17.632. Materialul suport-video are trei componente. În primul rând, doctorul Rafila, în calitatea lui de medic, face o demonstrație de utilizarea a acestor teste. Al doilea punct al acestui material video este modalitatea în care se asamblează aceste teste, și doi membri ai Guvernului, ministrul Educației și ministrul Sănătății plus Inspectorul General de București demonstrează cum aceste teste pot fi asamblate pe seturi, în câteva secunde pentru un set”.

Moderator: Sunt foarte bune aceste materiale, domnule ministru, dar concret, în cazul în care nu sunt asamblate cine o va face: profesorul?

Sorin Cîmpeanu: “În al treilea rând, dacă îmi permiteți, este un material prin care un profesor care nu are competențe medicale, întâmplător ministrul Educației, administrează acest test unui copil de 10 ani. Cred că acest material video pe care tocmai l-am diseminat, l-am pus la dispoziția presei, la dispoziția școlilor, îmi exprim încrederea că el va ajunge foarte rapid către profesori, învățători, educatori, părinți, foarte important, și demonstrează simplitatea administrării acestor teste. Este, într-adevăr, o dificultate aceea a asamblării pe componente a acestor teste, dar în primul rând, acest lucru s-a făcut deja în multe județe. Avem raportările de la inspectorate. Acest consum de timp din partea cadrelor didactice este compensat de importanța existenței acestor teste în școli. După mult timp, ele există”.

Moderator: Domnule ministru, ca să înțeleagă și poate cadre didactice ce au de făcut. În cazul în care nu sunt asamblate aceste teste, ele, cadrele didactice vor ajuta la asamblarea testelor, așa este?

Sorin Cîmpeanu: “Exact, asta se află în materialul video, pe care repet, l-am pus la dispoziția presei, la dispoziția tuturor colegilor cadre didactice”.

Moderator: Și unde se va întâmpla asta: în clase, în laboratoarele medicale din școli?

Sorin Cîmpeanu: “Pentru acei colegi care s-au implicat deja și care se vor implica, am anunțat că Ministerul Educației, apreciind acest efort făcut în zile libere, va compensa prin zile de concediu, în măsura posibilului. Este un efort pe care îl recunoaștem și îl apreciem. Este făcut în interesul siguranței sanitare în școli”.

Moderator: Pe baza acestor filmulețe informative pe care dumneavoastră le-ați făcut, profesorii vor asambla în școlile unde ele au venit dezasamblate, vor asambla aceste testele de salivă. Unde se va întâmpla: în sala de curs sau în laboratoare? 

Sorin Cîmpeanu: “Dați-mi voie să vă explic concret. Fiecare școală are un director. Directorul este responsabil pentru managementul acelei școli. Va apela la colegi, cadre didactice, va apela la personal didactic și didactic auxiliar, personal nedidactic și, acolo unde există un rol foarte important, îi rog pe cei care sunt angajați ai Ministerului Sănătății, asistenți medicali, să se implice în acest proces. Sunt convins că se vor implica”.

Moderator: Cum vor rămâne sterile aceste teste?

Sorin Cîmpeanu: “În materialul video am demonstrat că, prin purtarea de mănuși de unică folosință, nu este niciun fel de problemă. Personalul medical și cred că nu putem să ne dăm competențele medicale ale profesorului Rafila, au precizat că nu este niciun fel de pericol din această perspectivă”.

Moderator: Vor fi ajutați și de cei de la DSP, poate profesorii, nu știu dacă toți au calitățile necesare să facă asta.

Sorin Cîmpeanu: “Personalul medical din școli va trebui să sprijine procesul. Personalul medical din școli, acolo unde există”.

Moderator: Se va întâmpla asamblarea asta în clasă sau laboratoarele medicale?

Sorin Cîmpeanu: “Fiecare manager de școală, de aceea este director, știe foarte bine infrastructura și știe posibilitățile școlii. Diferă de la o școală cu câțiva elevi, până la școli care au 2.000 de elevi, de la o școală cu dificultăți de infrastructură, până la școli care o multitudine de spații în care se poate realiza acest lucru. Nu sunt cerințe speciale”.

Moderator: Mai sunt întrebări legate și de cine le va distribui mai departe părinților. Cum ajung ele în posesia părinților?

Sorin Cîmpeanu: “Este, de asemenea, o chestiune de management intern: există diriginți, există învățători, există persoane desemnate la nivelul fiecărei școli pentru protecție sanitară”.

Moderator: Deci profesorii sau dirigintele de clasă le va distribui unor părinți și de la părinții respectivi vor ajunge și la restul părinților? Este o variantă?

Sorin Cîmpeanu: “Repet, diversitatea școlilor și grădinițelor din România este extrem de mare, ca în orice alt stat. Situația concretă o cunoaște doar directorul. Directorul este cel responsabil pentru organizarea acestui proces. Cu siguranță, sunt directori care vor găsi soluții. Toți directorii vor găsi soluții”.

Moderator: Și o ultimă întrebare, până la urmă cineva face aceste teste? Le vor face părinții acasă pentru toți elevii?

Sorin Cîmpeanu: “Ordin comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății precizează foarte clar. Acolo unde există disponibilitate din partea cadrelor didactice și unde infrastructura școlii permite, se vor face în școală, precizând că este nevoie de acordul părinților dacă se fac școală. Acolo unde profesorii consideră că nu se pot implica în acest proces, sau nu există infrastructură, elevii primesc testele pentru o săptămână și pot fi administrate acasă, sub supravegherea părinților. Dacă se administrează de către părinți sau în prezența părinților, în mod evident, nu mai necesită acordul expres al acestora, deoarece părinții sunt cei care le administrează. Important este să putem raporta, să raportăm corect și în timp rezultatele acestor teste către școală și către medicul de familie, dacă este vorba de un rezultat pozitiv”.

Moderator: Având în vedere că apărut și această nouă tulpină Omicron la nivelul Europei, luați în considerare să modificați vacanța de sărbători a copiilor sau până când nu avem certitudinea că ea este prezentă și în țara noastră, nu aveți în plan astfel de măsuri sau rămâne așa?

Sorin Cîmpeanu: “Ca ministru al Educației am anunțat deja programul, nu iau în considerare nimic altceva decât când vor spune autoritățile sanitare. Până în acest moment, autoritățile sanitare, în frunte cu ministrul Sănătății, nu au considerat necesar să previzionăm măsuri pe acest palier”.

Moderator: Deocamdată, vacanța de sărbători rămâne așa.

Sorin Cîmpeanu: “Este cea cunoscută”.

Informații de context

Organizația părinților critică modul în are au fost distribuite testele în teritoriu și că „Reambalarea testelor în kituri pentru uz individual, riscă să îi determine și pe părinții care sunt de acord cu testarea copiilor să refuze acest lucru, în lipsa unei garanții că procedura a fost desfășurată în condiții de siguranță”.

Senatorul USR Ştefan Pălărie a atras recent atenţia că testele de salivă care ajung în şcoli nu sunt ambalate individual şi sunt „fără instrucţiuni, fără prospect”. „Profesorii trebuie să găsească soluţii ca din seturi de batjocură de 50 de căpăcele şi alte ingrediente să asambleze kituri unitare complete”, a afirmat el.

În răspuns, Sorin Cîmpeanu a precizat că afirmaţia că testele respective nu sunt conforme este falsă: „Afirmaţia cum că nu sunt conforme este falsă. Astfel de afirmaţii trebuie taxate, inclusiv penal, pentru că achiziţia făcută la nivel guvernamental s-a făcut cu deţinerea certificatului de conformitate”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Citește și:
Federația părinților: Cadrele didactice sunt puse în situația să reambaleze pentru uz individual kiturile de testare noninvazivă din școli. Condițiile de transport și depozitare le pot face inutilizabile
VIDEO Cum se face un test de salivă pentru elevi, trei clipuri demonstrative filmate cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu
VIDEO Inspectoratele au trimis școlilor un video cu instrucțiuni de asamblare a testelor în pungi individuale / Ministrul Cîmpeanu anunță zile de concediu la schimb, pentru profesorii care participă la operațiunile de asamblare în zilele lor libere
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, va filma un clip demonstrativ ca să arate elevilor, părinților și profesorilor cum se face un test rapid din salivă, anunță ministrul Educației
Cîmpeanu, despre testele pe bază de salivă: Fiecare cutie conţine câte un pliant de instrucţiuni, cât şi un certificat de conformitate / Afirmaţia cum că nu sunt conforme este falsă
Primele teste pe bază de salivă pentru elevi au ajuns la inspectoratele școlare. Ce conțin pachetele
19 noiembrie 2021: BREAKING Procedura modificată de testare a elevilor cu teste de salivă și formularul de consimțământ – documente
18 noiembrie 2021: BREAKING Școala va decide dacă dorește și dacă are condiții pentru ca profesorii să facă testarea în școală, dacă nu testele vor fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților. Rezultatul testului va fi trimis în scris sau prin e-mail dirigintelui, anunță ministrul Educației
Exit mobile version